Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας vs Παπανδρέου Βρείτε τις διαφορές ΒΙΝΤΕΟ

ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ
Ενα πιθανό κόμμα στο ορατό μέλλον είναι μέσα στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου. Προς το παρόν ανιχνεύει τις προθέσεις και τις αντοχές του Βαγγέλη Βενιζέλου. Και μετά;

Μετά σκέφτεται να συναντήσει τη μεγάλη μάζα του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε αέρα στον Τσίπρα να μιλά πλέον από καθέδρας. Προσπαθούσα να μπω στις σκέψεις του συνομιλητή μου μ αυτά που μας έλεγε. «Για κάν' το πιο ξεκάθαρο», του είπα. Η απάντηση του:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν μαζί κυβέρνηση. Η βάση των επαφών τους -μέσω τρίτων- είναι η ''πραγματική κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας''». Η κουβέντα μου είχε και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
«Ο Τσίπρας από μόνος του βλέπει πλέον ότι τα κουκιά δε βγαίνουν. Η πιθανότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου ήδη έφερε αρρυθμίες στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αναζητά συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους.
Οι άλλοι χώροι, ΚΚΕ και τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ απαντούν αρνητικά. Ετσι, κάποιοι παλιοί σύντροφοι έριξαν την ιδέα να βολιδοσκοπηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε επαφές στο εξωτερικό, κοινοί συνομιλητές, φίλοι του Παπανδρέου και του Τσίπρα, προσπαθούν να τους φέρουν σε επαφή. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου καταρχήν δε λέει «όχι» και είναι καλός ακροατής, όπως ο παππούς και ο πατέρας του. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι -όπως θυμάται το ιστορικό στέλεχος, ο Μανώλης Γλέζος- οι Παπανδρέου ανέκαθεν, αφού ήσαν γλυκομίλητοι με την Αριστερά, μετά την «καπέλωναν».
Ετσι, στο ξεκίνημά του το ΠΑΣΟΚ, προ 40ετίας, «ανέβηκε στην εξουσία με κορμό την Αριστερά και πορεύτηκε με τα σύμβολα και τις ιδέες του. Επραττε με αριστερή σκέψη και καλοπερνούσε με δεξιά νοοτροπία», όπως έλεγε ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος.
Πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται τη νοοτροπία των Παπανδρέου, αλλά στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η πρωθυπουργία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, το χειμώνα του 2012 - 2013, είπε το περίφημο «και με το διάλογο ακόμα», εννοώντας τις συμμαχίες που χρειάζεται να κάνει για να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια.
Ο κοντινός χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσουν να κάνουν κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Ελα, ντε, ποιος;
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου