Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Στο «σφαγείο» οι αναπηρικές συντάξεις - επιδόματα

Βίντεο-Φώτο: Διαμαρτυρία ΑμεΑ για τις λίστες των ΚΕΠΑ στην Πάτρα

Στο στόχαστρο μπαίνουν για άλλη μια φορά οι ανάπηροι και τα επιδόματα που λαμβάνουν, καθώς μελέτη του ΟΟΣΑ, που παραγγέλθηκε με στόχο τη μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων, προτείνει κατάργηση αναπηρικών συντάξεων και μείωση των παροχών, αλλά και των δικαιούχων.
Η μελέτη παρουσιάστηκε την περασμένη  Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει θετικά.
Στο «σφαγείο» οι αναπηρικές συντάξεις - επιδόματα
Θέμα κατάργησης των αναπηρικών συντάξεων - επιδομάτων καθώς και μείωση του αριθμού όσων τις λαμβάνουν θέτει ευθέως η μελέτη του ΟΟΣΑ. Με το πρόσχημα ότι «τα επιδόματα αναπηρίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και μη αποδοτικά» προτείνει την αντικατάστασή τους από ένα επίδομα (υπολογίζεται στα 500 ευρώ) το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, άρα προτείνει να μειωθεί και ο αριθμός των ανάπηρων που λαμβάνουν επίδομα. Είναι χαρακτηριστικό πως η μελέτη ζητά να αποτραπεί «η υποβολή αίτησης χορήγησης επιδόματος από δικαιούχους οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε κάποιον βαθμό». Με αυτό τον τρόπο θίγονται οι σημερινοί 500.000 ανάπηροι που λαμβάνουν επιδόματα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ κάτω των αναγκών τους.
Μείωση παροχών μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων
Την εξίσωση (προς τα κάτω) των παροχών και των εισφορών επισημαίνει η μελέτη του ΟΟΣΑ, προτείνοντας ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των διαφορετικών ρυθμίσεων από Ταμείο σε Ταμείο, λαμβάνοντας σαν πρότυπο το ΙΚΑ. Προτείνει επίσης την ενοποίηση όσων Ταμείων έχουν απομείνει με ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης μόνο από τον ΕΟΠΥΥ.
Στόχος να μειωθούν οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων
Γενική φιλοσοφία της μελέτης του ΟΟΣΑ -που αποτελεί επιδίωξη και της κυβέρνησης- είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα με  πρόσχημα τη στήριξη όσων «πραγματικά έχουν ανάγκη». Έτσι οι συντάκτες της μελέτης του ΟΟΣΑ προτείνουν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη προνοιακών επιδομάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως για το πενιχρό επίδομα των 200 ευρώ το μήνα για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνει να δίνεται σε όσους έχουν έως και 10.000 ετήσιο εισόδημα!
Λίγα εγγυημένα ψίχουλα διαχείρισης της φτώχειας
Προτείνεται επίσης η καθιέρωση πιλοτικά το 2014 σε δύο περιοχές της Ελλάδας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Και αυτό θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους είναι σε «ακραία φτώχεια». Τα κριτήρια θα καθορίσει η κυβέρνηση και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ.
Χέρι χέρι ο ΟΟΣΑ με την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκροτήσει το «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων» μέσω του οποίου θα υλοποιούνται οι κατευθύνσεις που και η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει, αλλά και που οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα υλοποιούν όπως π.χ. με την ενοποίηση των οικογενειακών επιδομάτων και τη χορήγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου