Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Στον Πεπόνη ο φάκελος της ΑΕΝΑΛ

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους φακέλους που στάλθηκαν από τον εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου στον οικονομικό εισαγγελέα, αφορά στη χρηματοδότηση της ΑΕΝΑΛ και της «Lesvoshop A.E.».
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, μαζί με τους τόκους, σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είχαν δοθεί προκειμένου να δημιουργηθεί το συσκευαστήριο της «Lesvoshop A.E.», στο οποίο θα τυποποιούνταν τα προϊόντα που θα παρασκεύαζαν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Λέσβου.
Ως εγγύηση, η Τράπεζα είχε δεσμεύσει την επιχορήγηση που επρόκειτο να πάρει από τον Αναπτυξιακό Νόμο η επιχείρηση.
Το συσκευαστήριο δε λειτούργησε ποτέ, η επένδυση δε χρηματοδοτήθηκε ποτέ και η Τράπεζα δεν εισέπραξε ποτέ τα χρήματα των δανείων που είχε χορηγήσει. Παρ’ ότι είχε νοικιαστεί και διαμορφωθεί το κτήριο του συσκευαστηρίου. Επίσης είχαν αγοραστεί και πληρωθεί τα μηχανήματα για τις γραμμές συσκευασίας.

Η απώλεια των χρημάτων που αντιστοιχούν στις χορηγήσεις αυτές, λόγω του μεγάλου ποσού για τα δεδομένα της Συνεταιριστικής, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική κατάρρευσή της.
Όχι απαραίτητα και κατηγορούμενοι
Εμπλεκόμενα στην υπόθεση αυτή είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν τόσο τα μέλη των Δ.Σ. της Συνεταιριστικής που ενέκριναν τις χορηγήσεις, όσο και τα μέλη τού Δ.Σ. τής ΑΕΝΑΛ που έλαβαν τα δάνεια. Δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας να ζητήσει εξηγήσεις και από τα μέλη του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Διευκρινίζουμε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είναι απαραίτητο να είναι και κατηγορούμενοι. Ποιοι έχουν και ποιοι δεν έχουν ποινικές ευθύνες, θα κριθεί από την εισαγγελική έρευνα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα θα απολογηθούν τελικά τον Απρίλιο. Σε όλους δόθηκε και δεύτερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους της δικογραφίας.


 emprosnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου