Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται προληπτική πιστωτική γραμμή, δήλωσε από το Μιλάνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πιστωτική γραμμή "θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης".
Οι 2 συν 1 πιστοληπτικές γραμμές
Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο δανειακά εργαλεία που προβλέπει το καταστατικό του EFSF, που συνοδεύονται με προγράμματα δεσμεύσεων από την πλευρά του αποδέκτη (δανειολήπτη), που στην περίπτωση αυτή, θα είναι η Ελλάδα. Τα εργαλεία “Προληπτικής Γραμμής Χρηματοδότησης” είναι το Precautionary conditioned credit line (PCCL) και το Enhanced conditions credit line (ECCL). Και τα δύο έχουν δημιουργηθεί με βάση αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ, για αυτό συνοδεύονται από μνημονιακού τύπου όρους που αποτελούν καταστατική δέσμευση της διοίκησης του EFSF προκειμένου να τα παράσχει.
Πάντως, νωρίτερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης έδωσε και μία τρίτη εκδοχή. “Για μας, πιθανό μαξιλάρι είναι η πρόσβαση σε μία πιστωτική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να είναι το κομμάτι των δανείων που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει” ανέφερε (σημ. ότι ως μαξιλάρι απομένουν περί τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου).
Η δήλωση του πρωθυπουργού:
Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την μετά το Μνημόνιο εποχή.
Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρα μέχρι τώρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...
Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. ΄Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.
Συμπερασματικά, λοιπόν: Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν.
Οι αγορές βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τοτε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα...
Ένα παράδειγμα. Σημερινό. Σε ανακοίνωση του Συριζα υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή – αν είναι δυνατόν η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων! Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές...
Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί «χωρις προηγούμενο», δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά.
Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί".
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου