Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΑΣ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!



Πουλάνε φούμαρα και …τσαμπουκά μόνο για εσωτερική κατανάλωση!
του Μάκη Βραχιολίδη



Εσχάτως έγινε της …μόδας η συζήτηση για το περίφημο κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλουν οι Γερμανοί. Από την αποχώρηση όμως των κατοχικών γερμανικών στρατευμάτων μέχρι σήμερα, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να διεκδικήσει ευθέως και ανυποχώρητα το χρέος της Γερμανίας προς τη χώρα μας. Λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Η δε προδοτική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010 υπέγραψε την επαίσχυντη μνημονιακή σύμβαση, υπό τον όρο ότι το χρέος της Ελλάδος απαγορευόταν να συμψηφιστεί με παλαιότερα χρέη προς την χώρα μας!!! Επρόκειτο για όρο που επέβαλε η γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου να διασφαλίσει το συμφέρον της χώρας της, ότι δηλ. δεν θα πληρώσει στην Ελλάδα τα χρέη της από την βάρβαρη επέλαση του Γ’ Ράιχ σε όλη την Ευρώπη. Και ο εθνικός μειοδότης Παπανδρέου μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αποδέχθηκαν τον όρο αυτό, ενταφιάζοντας την εξαιρετική ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα να εντάξει στη δανειακή σύμβαση το τεράστιο χρέος της Γερμανίας προς την Πατρίδα μας, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκμεταλλευόμενος αυτή την οσφυοκαμψία της Ελλάδος, ο Σόϊμπλε εμφανίστηκε πρόσφατα και με περισσή αλαζονεία, απέρριψε  κάθε συζήτηση για τις  πολεμικές αποζημιώσεις, συστήνοντας μάλιστα στους Έλληνες να επικεντρωθούν στα Μνημόνια! Υπογράμμισε δε με απίστευτο θράσος: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς, οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».

Η δουλοπρέπεια του Γ. Παπανδρέου αλλά και των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών στο σύνολό τους, έδωσαν και δίνουν τέτοια δικαιώματα στον Σόϊμπλε και τον κάθε Σόϊμπλε. 

Αυτή είναι Καρυάτιδα που έκλεψε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα. Ο προκλητικός Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Κάμερον, όχι μόνο ονομάζει τον αμίμητο ελληνικό θησαυρό "Ελγίνεια Μάρμαρα" αλλά δηλώνει ευθέως ότι δεν είναι λογικό να ζητείται ο επαναπατρισμός τους! Οι υποτελείς ελληνικές ηγεσίες έχουν δώσει τέτοια δικαιώματα στους κλέφτες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.


Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση των λεγομένων «Ελγινείων Μαρμάρων». Προσέτι δε, αυτός ο όρος που αποτελεί όνειδος, να αποκαλούν τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα ως «Μάρμαρα» του αρχικλεφταρά Έλγιν, επιβλήθηκε και έγινε σιωπηρά αποδεκτός από τη χώρα μας!

Τα Γλυπτά λοιπόν του Παρθενώνα, εκλάπησαν και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα, με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, στη συνέχεια δε προχώρησε στην κλοπή και φυγάδευσή τους.

Τα γλυπτά αυτά, αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816. Έκθεση ειδικών όμως, υποστηρίζει ότι το οθωμανικό φιρμάνι που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο, "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ".

Πότε όμως θυμάστε ελληνική κυβέρνηση να υποστήριξε και να απαίτησε με πάθος την επιστροφή των γλυπτών; Ποτέ! Πέρα από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και κάποιες περιστασιακές πρωτοβουλίες φιλολογικού περιεχομένου, δεν έγινε απολύτως τίποτε ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Κανένα διπλωματικό ζήτημα, καμία κύρωση σε βάρος της Βρετανίας από τη χώρα μας. Μια Βρετανία η οποία θησαυρίζει σε βάρος μας και εξακολουθεί να μας κλέβει καθημερινά! Φωνή βοώντος όμως από τις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες για το καθημερινό έγκλημα της Βρετανίας σε βάρος της χώρας μας. 


Και η δική μας εθνικά μειοδοτική στάση,  δίνει το δικαίωμα στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, να λέει δημοσίως: «Σίγουρα δεν πιστεύω στις επιστροφές. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό»!

Το πιάσατε το νόημα; Ο κ. Κάμερον βρίσκει παράλογη την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου ανήκουν! Με αυτή την κυνική πρόταση των 10 λέξεων, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας πέταξε στα σκουπίδια τα αιτήματα για την επιστροφή αρχαιοτήτων στην πατρίδα τους. Αποκάλεσε δε τα γλυπτά του Παρθενώνα «Ελγίνεια Μάρμαρα».

Υπέπεσε στην αντίληψή σας καμία ηχηρή απάντηση-διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς; Όχι! Μόνο μια δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Τζαβάρα υπήρξε, που σε κάνει να βγαίνεις από τα ρούχα σου. Διαβάστε λοιπόν την απάντηση Τζαβάρα:


«Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεση τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, που τα δημιούργησε»!!!

Ντροπή και αίσχος κύριε Τζαβάρα! Η επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα, αποτελεί  απλά ένα φιλολογικό ζήτημα «διαφορετικής προσέγγισης και αντίληψης», μεταξύ Ελλάδος και Βρετανίας; Και θεωρείστε εσείς θεματοφύλακας του Πολιτισμού και της Ιστορίας της χώρας μας; Στην γλυκανάλατη δήλωσή σας ο κ. Κάμερον θα μπορούσε να ανταπαντήσει: «Έχέσθη η φορβάς εν τοις αλωνίοις», κοινώς, «χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι με όσα λέτε».


Η δε απάντηση του κ. Τζαβάρα εξοργίζει και ως προς το ακροτελεύτιο  σκέλος της: «Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων…», με το οποίο επιβεβαιώνει ότι όλα ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας και θεωρίας! Τουτέστιν οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έχουν μια θεωρητική στάση, γραμμένη σε κάποια βιβλία ή εκφρασμένη σε φιλολογικές διαλέξεις, που λέει ότι «θα θέλαμε τα γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην έδρα τους, την Ακρόπολη»!  Και πέραν τούτου, ουδέν.

Και όλα αυτά, επειδή η χώρα μας διαθέτει πολιτικούς ηγέτες νάνους ή του γλυκού ύδατος! Φοβισμένους, καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης (και όχι μόνο), που ξέρουν μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να κάνουν τους πατριώτες και τους διεκδικητές των δικαίων της χώρας μας!

Μέσα σε αυτό το θλιβερό, ομιχλώδες τοπίο, ευτυχώς που υπάρχει η ιδιωτική προσπάθεια. Όπως, το κίνημα που ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία ο φωτογράφος και μουσικός, Άρης Καλογερόπουλος .
Χωρίς καμία στήριξη, προωθεί μεγάλη καμπάνια για την επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών της Ακρόπολης. Πρόσφατα δε, ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους ξένους αλλά και τους Έλληνες τουρίστες στην Ερμιόνη, όταν βρέθηκαν στο ξενοδοχείο όπου είχαν κλείσει για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές τους: μια μεγάλη αφίσα κοσμούσε την είσοδο, απεικονίζοντας μια από τις Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Είμαι Ελληνίδα και θέλω να γυρίσω  στη Γή μου» ένα σλόγκαν μεταφρασμένο και στα Αγγλικά που προκάλεσε δέος.
Ευτυχώς που υπάρχουν και Έλληνες Πατριώτες.


"Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου