Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Στα χέρια των Κούρδων η πόλη – σύμβολο του Ερντογάν (βίντεο)

Εκτός από το Βαν, ο στρατός κινήθηκε για να ελέγξει την εξέγερση των Κούρδων και σε άλλες τρεις πόλεις.
Την Σιίρτ, την Μαρντίν και την Νίσιβη (Nusaybin).
Σε όλες αυτές τις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας, ο στρατός του Ερντογάν κινείται για να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις πόλεις αυτές υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες.
Όμως αυτό που έχει τεράστια συμβολική και ουσιαστική αξία, και είναι ενδεικτική της θέσης που έχει έρθει ο Ερντογάν, είναι ότι πέφτει στα χέρια των Κούρδων η πόλη – σύμβολο για τον ίδιο και την πολιτική του καριέρα.
Η Σιίρτ, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και το Ιράκ, δεν είναι μόνο η πόλη που γεννήθηκε η γυναίκα του Εμινέ, δηλαδή η πόλη των πεθερικών του ήταν η πόλη που του έδωσε την ευκαιρία να γίνει Πρωθυπουργός.
Ο Ερντογάν επειδή πάντα ήταν «τζιχαντιστής» είχε μπει στην φυλακή γιατί είχε απαγγείλει απαγορευμένους στίχους.
Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ(Σίρτη στα ελληνικά), ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.
Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος.
Ο Ερντογάν που ήταν ήδη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης από το 1994, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση,με ταυτόχρονη αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα.
Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999.
Το κόμμα του, AKP, κέρδισε στις εκλογές του 2002, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα Πρωθυπουργός, λόγω κωλύματος.
Πρωθυπουργός ορίστηκε αρχικά ο στενός του συνεργάτης Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο Ερντογάν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003, έχοντας εκλεγεί σε συμπληρωματικές εκλογές στην πόλη Σιίρτ.
δείτε τον Ερντογάν να απαγγέλει τους ισλαμικούς στίχους στην Σιίρτ αλλά και φωτογραφίες από τις περιοδείες του εκεί.
.
erdogan siirt 2
erdogan siirt

Σχετικά άρθρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου