Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ''ΕΚΛΕΨΕ'' ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Με αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με σαφές μήνυμα ότι το μνημόνιο τέλειωσε για την Ελλάδα, άνοιξε την τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης αφού έκανε μία εκτενή αναφορά στα στάδια που πέρασε η ελληνική οικονομία όλο το προηγούμενο διάστημα, «έφτασε» στο «σήμερα» δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής ότι «συζητάμε για το χρέος, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του και σε συνεννόηση με τους δανειστές, με τις αγορές και το διεθνές περιβάλλον, δεν χρειαζόμαστε το μηχανισμό στήριξης πλέον. Το μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ότι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση και στο γεγονός ότι το μεγάλο μέρος της κριτικής της προς την κυβέρνηση το εστιάζει στην οικονομία και το μνημόνιο.
Ο κ. Βορίδης κατά την ομιλία του επεχείρησε επίσης να αποδομήσει τις πολιτικές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για αντιφάσεις και πολιτικές που η μία αναιρεί την άλλη ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών λέγοντας : «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Έλληνες ξέρουν να ψηφίζουν»
Νωρίτερα υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απουσιάζει από την έναρξη της συζήτησης για ψήφο εμπιστοσύνης.
Κόντρα Γ. Δραγασάκη - Δ. Σταμάτη
Παράλληλα, οι αιχμές που άφησε κατά της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος», ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους βουλευτές της συγκυβέρνησης από την αναφορά αυτή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κάλεσε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.
Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην οποία ο κ. Δραγασάκης ορίστηκε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνεχίζονταν συνέστησε υπομονή, να μην προκαλούν και το κόμμα του θα επανέλθει.
«Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι ή μια βαριά κατηγορία ή συκοφαντία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Με ονοματεπώνυμο μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί διαφορετικά, και όχι άδικα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», αντέδρασε ο κ. Σταμάτης. Και συμπλήρωσε:
«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε».
«Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης.
«Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», του ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.
«Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθειά της να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ενώ παράλληλα "αποτρέπει σενάρια ανωμαλίας να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, την ώρα που είμαστε στην πόρτα που βγάζει τη χώρα μας από την κρίση», ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.
«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.
Παράλληλα, την πρόθεση των παρατάξεων τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γνωστοποίησαν οι εισηγητές της ΔΗΜΑΡ, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, των ΑΝΕΛ, κ. Ιω. Δημάρας και του ΚΚΕ, κ. Νίκος Καραθανασόπουλος.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των τριών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους χθες στο πεδίο Βολής του Βόλου.
 kathimerini.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου