Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

''Περιμένουμε τα τραπεζικά χαρτιά να βυθιστούν τη Δευτέρα" λένε οι αναλυτές - Φόβοι για τραπεζικό πανικό τη Δευτέρα


To σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για την απορρόφηση της Eurobank για να σχηματίσουν το μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στηνΕλλάδα θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου και οι δύο προβούν σε αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, και ένα κρατικό ταμείο στήριξης θα αποφασίσει εάν θα πρέπει η συγχώνευση, όπως δήλωσε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή.

Η Εθνική απέκτησε το 84,3 τοις εκατό της Eurobank μέσω ανταλλαγής μετοχών τον Φεβρουάριο με σκοπό την απορρόφηση ως μέρος της ευρύτερης ενοποίησης στον τραπεζικό κλάδο να αντιμετωπίσει τα σύννεφα από την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τη βαθιά ύφεση.
Αλλά το σχέδιο εγείρει ανησυχίες των δανειστών της "τρόικα" - Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - ότι η συγχώνευση θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη τράπεζα σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα.
"Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),« ο υπάλληλος ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μαζί, οι δύο τράπεζες χρειάζονται € 15,6 δισεκατομμυρίων σε νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους δείκτες φερεγγυότητας με τα επίπεδα που καθορίζονται από την κεντρική τράπεζα μετά από ζημίες από την κρίση χρέους και από τα απομειωμένα δάνεια.
Σύμφωνα με ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης που συμφωνήθηκε με τις διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα νέα κεφάλαια θα παρέχονται από το ΤΧΣ, ένα κρατικό ταμείο στήριξης, σε αντάλλαγμα για νέες μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες.
Για να παραμείνουν ιδιωτικές, οι τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των προσφερόμενων μετοχών τους καταλαμβάνεται από ιδιώτες επενδυτές.
"Οι δύο τράπεζες απέστειλε επιστολές προς την κεντρική τράπεζα λέγοντας ότι είναι απίθανο ότι θα είναι σε θέση να αυξήσουν το 10 τοις εκατό από την αγορά", είπε ο αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο τράπεζες θα πέσει κάτω από τον πλήρη έλεγχο του ταμείου διάσωσης ΤΧΣ.
Μετά την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση τους, το ΤΧΣ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν και αν θα ενοποιηθούν.
"Δεν θέλω να προδικάσω την απόφαση του ΤΧΣ, το" είπε ο αξιωματούχος.
Η τρέχουσα συμμετοχή της Εθνικής στην Eurobank θα μειωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης και οι αναλυτές αναμένουν τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις πώλησης τη Δευτέρα.
"Η αγορά προεξόφλησε εν μέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά δεν περίμενα τέτοιες αποφάσεις, όπως η αναστολή της συγχώνευσης να πρέπει να ληφθεί τόσο γρήγορα. Περιμένω τις μετοχές τους για να βυθιστούν τη Δευτέρα", δήλωσε ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής στη Beta Securities.


 katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου