Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αμετάκλητα υπέρ της λειτουργίας της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» η ΔΗΜΑΡ


Με τη συμμετοχή στελεχών, φίλων και μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη αλλά και από οργανώσεις της Αθήνας, πραγματοποιήθηκες στην αίθουσα "Λεωνίδας Κύρκος" των κεντρικών γραφείων του κόμματος, από τους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών σχέσεων, ημερίδα για τη μειονότητα της Θράκης...
...και τα κορυφαία ζητήματα που τίθενται  στο επίπεδο της ιστορικής, της πολιτικής, της κοινωνικής, της εκπαιδευτικής, της εθνοτικής, της θρησκευτικής και της πολιτισμικής της υπόστασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων τα «μέλη» της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», Σαμπρί Χατζηιμπράμ και Σινάν Μολλά.      
                                           
Κεντρικοί ομιλητές στο πάνελ της εκδήλωσης το οποίο συντόνιζε η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Μαρία Κουβέλη, ήταν τα μέλη της Ν.Ο. Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Συμεών Σολταρίδης, και της Ν.Ο. Ξάνθης Κώστας Γούναρης και Σαμή Καραμπουγιούκολγου.

Παρεμβάσεις έγιναν από τους Θάλεια Δραγώνα, Δάμωνα Δαμιανό, Σοφία Ανδριοπούλου και Κώστα Δέλκο.
Ο Ιλχάν Αχμέτ ανέπτυξε το θέμα των Βακουφίων και έκανε μια συγκριτική μελέτη του καθεστώτος που ισχύει σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο Συμεών Σολταρίδης μίλησε για το καθεστώς του Μουφτή στη Δ. Θράκη και τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα τα ισχύοντα στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Κώστας Γούναρης προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα που σημάδεψαν τα μειονοτικά ζητήματα μετά το 1974.
Ο Σαμή Καραμπουγιούκολγου έκανε μια εκτενή αναφορά στα τρέχοντα προβλήματα της μειονότητας, από τα εκπαιδευτικά ελλείμματα έως τα θέματα εφαρμογής του ιερού ισλαμικού νόμου και τους τίτλους κυριότητας που μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στους πολίτες των ορεινών περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης.
Ουσιαστική παρέμβαση για τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης έκανε η επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θάλεια Δραγώνα, η οποία αναφέρθηκε στο πλέγμα των ρυθμίσεων που αφορούν τη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων καθώς και τα αποτελέσματα του προγράμματος στο επίπεδο της ελληνομάθειας για τους μαθητές της μειονότητας στα 17 χρόνια της παρουσίας του στην Θράκη.
Αναφορά στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ για τα θέματα της μειονότητας, έκαναν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση.
Ειδικότερα, η κ. Γιαννακάκη τόνισε την αμετάκλητη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. για την νομιμοποίηση λειτουργίας της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», υποστηρίζοντας ότι «εξαιτίας της αδικαιολόγητης άρνησης συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η χώρα μας διασύρεται στα διεθνή φόρα χωρίς η λειτουργία της ΤΕΞ να συνιστά επί της ουσίας κανέναν κίνδυνο για την εθνική μας ακεραιότητα».
Η κ. Ρεπούση αναγνώρισε ότι «τα τελευταία χρόνια συντελέστηκαν βήματα προόδου στα δικαιώματα της μειονότητας με μέτρα και θετικές διακρίσεις που λήφθηκαν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας» και τόνισε ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκεται στην πρωτοπορία υπεράσπισης των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες με τις ευθείες βολές που δέχεται από το εθνικιστικό κατεστημένο». Σημείωσε δε ακόμη, ότι «η άποψη της ΔΗΜ.ΑΡ. για τον διορισμό των Ιεροδιδασκάλων και η απόρριψη της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση, «κινείται από θέση αρχής σεβασμού  στις θρησκευτικές ελευθερίες όλων των Ελλήνων πολιτών, και υπακούει  στην λογική ενός ανεξίθρησκου σχολείου όπου η διδασκαλία των θρησκευτικών κάθε δόγματος δεν θα αποτελεί κατηχητικό μάθημα αλλά θα παρέχει στους μαθητές που θέλουν να το παρακολουθήσουν πληροφορίες και γνώσεις για την ιστορία των θρησκειών».
 
 
inkomotini.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου