Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΜΠΑΡΑΖ δηλώσεων προκαλεί η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
















Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή με την ένταξη της νέας Συνόδου της Ολομέλειας, τη Δευτέρα.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, των οποίων η συνάντηση στο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο.«Ήταν πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή» δήλωσε στον Σκάι ο Δημήτρης Καρύδης εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι σκοπός ήταν να σταματήσει αυτό το σκηνικό της εκλογολογίας και προεδρολογίας και να λειτουργήσει απερίσπαστη η κυβέρνηση. «Έπρεπε να μπει φρένο σε αυτή την κατάσταση» ανέφερε και εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δηλώνοντας ότι δεν φοβάται διαρροές.

ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίοι σπασμοί μιας κυβέρνησης που καταρρέει
«Ηττοπαθή και αμυντική κίνηση μιας κυβέρνησης που καταρρέει» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
«Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για τους τελευταίους σπασμούς μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποσύνθεση και καταρρέει. Κατ΄ουσίαν είναι μια ηττοπαθής, αμυντική κίνηση. Είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς την ανανέωση της εντολής από ένα κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολιτικά, ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών και προσδοκά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από κάποιους ανεξάρτητους, σημειώνει: «Νομίζω ότι αν επιβεβαιωθεί το νούμερο που λέτε, αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ψεύτικη εικόνα και οι εντυπώσεις δεν θα κρατήσουν περισσότερο από όσο το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης; Ότι κυβερνά κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας. Ζει με έναν μόνιμο εφιάλτη και ο εφιάλτης αυτός είναι η ώρα που θα κριθεί από τον λαό. Δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά».
Κίνηση πανικού της κυβέρνησης, προκειμένου να αποκτήσει ολιγόμηνη παράταση, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα.
«Η κυβέρνηση προφανώς, λειτουργεί υπό συνθήκες πανικού, προσπαθώντας να δώσει παράταση ζωής στην πολιτική την οποία εφαρμόζει και από την οποία, από ότι διαφαίνεται, δεν υπάρχει δυνατότητα απόκλισης και προσπαθεί να αναβάλει τη στιγμή στην οποία είναι προφανές, διότι αυτό έχει ανάγκη ο τόπος, τη στιγμή των εθνικών εκλογών που θα αποτυπώσει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού» ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν θέλει να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και πρόσθεσε: «Το δεδομένο όμως είναι ότι η ίδια η κίνηση της κυβέρνησης υποδηλώνει την αδυναμία της να συνεχίσει να κυβερνά υπό πραγματικές συνθήκες. Προφανώς το κάνει προκειμένου να αποκτήσει ολιγόμηνη παράταση, διαφορετικά δεν θα έμπαινε σε αυτήν τη διαδικασία. Θεωρώ, όμως, πως τα πολιτικά δεδομένα είναι σαφώς υπέρ της ιδέας ότι υπάρχει πλήρης δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην πολιτική βούληση των Ελλήνων πολιτών».
«Τακτικισμός» λέει το Ποτάμι
«Ο τόπος θέλει θεσμική σοβαρότητα, υπεύθυνη κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση» και «δεν θέλει αντίδραση και τακτικισμούς» σχολιάζει το Ποτάμι σχετικά με την απόφαση της ψήφου εμπιστοσύνης.
«Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος» αναφέρει σχετική ανακοίνωση «κάνουν σήμερα πως ξαφνιάζονται από την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για "εδώ και τώρα εκλογές" και ξεχνούν ότι την ίδια ανεύθυνη συμπεριφορά είχαν οι ίδιοι και τα κόμματά τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση» επισημαίνοντας ότι «η τελευταία απόφασή τους να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, από την Βουλή, μαρτυρά επιπρόσθετα την αδυναμία τους να κυβερνήσουν σταθερά την χώρα» καθώς «δεν έχουν σχέδιο και όραμα», ενώ «ταυτόχρονα η άρνηση εφ' όλης της πολιτικής ύλης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τα λάθη των παλαιών κυβερνητικών κομμάτων».
«Αν ήμασταν στην Βουλή» καταλήγει το Ποτάμι «θα απαιτούσαμε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει. Και οι δύο μαζί συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας».
«Η κυβέρνηση θα πάρει στην ψήφο εμπιστοσύνης 154 ψήφους. Ακριβώς όσες έχει. Μπορεί να πάρει και την ψήφο του Αηδόνη. Για την επιβίωσή της ήταν πολύ έξυπνη κίνηση η ψήφος εμπιστοσύνης. Τους μάζεψε όλους στο μαντρί και τους λέει ως το Φεβρουάριο θα κάνουν μόκο...», εκτίμησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος και δήλωσε ότι ο ίδιος θα την καταψηφίσει.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι σίγουρη ότι θα την πάρει. Δεν πάει για να τζογάρει. Το κάνει για να σφίξουν οι κ.... Γιατί και η ψήφος εμπιστοσύνης και η πρόταση μομφής, από την άλλη μεριά, γίνονται πάντοτε για εσωτερική κατανάλωση» ανέφερε ο Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας στον Βήμα FM, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γυρίσω ποτέ. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προεκλογική ούτε μετεκλογική. Δεν τους πάω, δεν με πάνε και δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Τίποτα!».
Eπιφυλάσσεται για τη στάση του στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης και την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, όπως ανέφερε σε συνομιλία που είχε πριν από λίγο με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ο κ. Αηδόνης τονίζει ωστόσο τα εξής τρία πράγματα: Πρώτον, ότι «είναι ανεξάρτητος βουλευτής και άρα κανείς δεν δικαιούται αυτή την ώρα να τον προσμετρήσει σε οποιοδήποτε μπλοκ». Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση με την κατάθεση πρότασης εμπιστοσύνης επιχειρεί να βάλει φρένο σε παραλυτικά φαινόμενα, που θα κυριαρχούσαν στη δημόσια διοίκηση αν διατηρούνταν το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών, το κλίμα εκλογολογίας δηλαδή.
Τρίτον, ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η στάση ενός βουλευτή το βράδυ της ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι στάση που θα τηρήσει ο ίδιος και κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 ΚΟΜΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου