Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

“ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ” ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ


ΗΠΑ: ΤΕΡΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !

ελλαδα-κυπρος
Φυσικό αέριο και συνάντηση Μπάιντεν-Έρογλου

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στη Λευκωσία οι στόχοι της Αμερικανικής πολιτικής για το Κυπριακό φυσικό αέριο και η αναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με την ευκαιρία της επισκέψεώς του στη Λευκωσία.

Η Τουρκική πλευρά επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη Μπάιντεν για ν’ αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να δημιουργήσει προηγούμενο. Ο κάθε ξένος ηγέτης, δηλαδή, που επισκέπτεται τη Λευκωσία να θεωρεί ως υποχρέωσή του να συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η επίσκεψη Μπάιντεν προβάλλεται, βεβαίως, ως ειδική περίπτωση, εφόσον συνδέεται με τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Δείχνει όμως σε ποιο ολισθηρό κατήφορο έχει οδηγήσει το Κυπριακό η σημερινή καταστροφική πολιτική, που συνεχίζει επί τα χείρω την προηγούμενη πολιτική μονομερών υποχωρήσεων Χριστόφια.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ήταν από τους φίλους της Ελλάδος και της Κύπρου που πρωτοστάτησαν στο παρελθόν στο Κογκρέσσο σε θετικά ψηφίσματα υπέρ της Κύπρου. Οι φόβοι που εμπνέει σήμερα η επίσκεψή του στη Λευκωσία δεν οφείλονται μόνο στην άτεγκτη μεταμόρφωση που επιβάλλει η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας μιας υπερδυνάμεως, που προτάσσει ως ψυχρό τέρας τα γεωπολιτικά και τα στρατηγικά της συμφέροντα, κατά τον τρόπο, τουλάχιστον, που τα αντιλαμβάνεται. Οφείλεται επίσης στην ολέθρια αυτοκαταστροφική πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία της Ελληνικής πλευράς στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικές, π.χ., οι δηλώσεις, στις οποίες προέβη στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζων Κέρρι. Μιλώντας σε δεξαμενή σκέψεων (thinktank), ενώπιον διπλωματών, πολιτικών αναλυτών και διαμορφωτών της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, το μόνο που θεώρησε σκόπιμο να πει ήταν ότι επιδιώκει στην Κύπρο «λύση» που θα είναι υπέρ και των δύο πλευρών στην Κύπρο (win-win). Προφανώς όμως η άλλη πλευρά δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, όπως μερικοί θέλουν να αυταπατώνται. Είναι η Άγκυρα, που επιδιώκει τώρα όχι μόνο τον έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου και τη συγκυριαρχία σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και τη «μοιρασιά» επιπλέον του φυσικού αερίου της ελεύθερης Κύπρου.

Η πολιτική αυτή της σημερινής ηγεσίας παρέχει άλλοθι στην Αμερικανική πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και τραβάει κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια των φίλων και συμμάχων της Κύπρου στο Κογκρέσσο, που θα μπορούσαν να εναντιωθούν στη σημερινή Αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό και ενδεχομένως να την αναχαιτίσουν.
Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγων είναι η Αμερικανική πολιτική, η οποία προσδιορίζεται, δυστυχώς, πολύ περισσότερο ακόμη σήμερα από τις γνωστές εμμονές για την, όσο το δυνατόν, ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλεται και η ιδέα της απεξαρτήσεως της Τουρκίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο, με τη βοήθεια των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου!

Υπάρχει, προφανώς, πολύ μεγάλος λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η κυβέρνηση όμως συνεργάζεται πλήρως, δυστυχώς, σε όσα τεκταίνονται στην Κύπρο και σιωπά για τις εξαγγελίες του Τούρκου υπουργού Ενέργειας. Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά αντίδραση. Ο αμυντικός προϋπολογισμός επίσης της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μειώνεται σε επίπεδα 500 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή και ο αμυντικός προϋπολογισμός της Εσθονίας!
ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥ  ΕΠΙ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ
Στην ίδια κατεύθυνση και το άρθρο

ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ



Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – http://www.philenews.com
Να τρέξουν οι εξελίξεις θέλουν οι Αμερικανοί, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να προχωρήσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο. Οι συνεχείς επαφές με τη Λευκωσία και οι επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περιοχή μας και ως απόρροια τούτου και για την Κύπρο. Οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στην Ουκρανία, αναβαθμίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.  Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι επαφές στη Λευκωσία του Βοηθού Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ James J. Townsend και της  Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά Θέματα Amanda Sloat, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικές των αμερικανικών προθέσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η κρίση στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ και ως εκ τούτου αναζητούν εναλλακτικές επιλογές ως προς το θέμα του φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια επιλογή είναι η αξιοποίηση των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αλλά και καινούργιες, ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων, οι Αμερικανοί εκτιμούν από τώρα πως «είναι αρκετά». Παράλληλα, φαίνεται να υποστηρίζουν πως μπορεί να γίνει νωρίτερα η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και σίγουρα πριν την κατασκευή του τερματικού σταθμού. Η βιασύνη αυτή συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, για να γίνει αυτό υπάρχουν μια σειρά παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σημαντικό ρόλο και λόγο έχουν ασφαλώς και οι εταιρείες. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η ανάδειξη πρόσφατα και της επιλογής της Αιγύπτου για μεταφορά του αερίου.
Στο επίπεδο της ασφάλειας, αρμόδιες πηγές αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί υποδεικνύουν με νόημα πως ο James J. Townsend, είναι ο πρώτος αξιωματούχος του Πενταγώνου που επισκέπτεται την Κύπρο. Σε αυτό το πεδίο, η Κύπρος έθεσε, στη διάρκεια των συζητήσεων στο υπουργείο Άμυνας και το θέμα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο. Το θέμα εγείρεται και για λόγους πολιτικής αλλά και ουσίας καθώς μπορεί η Εθνική Φρουρά να μην αγοράζει όπλα, ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρεται για εξοπλισμό που αφορά τα θέματα εποπτείας και ελέγχου της ΑΟΖ. Στο τραπέζι, βρίσκεται και η ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP) του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την Τουρκία. Η αναβάθμιση της συνεργασίας στο πεδίο αυτό δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο μέσω του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».
Σημειώνεται πως σε άσκηση έρευνας και διάσωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν και οι Αμερικανοί. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τούτο και στο παρελθόν συμμετείχαν οι Αμερικανοί σε τέτοιες ασκήσεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον, μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Όπως έγινε, δηλαδή και πέρσι. Η συνάντηση συμφωνήθηκε κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Μπάιντεν και Αναστασιάδη, που έγινε με πρωτοβουλία του Κυπρίου Προέδρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Αμερικανό αξιωματούχο για να τον ευχαριστήσει για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ενώπιον της ομογένειας για το Κυπριακό.
Ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία
Τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου καθώς και άλλα θέματα συζήτησαν κατά τη σημερινή τους τηλεφωνική συνομιλία, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε σε γραπτή δήλωση εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο για τις τελευταίες συνομιλίες για μία συνολική διευθέτηση κι ο Αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», αναφέρει



* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.
 

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο,κοινοποιήστε το

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΠΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΡΤΗΣΑΝΤΑ.
http://anaktisis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου