Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Άρχισε το γνωστό παραμύθι στην Κύπρο. Λεφτά μέχρι τις 18 Απριλίου.

-
 


Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ότι τα λεφτά τελειώνουν και δε βγάζουμε τον Απρίλιο, ενώ προειδοποίησε και για στάση πληρωμών. Τα μελανά χρώματα της οικονομίας παρουσίασε η Γενική Λογίστρια  Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οριακή, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε ότι τα δημόσια οικονομικά αυτό το μήνα εξαντλούνται. Λεφτά μέχρι τις 18 Απριλίου. Με στάση πληρωμών κινδυνεύει το κράτος στις 18 Απριλίου ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου.
Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ο βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός του κράτους από τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς ανέρχεται σε €966,7 εκ.  Η Γενική Λογίστρια σημείωσε ότι τον Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους όπως ΦΠΑ, ΤΕΠ και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμών με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα ύψους €160 εκ. «Αυτό νοουμένου εάν ανανεωθεί πλήρως ο πιο πάνω βραχυπρόθεσμος δανεισμός», πρόσθεσε. Η κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το ειδικό απόθεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κεντρική Τράπεζα ύψους €85 εκ. δεν είναι επαρκεί και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση ύψους €80 εκ. πριν τις 24 Απριλίου για να μην δημιουργηθεί στάση πληρωμών. «Σε περίπτωση», είπε, «που κάποια από τα χρηματικά ιδρύματα λήγουν οι ανανεώσεις γραμματίων όπως π.χ. στις 16 Απριλίου θα προκύψει πρόβλημα για ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους στις 18 Απριλίου», προσθέτοντας ότι και αν δεν ανανεωθεί κάτι που ανέφερα πριν τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα.

 »  Sklantzithres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου