Η MONSANTO ΚΡΥΒΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΟ  «ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» Μιλώντας για την τελευταία προσπάθεια της Monsanto να εμποδίσει τη δικαιοσύνη, και την ανάσχεση της διαφάνειας, και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να σταματήσουν να είναι εναντία στην εξάπλωση των σπόρων και ζιζανιοκτόνων των επιχειρήσεων τους ,πλέον έχει αρχίσει να φαίνεται περιττό, αλλά η εταιρεία συνεχίζει ακριβώς να ενεργεί σε όλο και πιο απαράδεκτο τρόπο.
Τώρα, η εταιρεία αρνείται να δημοσιοποιήσει τις δημόσιες εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο St Louis, του Μισούρι, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο glyphosate στην Κίνα.
Πριν από μερικούς μήνες, Κινέζοι εθελοντές της ασφάλειας τροφίμων υπέβαλαν ένα αίτημα στο Υπουργείο Γεωργίας της Κίνας για να δημοσιοποιήσει τη μελέτη που να δικαιολογεί την έκδοση του πιστοποιητικού ασφαλείας για την εισαγωγή του glyphosate στην Κίνα που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο RoundUp της Monsanto. Στο Glyphosate δόθηκε πιστοποιητικό ασφαλείας το 1988 μετά από μελέτες που υπέβαλε η Monsanto και διεξήχθησαν σε νεότερα εργαστήρια στην St Louis του Μισούρι.
Η δοκιμή ήταν γραφτό να γίνει μια έκθεση δοκιμών οξείας τοξικότητας στην οποία σε αρουραίους δόθηκε RoundUp από το στόμα για αρκετές ημέρες, και κουνέλια εκτέθηκαν σε RoundUp από το δέρμα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο δεν είχε καμία επίδραση στα μάτια ή το δέρμα, και ότι δεν ακολούθησε τις αλλεργίες. Ωστόσο, αρνούνται να δημοσιοποιήσουν την έκθεση του εργαστηρίου στους εθελοντές την ασφάλεια των τροφίμων της Κίνας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για τα «εμπορικό απόρρητο».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ποτέ αποκαλυφθεί οπουδήποτε στον κόσμο, και η Monsanto αρνείται να αποκαλύψει τα αποτελέσματα τώρα. Αν πραγματικά δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα κουνέλια και τους αρουραίους που εκτίθενται στο glyphosate, τότε γιατί να μην τους απαλλάσσει από τον δημόσιο έλεγχο, και μετά να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για να τα δουν όλοι; Νομίζω ότι γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εάν τα ζώα απλά τρέφονται με προϊόντα που έχουν ψεκαστεί με το glyphosate όπως γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια και προϊόντα άλλων καλλιεργειών ανέπτυξαν όγκους , τότε τι θα είχε συμβεί σε αρουραίους που έτρωγαν το ζιζανιοκτόνο κατ “ευθείαν;
Επιπλέον, γιατί θα δώσει η Κίνα στη Monsanto άδεια να εξάγουν RoundUp στη χώρα τους με βάση τις δοκιμές τοξικότητας που κράτησαν μόνο λίγες μέρες;
Εν τω μεταξύ, πρόσθετες δοκιμές τοξικότητας που διενεργούνται για το glyphosate – το κύριο συστατικό του RoundUp – έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη, καθώς και από την έδρα του στις Βρυξέλλες ο σύμβουλος ΜΚΟ σε θέματα τοξικότητας και αξιολόγησης κινδύνου, Tony Tweedale ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) αποκαλύψουν δύο ή περισσότερες από αυτές τις μελέτες για το ευρύ κοινό. Ήταν μια δοκιμή από το γερμανικό ρυθμιστικό οργανισμό στον οποίο μέτρησαν την «Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη» (ΑΗΠ) της χημικής ουσίας, και μια άλλη μέτρηση χρόνιας τοξικότητας με βάση την έκθεση.
Η Γερμανία είχε προτείνει την αναθεώρηση της ΑΗΠ πάνω από 0,3 mg έως 0,5 mg ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης του glyphosate, δεδομένου ότι η τοξίνη βιοσυσσωρεύεται στο σώμα και επίσης αλληλεπιδρά με άλλα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας . Ακόμη και η έκθεση για την επίμονα βιοσυσσωρεύσιμες τοξικές χημικές παραδέχεται αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.
Όπως το DDT, για παράδειγμα, κινείται μέσω της τροφικής αλυσίδας, είμαστε εκτεθειμένοι σε διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα του δηλητηρίου, και αυτό ισχύει και για άλλα φυτοφάρμακα, τα μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και χρησιμοποιούνται και στη γεωργία. Οι ουσίες αυτές δεν είναι μόνο στα γενετικώς τροποποιημένα λαχανικά που τρώμε, αλλά και σε δευτεροβάθμιους καταναλωτές, όπως τα ζώα, τα ψάρια και τα πουλιά.
2
Παρά τα αιτήματα της Tweedale, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων έχει επίσης αρνηθεί να απελευθερώσει μελέτες τοξικότητας τους RoundUp της Monsanto, δηλώνοντας ότι περιέχουν εμπορικά εμπιστευτικές πληροφορίες.
Το Δίκτυο Δράσης φυτοφαρμάκων (ΔΔΦ) στην Ευρώπη, ζήτησε από τους γερμανικό ρυθμιστικό οργανισμό να απελευθερώσει το πλήρες φάσμα των μακροχρόνιες μελετών τοξικότητας για το glyphosate. Αρνήθηκαν, πάλι για λόγους εμπορικού απορρήτου.
Φαίνεται ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες μας σε όλο τον κόσμο δεν θα κάνουν τίποτα, αλλά θα συνεχίσουν να προστατεύουν πιο μισητή αυτή εταιρεία στον κόσμο, ενώ κρύβουν τα πραγματικά επίπεδα τοξικότητας για το καλύτερο προϊόν πώλησης από τους ανθρώπους.
Μετάφραση – Απόδοση Αναστασία Καρδιανού
Αποκλειστικά για το HellasForce


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ