Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ… ΤΙΠΟΤΑ‼!

NTOKIMANTER2

"Αφήστε μας να φύγουμε!". Αυτό είναι το μήνυμα χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα και εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της.
Into the fire: Ένα φιλμ για τα "Κρυμμένα Θύματα της Λιτότητας στην Ελλάδα"
Το "Into the Fire" είναι ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ των Guy Smallman και Kate Mara, που θίγει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας καθώς και τον αυξανόμενο ρατσισμό.

"Οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, αναζητώντας την ασφάλεια στην Ελλάδα, μια χώρα που λόγω των γεωγραφικών της συνόρων με την Τουρκία, την καθιστά ως μία από τις κεντρικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη", σημειώνουν οι συντελεστές του φιλμ.
Νομοθεσία που εγκλωβίζει
"Κατά την είσοδό τους όμως στην Ευρώπη, η ίδια η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τούς εμποδίζει να μετακινηθούν προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση των προσφύγων στην διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι άθλιες, τόσο όσο και η κράτησή τους (απαγόρευση απόπλου) στην (από την) χώρα, καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ καταγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Ελλάδα. Διερευνώνται επίσης ρατσιστικές επιθέσεις και κρούσματα βίας εναντίον των μεταναστών.
Στο δεύτερο μέρος μιλούν Έλληνες πολίτες για το θέμα της έλλειψης ανάληψης των ευθυνών από το ελληνικό κράτος και τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας Έλληνας δικηγόρος περιγράφει την αστυνομική βία κατά των πελατών του, η οποία έφτανε τα όρια της κτηνωδίας και θα μπορούσε να έχει και τον χαρακτήρα βασανιστηρίων.
Ιστορικό παραγωγής - Ένα email από Σομαλό έφηβο που ζει στην Ελλάδα, "γέννησε" την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας
Σύμφωνα με τους συντελεστές της ταινίας:
"Τον Απρίλιο του 2012 επισκεφθήκαμε την Αθήνα με σκοπό να φτιάξουμε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, σχετικά με την λιτότητα. Πριν την αναχώρησή μας, ένας έφηβος μετανάστης από την Σομαλία επικοινώνησε μαζί μας στέλνοντας ένα email στο οποίο εξέθετε μια λίστα με προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ίδιος και ο φίλος του. Τελικά τους συναντήσαμε και κινηματογραφήσαμε μια σειρά συνεντεύξεων σχετικά με τις βαθιά σοκαριστικές τους εμπειρίες στην Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια ενός γυρίσματος, αυτό που ανακαλύψαμε για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν συνταρακτικό. Με το που γυρίσαμε στο Λονδίνο, εξασφαλίσαμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και να εστιάσουμε στο τι πραγματικά συνέβαινε. Εκείνη την -πρώτη - στιγμή, το film επεκτάθηκε με μια οργανική τάση που μας ξάφνιασε. Ήταν σαν να έχει την δική του ζωή που μας παρέσυρε στο πέρασμά του.
Σταθήκαμε μάρτυρες του απόηχου μιας ρατσιστικής επίθεσης που διέλυσε τα μέλη και τους πόρους μιας ολόκληρης οικογένειας, ενώ οδήγησε ένα νέο άνθρωπο στο νοσοκομείο. Μας κάλεσαν στο πολυπληθές σπίτι ενός -μη καταγεγραμμένου- μετανάστη. Συζητήσαμε και με άλλους μετανάστες που για μήνες, ή και χρόνια ακόμη, περιμένουν να κάνουν αίτηση για να στεγασθούν σε κάποιο ίδρυμα (άσυλο). Ήμασταν παρόντες στην επικήδειο προσευχή (prayer vigil) εις μνήμην ενός νέου που τον μαχαίρωσαν έως θανάτου.
Περάσαμε ένα πρωινό στο πάρκο, μαζί με άστεγους πρόσφυγες. Κατά το διάβα μας, εντυπωσιαστήκαμε με την φιλοξενία, το πάθος και την ψυχή όσων συναντήσαμε.
Αιφνιδιαστήκαμε και σοκαριστήκαμε από τις ιστορίες που μας αφηγήθηκαν.
Ενθουσιαστήκαμε από την υποστήριξη που λάβαμε, καθώς πολλοί προσέφεραν τον χρόνο και τις ικανότητές τους, έτσι ώστε το film να γίνει πραγματικότητα. Στην ουσία, το ντοκιμαντέρ έγινε από το τίποτα. Κανείς δεν έχει πληρωθεί για την δουλειά που έχει προσφέρει. Παρ' όλ' αυτά, αισθανθήκαμε πως αυτή η ιστορία πρέπει να ειπωθεί".
Homepage: http://intothefire.org
Παραγωγή: http://reelnews.co.uk
http://www.makeleio.gr

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου