Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΓΟΣ ΕΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ



Γράφει η Μαριάνθη Νανοπούλου



1ος Δρόμος κίνησης και χαράς -Άργος

Στο πλαίσιο της εκστρατείας "Now we move" ο Αθλητικός Σύλλογος Αργολίδας ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Άργους Μυκηνών οργάνωσε τον "1ο Δρόμο Χαράς και Κίνησης" στην πόλη του Άργους την Κυριακή στις 5 Οκτωβρίου 2014.Πρόκειται για μια εκστρατεία για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας, με σκοπό να ενθαρρυνθεί η ευρύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση.
Πρόκειται για μια αθλητική εκδήλωση που περιλάμβανε αγώνες δρόμου για 3 κατηγορίες: ΑμεΑ., ηλικιωμένους και οικογένειες, με παράλληλες δράσεις για παιδιά και όχι μόνο.
Μετά τον τερματισμό του δρόμου από όλους τους συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν συμβολικά μετάλλια σε ΟΛΟΥΣ και ακολούθησαν παράλληλες δράσεις πάνω στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με ην συμμετοχή διάφορων φορέων που πρόσφεραν χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.
Μια από τις παράλληλες δράσεις που έλαβαν χώρα πέρασε ένα ιδιαίτερο μήνυμα σε όλους τους πολίτες αλλά και τους άρχοντες της πόλης. Την παράλληλη δράση αυτή την διοργάνωσαν τα ΑμεΑ θέλοντας να τονίσουν τις δυσκολίες της πρόσβασης που αντιμετωπίζουν όλα τα εμποδιζόμενα άτομα λόγω κακοτεχνιών των ραμπών αλλά και των ασυνείδητων οδηγών που κλείνουν τις ράμπες με τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια τους. Ο τρόπος με τον οποίο διάλεξαν να δώσουν το μήνυμα τους ήταν ένα παιχνίδι, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να διανύσουν μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη καθισμένοι πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια! Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν ανακοινώθηκε πως όχι μόνο θα καθίσουν αλλά θα δεθούν κιόλας ώστε να έχουν μια συνολική εμπειρία της δυσκολίας και του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα εμποδιζόμενα άτομα στην καθημερινότητα τους.
Στο κάλεσμα των ΑμεΑ ανταποκρίθηκαν και «άλλαξαν θέση» οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης καθώς και απλοί πολίτες. Το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι άρχοντες της πόλης δεσμεύτηκαν ενώπιων όλων πως θα επιληφθούν άμεσα του θέματος. Σε σχόλια που ανήρτησαν στα προσωπικά τους ιστολόγια στο Facebοοκ ανέφεραν χαρακτηριστικά :
«ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ .Σήμερα διαπίστωσα πως άμα δεν μπεις στη θέση κάποιου δεν θα τον καταλάβεις ...
Τα ΑμεΑ δεν χρειάζονται τον οίκτο και τη βοήθειά μας αλλά τις ίσες ευκαιρίες στη ζωή για να μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ανθρώπινες κοινωνίες! Άλλωστε οφείλουμε να παραδειγματιστούμε απ' αυτούς καθώς αποτελούν τα πιο λαμπρά παραδείγματα αισιοδοξίας, χαράς και δύναμης. Μιας δύναμης που πηγάζει από την ψυχή προσφέροντας χαρά στους γύρω τους και διδάσκοντας ήθος, αγάπη και εκτίμηση για τη ζωή!» Β.Τζαβέλλας
«2014 και συντηρείται ένα περιβάλλον εχθρικό για τα άτομα με αναπηρίες και άλλα εμποδιζόμενα άτομα. Ένα περιβάλλον που δημιουργεί αναπηρίες και αποκλεισμούς.
Η προσβασιμότητα είναι το στοιχείο εκείνο που καθορίζει το βαθμό συμμετοχής ή αποκλεισμού των πολιτών. Τελικά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας.
Η προσβασιμότητα, παράλληλα, είναι η βάση για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας και το πέρασμά της από το ιατρικό μοντέλο θεώρησης της αναπηρίας, στο κοινωνικό μοντέλο.» Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου
«Ζήσαμε μια συγκλονιστική ημέρα σήμερα.. διδαχθήκαμε από άτομα που βρίσκονται δίπλα μας.. και που το πρόβλημά τους έγινε και δικό μας για λίγο. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να κάνουμε τη καθημερινότητα τους καλύτερη.H ζωή δεν τελειώνει σε ένα καροτσάκι… Η ημέρα της «χαράς και της κίνησης» δεν τελειώνει σήμερα, πρέπει να συνεχιστεί και να βοηθήσει όλη η κοινωνία σε αυτό.» Ν. Δελής.
Η Εκδήλωση έληξε με την υπόσχεση όλων να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί την επόμενη χρονιά ακόμα πιο δυναμικά και δημιουργικά.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Άργους Μυκηνών , στο πλαίσιο της στήριξης και αλληλεγγύης προς τα ΑμεΑ, σχεδιάζει διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση τόσο των Δημοτικών Αρχών όσο και των πολιτών στα θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ, τονίζοντας ωστόσο τις ικανότητες και τις δυνατότητες τους . Θεωρούμε πως το προφίλ πρέπει να αλλάξει και πως τα ΑμεΑ πλέον είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Γι αυτό το λόγο προβάλλουμε το ΜΠΟΡΩ και όχι το ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου