Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δημοψήφισμα για το νερό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

 

ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
rkontogiannidis@egnatiapost.gr
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση του προέδρου του, Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Μάλιστα, ο τελευταίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει κατά της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα να περάσει και ένα μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επανέλαβε την πρόταση για δημοτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης, με την επισήμανση όμως ότι δεν πρέπει να μετατραπεί σε δημοτικό μονοπώλιο το ιδιωτικό, που επιδιώκεται να αποφευχθεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, για τη διαχείριση του νερού θα πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή όλων των δήμων που υδροδοτούνται από τον Αλιάκιμονα και την Αραβησσό και σημείωσε ότι η οποιαδήποτε δαπάνη για το δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει να αποτελεί δημόσια επένδυση. Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλο βάρος και στο βιολογικό καθαρισμό και τόνισε ότι στην Ευρώπη πλέον το νερό απο-ιδιωτικοποιείται.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και των άλλων δημοτικών παρατάξεων Θεσσαλονίκης,
Είχε προηγηθεί η ομιλία του αντιδημάρχου Θέρμης και εκπροσώπου του συντονιστικού φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης με την ονομασία «SOSτε το νερό», Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος από τους πολίτες για τη διαχείριση του νερού, με συντονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι μπορεί να συγκεντρωθούν υπογραφές για το ζήτημα, ώστε το θέμα να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ιδιοκτησία των πολιτών. Η διαχείρισή του πρέπει να μείνει στην πόλη. Τα ιδιωτικά μονοπώλια έχουν οδηγήσει σε αύξηση κόστους, μείωση των εργαζομένων και την ποιότητας των υπηρεσιών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ενώ την πρόταση για δημοψήφισμα κατέθεσε και ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου