Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πόσοι «κινδυνεύουν» από κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα;

http://newpost.gr/var/photos/blog/icon/kuremakaistinelada.jpg 
Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό, που βρίσκεται παρκαρισμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπο άνω των 100.000, φτάνει στα 30 δισ. ευρώ
Περισσότεροι από 150.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, σήμερα, έχουν υπόλοιπο πάνω από 100.000 ευρώ στην Ελλάδα.

Όπερ σημαίνει ότι σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος της …προσπάθειας, ματώνοντας.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται παρκαρισμένο σε αυτούς τους λογαριασμούς, φτάνει στα 30 δισ. ευρώ, αλλά είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα.
Κι αυτό γιατί όπως εκτιμάται οι κάτοχοι τους θα σπεύσουν άμεσα να τα σπάσουν σε ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του προβλήματος.
Ήδη, στα γκισέ των τραπεζών σημειώνεται μια τέτοια κίνηση, η οποία αναμένεται να ενταθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.
Το γεγονός ότι η συζήτηση του «κουρέματος» έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα προκαλέσει επιπλοκές στην αγορά, αλλά στις τραπεζικές διοικήσεις σπεύδουν να τις μετριάσουν, υποστηρίζοντας ότι τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή. Το τι θα γίνει στο μέλλον, θα φανεί.
Την ίδια ώρα, αν η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στις καταθέσεις, οι πολίτες μετά τις δραματικές αποφάσεις για την διάσωση της Κυπριακής οικονομίας πιστεύουν ο κίνδυνος να εφαρμοστεί το «κούρεμα» και στην Ελλάδα είναι ορατός.

Σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει η Realnews, έξι στους δέκα Έλληνες φοβούνται «κούρεμα» καταθέσεων και στην χώρα μας.

Το ποσοστό που απαντά μάλλον ή σίγουρα ναι στο κίνδυνο να «κουρευτούν» οι καταθέσεις φτάνει στο 61% ενώ 72,9% όσον ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν κόμματα στην Βουλή που να τους έχουν πείσει ότι διαθέτουν plan B για έξοδο της χώρας από την κρίση σε περίπτωση ρήξης με την τρόικα.

images (1)Μια βόμβα σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις έριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μία κυβέρνηση χώρας που χρεοκοπεί θα μπορούσε να εφαρμόσει «κούρεμα» και στις μικρές καταθέσεις…

Πιο συγκεκριμένα, εμπιστευτική ενημέρωση στους Ευρωπαίους πρεσβευτές στη Μόσχα φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την 21η Μαρτίου, με αφορμή το σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοζόταν στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», κατά τη συνάντηση, ο κ. Μπαρόζο παρουσίασε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανέφερε πως «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομιμοποιείται η επιβολή εισφοράς επί των καταθέσεων, ακόμη και των κάτω των 100.000 ευρώ».




ΠΗΓΗ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου