Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κλείνουν στρατόπεδα σε όλη τη χώρα...../ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ - ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ



Ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις επιφέρει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του….


Πενταγώνου και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ για άμεση εφαρμογή.
Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α’ και Β΄ Σώμα Στρατού αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ εξοικονομείται ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» η δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων μειώνεται κατά 40%-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20%-25%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά.

Να σημειωθεί πως η ποσοτική μείωση της δομής διοίκησης και της δομής δυνάμεων δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μείωση προσωπικού. Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α’ Σώμα Στρατού και το Β’ Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου. 

Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας δομής δυνάμεων, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όχι στο Κοινοβούλιο αλλά στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προκειμένου να αναλυθεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης) και τη στρατιωτική ηγεσία (όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων) στους βουλευτές όλο το σχέδιο με χάρτες και στοιχεία είναι η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα. Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. 

Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες. 

Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για το Στρατό Ξηράς.
«Οι εποχές που κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε στον «Ε.Τ.» πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να συντηρείται πλέον ένα Στράτευμα με διάσπαρτες μονάδες αρκετές εκ των οποίων δεν εξυπηρετούσαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σπαταλούνταν τεράστια κονδύλια για τη συντήρησή τους και απασχολείτο προσωπικό χωρίς επί της ουσίας αντικείμενο». 

Το μήνυμα αυτό στόχευε και προς τους βουλευτές, τους πολιτικούς, τους τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες που ζητούσαν και ζητούν ακόμη να παραμείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στην περιοχή τους, πιστεύοντας πως τονώνεται η τοπική αγορά. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει μετά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Άλλες πηγές ανέφεραν επίσης πως τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να χαριστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς, αλλά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους.

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο. 

Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω). Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί αριθμούν περί τους 320 (οι θεσμοθετημένες θέσεις είναι 327) και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262. Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.

Η νέα δομή δυνάμεων δεν επηρεάζει τις οροφές προσωπικού, οι οποίες παραμένουν ως έχουν και στους τρεις κλάδους παρά τις πληροφορίες που τις ήθελαν να μειώνονται. Πάντως, ανεξάρτητα των οροφών, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τόσο λόγω του δημογραφικού προβλήματος (τα επόμενα χρόνια οι κληρωτοί θα είναι έως και 10.000 λιγότεροι) όσο και λόγω της αναστολής προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και της μείωσης που επέβαλε η τρόικα κατά συνολικά 55% τα τελευταία χρόνια των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή έχει εγκριθεί από στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, σήμερα αναμένεται η έγκρισή τους από τη Βουλή και εντός των επόμενων ημερών από το ΚΥΣΕΑ, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι ως προς την τελική εφαρμογή της. Κι αυτό γιατί αρκετές αναδιοργανώσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν επί του πρακτέου με το στόχο τελικά να παραμένει ανέφικτος. Πάντως η ηγεσία θέλει να την εφαρμόσει το συντομότερο προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια και στις μεταθέσεις του προσωπικού.

Επισημαίνεται τέλος πως η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε τη νέα δομή με την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή και μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.....


Αντιδράσεις για το χάρτη της «Νέας Τουρκίας»


Την αντίδραση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ προκάλεσε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ με χάρτη της «Νέας Τουρκίας», στον οποίο τμήμα της Βουλγαρίας περιλαμβάνεται ως τουρκικό έδαφος.


«Θεωρώ τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Μιλλιέτ απολύτως σκανδαλώδη. Είναι δε τόσο σκανδαλώδης που δεν αξίζει κάποιο σχόλιο από τον Πρωθυπουργό παρά μόνο περιφρόνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

«Μια χώρα δεν πρέπει να αντιδρά στα όσα γράφει κάποια εφημερίδα» σημείωσε κ. Ράικοφ επισημαίνοντας πως ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι στόν παραπάνω  χάρτη της Νέας Τουρκίας που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου στην τουρκική εφημερίδα και περιλαμβάνει μέρος της Βουλγαρίας, ολόκληρη την Κύπρο καθώς και τη Θράκη, τις «παρυφές» της Θεσσαλονίκης αλλά και νησιά του Αιγαίου.
ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ;







enoples-dinameis

Εφιάλτες υπονομεύουν πλέον απροκάλυπτα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων - Καταργούν το Β' Σώμα Στρατού - Αποδεκατίζουν τους πλέον μάχιμους και επιχειρησιακά άρτια οργανωμένους σχηματισμούς καταδρομικών επιχειρήσεων - Δολοφονούν την καρδιά του Ελληνικού Στρατού και αποδέχονται ως βάση τους σχεδιασμούς των νεοταξίτικων ιδρυμάτων ΙΣΤΑΜΕ και ΕΛΙΑΜΕΠ...
Σφοδρή κριτική δέχεται ήδη η Νέα Δομή Δυνάμεων των ελληνικών ΕΔ που παρουσιάστηκε σήμερα στα μέλη της Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, ενώ μία αποκάλυψη-σοκ ήδη ναρκοθετεί το όλο σκηνικό: Η προτεινόμενη Νέα Δομή Δυνάμεων είναι ακριβές αντίγραφο...
Σε ποσοστό 90% της μελέτης του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ (του ιδρύματος του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα) σε συνεργασία με το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ!
Σε όλα, δε, τα βασικά της σημεία, όπως αυτό που προβλέπει την κατάργηση του Β'Σώματος Στρατού (η οποία συγκεντρώνει τα πυρά των πάντων) είναι ακριβώς η ίδια.
Η μελέτη είχε παρουσιαστεί στον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ, Φ.Φράγκο επανειλημμένα και είχε επιστραφεί με τον χαρακτηρισμό "Απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη".
Η κατάργηση του Β'Σώματος Στρατού που ήλεγχε τις επίλεκτες δυνάμεις που ήταν ενταγμένες στην 13η ΔΕΕ διασκορπίζει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τον πλέον μάχιμο και επιχειρησιακό σχηματισμό που απαρτίζεται από τις εξής μονάδες: 1η Ταξιαρχία Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, Ρεντίνα), 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος» (71η Α/Μ ΤΑΞ ΠΖ, Νέα Σάντα Κιλκίς) και 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «Μοράβας» (32η ΤΑΞ ΠΝ, Βόλος).
Δηλαδή καταργείται η "καρδιά" του Ελληνικού Στρατού και η ικανότητα να υπάρξει συντονισμένη απάντηση σε μεγάλης κλίμακος επιχειρήσεις, ενώ σε καιρό ειρήνης καταργείται ο κεντρικός σχηματισμός επιμελητείας των παραπάνω επίλεκτων δυνάμεων.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ διατηρεί μόνο τις ειδικές δυνάμεις της Δύναμης "Δέλτα"μ (ΕΤΑ, Ζ'΄ΜΑΚ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕ) που αριθμούν λιγότερους από 1000 άνδρες.
Πρακτικά αποκλείουν τη πιθανότητα ταχύτατης κλιμάκωσης σε επίπεδο μείζονος εμπλοκής μιας σύγκρουσης. Δημιουργείται μια Δομή Δυνάμεων που καταργεί διοικητικά το μεσαίο επίπεδο εμπλοκής των επιλέκτων δυνάμεων και δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ ειδικών δυνάμεων και των συμβατικών (Πεζικό, πυροβολικό, τεθωρακισμένα κλπ).
Το γεγονός ότι η μελέτη των ΙΣΤΑΜΕ-ΕΛΙΑΜΕΠ προέβλεπε την διοικητική κατάργηση - με ότι αυτό συνεπάγεται - του πλέον ισχυρού σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού και εν τέλει αυτό θα ισχύσει, μόνο ανησυχία προκαλεί.
Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγωιτόπουλος είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη της μελέτης αυτής; Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αν γνώριζε τους "πατέρες" αυτή της Νέα Δομής, αποκλείεται να την ενέκρινε αβασάνιστα...
 






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου