Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οι Ρώσοι φοβούνται πυρηνικό πόλεμο



14 Ιουλίου 2014 Σεργκέι Γκοριάσκο, Kommersant
Οι Ρώσοι φοβούνται πυρηνικό πόλεμο Αποκαλυπτική δημοσκόπηση δείχνει ότι η ρωσική κοινή γνώμη φοβάται έναν πυρηνικό πόλεμο, ιδιαιτέρως μάλοστα εξαιτίας της ρευστότητας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Οι ρώσοι επίσης, αναφέρουν σαν τους κυριότερους εχθρούς της χώρας τους, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Το 64% των ρώσων πιστεύει στην πιθανότητα να ξεκινήσει στον κόσμο «μια στρατιωτική σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων». Πηγή: Getty Images / Fotobank
Η πλειοψηφία των ρώσων πολιτών πιστεύει ότι ο σήμερα είναι πολύ πιθανόν να γίνει πυρηνικός πόλεμος, διαπίστωσε το κοινωνιολογικό Ίδρυμα, «Κοινή Γνώμη» (ΙΚΓ - FOM). Η πυρηνική απειλή, πιστεύουν οι ερωτηθέντες, προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Η τεταμένη διεθνής κατάσταση και η κρίση στην Ουκρανία, ενισχύουν το φόβο των ρώσων, εξηγούν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη», που συλλέχθηκαν στο τέλος του Ιουνίου, το 64% των ρώσων πιστεύει στην πιθανότητα να ξεκινήσει στον κόσμο «μια στρατιωτική σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων». Διαφωνεί με αυτή την άποψη το 20% του δείγματος (το 17%, δεν εξέφρασε γνώμη). Την ίδια στιγμή, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι σήμερα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι υψηλότερος από «15-20 χρόνια πριν», το 26% θεωρεί ότι το επίπεδο της απειλής δεν έχει αλλάξει, και μόνο το 7% δήλωσε ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος (το 14% δήλωσε αναποφάσιστο).
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών Γκριγκόρι Ντομπρομέλοφ, εξήγησε ότι η μαζική φοβία των ρώσων για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου οφείλεται στην εικόνα που δίνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη διεθνή κατάσταση. «Οι άνθρωποι, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, είναι φοβισμένοι», λέει ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ. «Αυτή η νευρικότητα, αυτή η έλλειψη κατανόησης, είναι εμφανής παντού. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη». Κατά τη γνώμη του, το γεγονός ότι «ο κόσμος ζει με το φόβο» οφείλεται στις ΗΠΑ. Και υπεύθυνος που ο κόσμος εξακολουθεί να φοβάται τον πυρηνικό πόλεμο, είναι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο.
Νέος «Ψυχρός Πόλεμος»;
Σύμφωνα με το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη», το 52% των ρώσων πολιτών θεωρεί, ότι η «απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων» προέρχεται από τις ΗΠΑ, το 12%, από τη Βόρειο Κορέα, το 9%, από το Πακιστάν. «Η χώρα που παίζει το ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα» είναι αυτή, απ’ την οποία συνήθως περιμένουν να ξεκινήσει τον πυρηνικό πόλεμο», εξήγησε ο αναλυτής του ΙΚΓ, Γκριγκόρι Κέρτμαν. Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με τις οποίες η Ρωσία έχει τις λιγότερο φιλικές σχέσεις, το 77% των ερωτηθέντων τοποθέτησαν τις ΗΠΑ, το 66% την Ουκρανία και το 19% τη Μεγάλη Βρετανία.
 Ο κ.Ντομπρομέλοφ σημείωσε ότι την «υστερία υπερθερμαίνει» και η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Επιπλέον, «15-20 χρόνια πριν, οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ήταν πιο αρμονικές», πρόσθεσε ο Γκριγκόρι Κέρτμαν. Ο εμπειρογνώμονας για θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων του Κέντρου Καρνέγκι της Μόσχας, Πιότρ Τοπιτσκάνοφ, θεωρεί τους φόβους των πολιτών «νομοτελειακούς». «Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι συγκρουσιακές, οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος, όπως ήταν στην αρχή της δεκαετίας του 1990, δεν είναι ό ίδιος, και τα πυρηνικό όπλα δεν ήταν τελικά κάτι το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ».

Οι κοινωνιολόγοι υπενθύμισαν στους ερωτηθέντες, ότι αρχικά η «πυρηνική Λέσχη» αποτελούταν μόνο από την ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα. Αργότερα, προσχώρησαν στο κλαμπ και άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Βόρειος Κορέα. Οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με το ΙΚΓ, φοβούνται την περαιτέρω διεύρυνση της «πυρηνικής Λέσχης». Ο Γκριγκόρι Ντομπρομέλοφ εξήγησε αυτή την τάση, με το ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα χώρες που δεν βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της παγκόσμιας κοινότητας και για το λόγο αυτό, οι πολίτες άρχισαν να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς.
Ο Πιότρ Τοπιτσκάνοφ, βλέπει και θετικές πλευρές από το φόβο απέναντι σε ένα πυρηνικό πόλεμο: «Οι πολιτικοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν το διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, τη στιγμή που αυτό επιθυμεί ο κόσμος». Όπως διαπίστωσε το ΙΚΓ, το 76% του πληθυσμού θεωρεί, ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες για τον καθολικό πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ μόνο το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε το αντίθετο. Την ίδια στιγμή όμως, μόνο το 19% πιστεύει ότι είναι δυνατή η πλήρης εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
 Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kommersant.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου