Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η «φυγή» του Γιανουκόβιτς με το ελικόπτερο, η «άλωση» της πολυτελούς έπαυλης

Εικόνα που μετέδωσε ουκρανικό κανάλι με τη «φυγή» του Γιανουκόβιτς με ελικόπτερο. Μέχρι την Κυριακή δεν είχε επιβεβαιωθεί αν είναι αυθεντική.
Με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς άφαντο πάνω από 48 ώρες, τα στελέχη της κυβέρνησής του να αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες και τους ανθρώπους της Τιμοσένκο να καταλαμβάνουν τις θέσεις εξουσίας, οι φήμες σχετικά με την τύχη του έκπτωτου πλέον προέδρου της Ουκρανίας οργιάζουν.
Μάλιστα, τον γύρο του Internet κάνουν βίντεο που θεωρείται ότι δείχνουν τη «διαφυγή» του Γιανουκόβιτς με ελικόπτερο από την πρωτεύουσα, ενώ η συντεταγμένη έφοδος αντικαθεστωτικών στην εξοχική του έπαυλη κατακλύζει το twitter με εικόνες σκανδαλώδους πολυτέλειας.

Στη δημοσιότητα κυκλοφόρησαν εικόνες από τις κάμερες εσωτερικής ασφαλείας στην έπαυλη του Γιανουκόβιτς της Μεζιχίρια, οι οποίες φέρεται να δείχνουν τη φυγή του Γιανουκόβιτς το βράδυ της Παρασκευής.

Το βίντεο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, μετέδωσε το ουκρανικό Channel 5 και από τη δημοσίευσή του διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στο Διαδίκτυο.

.
Η «φυγή με ελικόπτερο» - μια δραματική εξέλιξη με έντονη σημειολογία - συνδυάστηκε με το μπαράζ φωτογραφιών από την μυθική έπαυλη του Γιανουκόβιτς, στην οποία επέδραμαν οι αντικαθεστωτικοί.

Η έπαυλη είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το Σάββατο ο κόσμος μπήκε - με αξιοσημείωτη, ομολογουμένως  αυτοσυγκράτηση για την πρώτη εκδρομή «ανοικτή στο κοινό».

Με απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου την Κυριακή η έπαυλη του Γιανουκόβιτς και τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτήν περιέρχονται στο κράτος.



Ο Γιανούκοβιτς είχε, όπως φαίνεται, εξεζητημένο (κακό) γούστο και πολύ μεγάλη αδυναμία στα πολυτελή αυτοκίνητα και τις μηχανές - και αναλόγως πλούσια συλλογή. Στους ανοικτούς χώρους της έπαυλης, ο Γιανουκόβιτς είχε έναν μίνι ζωολογικό κήπο, ένα θερμοκήπιο και ένα πλοίο! Πίσω από τους περίτεχνους κίονες της εισόδου της έπαυλης, βρίσκονται πολυτελέστατα σαλόνια και σάουνες για τον σκληρό ουκρανικό χειμώνα.



 Η χλιδή που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι η απόδειξη για όσα επέκρινε η ουκρανική αντιπολίτευση τον Γιανουκόβιτς: Για «πλουτισμό σε βάρος του ουκρανικού λαού» είχε κατηγορήσει, ενδεικτικά, ο Βιτάλι Κλίτσκο τον πρόεδρο, μιλώντας για «ανεξήγητη» αύξηση της περιουσίας του, τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό και αδιαφανείς οικονομικές συμφωνίες που πλούτισαν τα μέλη της οικογένειάς του.

Ερευνα δεν έχει γίνει και φυσικά τίποτε δεν έχει αποδειχθεί, αλλά στην έξαρση υπό την οποία τελεί το Κίεβο αυτές τις ώρες κάτι τέτοιο περιττεύει: «Ηρθαμε να δούμε πού πήγαιναν τα λεφτά μας» έλεγαν το Σάββατο οι επισκέπτες. Μετά τους χρήστες του Διαδικτύου, σειρά πήραν τα ξένα ΜΜΕ.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δώσει διορία στους βουλευτές μέχρι την Τρίτη για να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της χώρας. «Είναι προτεραιότητα» είπε ο Τουρτσίνοφ μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο νέος πρόεδρος είναι στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψη του τέως υπουργού Εσόδων Ολ. Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πάντως, η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια.

επιμέλεια κόμπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου