Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κορέα: Βόρειοι - Νότιοι στα όπλα!



Αν ο πόλεμος είναι μια μέθοδος να λύνεις με τα δόντια έναν πολιτικό κόμπο που δεν μπορείς να τον λύσεις με τη γλώσσα, όπως σημείωνε ο Αμερικανός συγγραφέας - δημοσιογράφος Αμβρόσιος Μπιρς, τότε τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα κροταλίζουν με μανία τα δόντια τους, δίχως ωστόσο ακόμα να ματώσουν τα... ούλα.


Η απειλητική δήλωση της Πιονγιάνγκ -«η χώρα έχει τεθεί σε “κατάσταση πολέμου” κατά της Νότιας Κορέας»- διαδέχτηκε εκείνη της Σεούλ. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Νότιας Κορέας και του λαού της, θα υπάρξει ισχυρή και άμεση αντίδραση». Αυτή ήταν η δήλωση της νέας προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν-Ουέ. Η αμερικανική απάντηση πραγματοποιήθηκε (μετά τα βομβαρδιστικά Β-52) μέσω της αποστολής αόρατων μαχητικών F22 στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων αμερικανικού και νοτιοκορεατικού στρατού. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η Ουάσιγκτον ήθελε να υπενθυμίσει τη δέσμευσή της για υπεράσπιση της Σεούλ.

Οσο για τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει ήδη θέσει τις πυραυλικές συστοιχίες σε επιφυλακή για πιθανή επίθεση κατά στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και στην περιοχή του Ειρηνικού; Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», «η Βόρεια Κορέα έκρυψε επιμελώς όλα τα ίχνη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις υποψίες ότι χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο βόμβας με υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας Πακ Πονγκ-Τζου, ο οποίος παύτηκε το 2007, διορίστηκε εκ νέου στην κορυφαία θέση του υπουργικού συμβουλίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βιομηχανική περιοχή Καεσόνγκ, η οποία θεωρείται ως το μοναδικό αλλά και ισχυρό σημάδι συνεργασίας χωρών, παραμένει ανοικτή - γεγονός το οποίο οι Νοτιοκορεάτες το ερμηνεύουν αρκετά θετικά. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να περάσει με ευκολία από τις απειλές σε πράξεις, παρόλο που ο ηγέτης της θεωρείται ευρέως ένας «τρελός δικτάτορας».

«Κάθε πόλεμος, όταν έρθει ή και πριν έρθει, παρουσιάζεται ως πράξη αυτοάμυνας εναντίον ενός μανιακού δολοφόνου» έλεγε ο Τζορτζ Οργουελ. Τα λόγια του μοιάζουν να κουμπώνουν με το «κορεατικό σύμπτωμα». Ο «μανιακός ηγέτης» της Βόρειας Κορέας αρθρώνει απειλές πολέμου και η Σεούλ απαντά με εξίσου πολεμική διάθεση στο πλαίσιο της αυτοάμυνας... Μονάχα που, όπως σημείωνε ο Μακιαβέλι, ο πόλεμος αρχίζει όταν θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όποτε θέλεις...


Δήμητρα Αθανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου