Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μεντβέντεφ: Δεν θα καταστραφεί η Ρωσία αν το Κίεβο υπογράψει τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Dmitry Medvedev official large photo -1.jpg


Δεν θα ήταν καταστροφή για τη Ρωσία αν η Ουκρανία υπογράψει την τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό το γεγονός θα μειώσει την έκταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο του ευρασιατικού οικονομικού συνεδρίου στην Αστάνα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να υπογράψει με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του Νοεμβρίου. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει το Κίεβο ότι ενδέχεται να λάβει μέτρα προστασίας για να εμποδίσει την επανεξαγωγή ευρωπαϊκών αγαθών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Οι δυο χώρες έχουν προϊστορία στις εμπορικές διαμάχες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και τώρα το Κρεμλίνο ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία να ενταχθεί στην Customs Union, την οποία αποτελούν η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. θα εμποδίσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στην Customs Union, αν και δεν θα της στερήσει το δικαίωμα να παραμείνει παρατηρητής. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, μετά τη συνάντησή του με τον Μεντβέντεφ στην Αστάνα, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κανονισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παρέχει πολλές δυνατότητες στο θέμα της ρύθμισης των επανεξαγωγών, αλλά και σε άλλα αμφιλεγόμενα ζητήματα που προκύπτουν από τη ρωσική πλευρά.

Πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου