Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Σαρώνουν στο Διαδίκτυο τα νοθευμένα φάρμακα

http://www.newsitamea.gr/wp-content/uploads/2013/03/%CE%A3%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1.jpg 


Δεκάδες ασθενείς που βλέπουν τις αποδοχές και τις συντάξεις τους να μειώνονται και τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από το Ιντερνετ φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, τονίζοντας ότι πάνω από τα μισά φάρμακα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου είναι «μαϊμού», νοθευμένα και μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς σοβαρές παρενέργειες, μέχρι και θάνατο!
Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας, μέσω του Ιντερνετ διακινούνται ανεξέλεγκτα πολλά πλαστά φάρμακα. Τα σκευάσματα αυτά, σημειώνει ο κ. Κούβελας, είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν και οι πελάτες των μη νόμιμων διαδικτυακών ιστοσελίδων και «εικονικών» φαρμακείων θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές προσελκύονται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος των φαρμάκων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα προμηθεύονται φαρμακευτικά σκευάσματα από μη νόμιμες ιστοσελίδες, σε εξευτελιστικές τιμές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες μέρες απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ ένας 75χρονος συνταξιούχος που αγόρασε από το Ιντερνετ χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία σε πολύ χαμηλή τιμή. Ο 75χρονος που προμηθεύτηκε το φάρμακο από το διαδίκτυο για οικονομικούς λόγους, ήθελε να μάθει αν τα χάπια είναι ασφαλή. Τα χάπια ήταν τελικά πλαστά, ενώ διέφεραν ακόμη και στην εμφάνιση με τα πρωτότυπα (είχαν άλλο χρώμα και σχήμα).
Το φαινόμενο των πλαστών φαρμάκων, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατοι.
Σημειώνεται πως τα σκευάσματα – «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν είναι μόνο φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής, όπως πολλοί πιστεύουν. Σήμερα το πρόβλημα των νοθευμένων φαρμάκων αγγίζει σχεδόν όλες τις κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα.
Πότε είναι ασφαλές το σκεύασμα
Ενα σκεύασμα, υπογραμμίζει από την πλευρά της η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Τσαντίλη – Κακουλίδου είναι ασφαλές μόνον όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και μόνον όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε υποθεραπεία, λάθος θεραπεία ή καθόλου θεραπεία, ακόμη και στο θάνατο.
Οπως διευκρινίζει η ίδια, πλαστά φάρμακα θεωρούνται εκείνα που περιέχουν τα σωστά ενεργά συστατικά – έκδοχα, αλλά σε λάθος δοσολογία, αυτά που δεν περιέχουν καθόλου ενεργά συστατικά και όσα έχουν πλαστή συσκευασία. Μάλιστα, πολλές φορές πλαστά φάρμακα περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος συχνά περιέχουν τη δραστική ουσία σιβουτραμίνη, η οποία αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών στο καρδιαγγειακό σύστημα (κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής κ.λπ). Επίσης, τα ενισχυτικά της στύσης συχνά περιέχουν σιλντεναφίλη, η οποία δημιουργεί σοβαρή υπόταση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα.
Σύμφωνα με στελέχη μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών που έχουν πέσει στα χέρια τους πλαστά φάρμακα, στα φάρμακα -«μαϊμού» που πωλούνται στο διαδίκτυο τη θέση των ενεργών συστατικών παίρνουν κιμωλίες, ταλκ και ζάχαρη, ενώ πολλά από τα φάρμακα περιέχουν τοξικούς διαλύτες, συνεπεία της παρασκευής τους σε αυτοσχέδια, τριτοκοσμικά εργαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εντοπίσει πλαστά Viagra, στα οποία χρησιμοποιήθηκε μπλε μελάνι εκτυπωτή για να γίνουν μπλε, καθώς και πλαστά Ponstan, τα οποία για να γίνουν κίτρινα «βάφτηκαν» με κίτρινη μπογιά οδοποιίας και βορικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει από νεφρική ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο!
Πηγή Αγγελιοφορος της Κυριακης
Πηγή www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου