Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

«Βγήκε ο ουκρανικός στρατός στο δρόμο»!


 
Οι «ειδικές δυνάμεις» του ουκρανικού ΥΠΕΣ με προεξάρχουσα την δύναμη «Τίγρης» έσπασε τον κλοιό των διαδηλωτών στην πόλη Vasilkov και προχωρεί ακάθεκτη μέσα στην πρωτεύουσα Κίεβο, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό KANAL 5 το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, ένα κομβόι από 20 θωρακισμένα οχήματα τύπου , KAMAZ και ZIL με πάνοπλους άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων περιδιαβαίνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα .

Αστυνομικοί με κράνη και κλομπ και ειδικά θωρακισμένα οχήματα κινούνται κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών της ουκρανικής πρωτεύουσας με σκοπό την εξουδετέρωση οποιουδήποτε προσπαθήσει να εμποδίσει την ομαλή κίνηση στο Κίεβο .

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον Εκπρόσωπο του διοικητή δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας στρατηγού Victoria Kushnir . ωστόσο όμως , δεν διευκρινίζεται το ακριβές δρομολόγιο του στρατού .

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από τον ρωσικό τύπο, ισχυρή δύναμη Ρώσων Spetsnaz ( χωρίς διακριτικά) βρίσκεται σε αναμονή στο αεροδρόμιο «Борисполь» κοντά στο Κίεβο.

Επίσης όπως αναφέρθηκε πολλοί σταθμοί του μετρό όπως οι «Khreschatyk», «Θέατρο» και «Πλατεία Ανεξαρτησίας» φρουρούνται από ειδικές δυνάμεις.

«Είδαμε ότι πριν από περίπου μισή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας αρκετές δεκάδες λεωφορεία με ειδικές δυνάμεις να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις, αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Vesti.ua. Μεταξύ των επιβατών επικράτησε αρχικά πανικός .

Σύμφωνα με το Ria Novosti πολλές δεκάδες ουκρανοί στρατώνες με πλήρη εμβλήματα , κινήθηκαν προς το κτίριο της κυβέρνησης και μπλόκαραν τους δρόμους στην περιοχή Hrushevskoho και τις Τράπεζες, στη διασταύρωση των οδών Khreshchatyk και Bohdan Khmelnytsky. Οι ακτιβιστές καλούνται από την αστυνομία να απέχουν από προκλήσεις .

Στο Vasilkovo έφτασε μια στρατιωτική μονάδα με 30 λεωφορεία και 15 φορτηγά Μπέρκουτ με τους ουκρανούς ακτιβιστές να προσπαθούν να τους επιβραδύνουν . Επίσης σύμφωνα με ακτιβιστές στην ουκρανική πρωτεύουσα μετέβη και μία άλλη ειδική δύναμη 700 ανδρών με την ονομασία Berkut.

Νωρίτερα , η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ( SBU ) άνοιξε μια ποινική υπόθεση εναντίον των πολιτικών της αντιπολίτευσης, ζητώντας την κατάσχεση των διοικητικών κτιρίων στο Κίεβο . Η αντιπολίτευση , με τη σειρά της , έδωσε στον νύν Πρόεδρο Γιανουκόβιτς 48 ώρες να παραιτηθεί . Διαφορετικά, η αντιπολίτευση θα περικυκλώσει την Προεδρική κατοικία στην περιοχή Mezhigorie .

Μέσα σε όλα αυτά η ΕΕ προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση στην χώρα. Συγκεκριμένα η Κάθριν Άστον είχε προγραμματίσει αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στην Ουκρανία.

«Βρείτε έναν τρόπο να εξέλθετε της καταστάσεως» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Χθες ήμουν στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς.Του ζήτησα να φιλοξενήσει την Ευρωπαία Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Catherine Ashton , η οποία θα είναι στο Κίεβο σήμερα και αύριο . Για να μπορέσει να συμμετάσχει στην εξεύρεση λύσης σε αυτή την δύσκολη κατάσταση η οποία είναι τώρα η χώρα»,δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Ιταλία .
Ο ουκρανός Πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης με τους τρεις προκατόχους του – Leonid Kravchuk , Βίκτορ Γιούσενκο και Κούτσμα .

Σχόλιο : Αυτήν την στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει σχέδιο κατάληψης των πιο καίριων σημείων της πρωτεύουσας Κίεβο από τις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού ΥΠΕΣ. Στην προσπάθεια αυτή οι ουκρανοί αστυνομικοί έχουν αρωγούς τις ειδικές ρωσικές δυνάμεις Spetsnaz και τους εκατοντάδες πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Προφανής στόχος του Ουκρανού Προέδρου είναι ο πλήρης και αναίμακτος έλεγχος της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μετάφραση :Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου