Σκανδαλώδες σχέδιο νόμου δόθηκε χθες για διαβούλευση –για οχτώ ημέρες- από το υπουργείο Περιβάλλοντος με τίτλο «Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης».
Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την ανέγερση τουριστικών χωριών μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες εξόρυξης να εκμεταλλεύονται τα εδάφη καταβάλλοντας ως αντάλλαγμα μονάχα το αντίτιμο της επιφάνειας του εδάφους που εκμεταλλεύτηκαν. Επιπρόσθετα πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις, προσθέτοντας βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπάζων, μέχρι και υδατοδρόμια. Παράλληλα το υπουργείο κλείνει το μάτι σε «αξιοποίηση» περιοχών μετά από πυρκαγιά τερματίζει τα μπλοκαρίσματα έργων σε δασικές περιοχές και τέλος επιτρέπει την οικοδόμηση σε κληροτεμάχια ακίνητα δασικού χαρακτήρα μετά το 1975.
Εκτός από την κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα 19 εκατ. στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων (βλ. «Κ» 17.9.13), το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος νέων διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες:
• Διευρύνεται η δυνατότητα που δόθηκε το 2011 για οικοδόμηση ποσοστού έως 10% μιας δασικής έκτασης, για τη δημιουργία συμπληρωματικών σε μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαταστάσεων. Πλέον επιτρέπεται (και στα δημόσια και στα ιδιωτικά δάση) η ανέγερση «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας κ.λπ. H οικοδόμηση τουριστικών χωριών επιτρέπεται και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός αν απαγορεύεται από τα σχέδια διαχείρισής τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, επιτρέπεται με την εκπόνηση μελέτης. Τέλος, επιτρέπεται η δημιουργία μέσα σε δάση τελεφερίκ και παρεμφερών υποδομών.
• Μέχρι σήμερα, η εταιρεία που εκμεταλλευόταν μια δασική περιοχή για εξόρυξη έπρεπε να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ίσο με την επιφάνεια που εκμεταλλευόταν. Πλέον, το υπουργείο προτείνει το αντάλλαγμα να αφορά την επέμβαση μόνο στην επιφάνεια του εδάφους, διευκολύνοντας οικονομικά τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις.
• Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επιτρέπεται όμως η συγκέντρωση πλήθους «ανεπιθύμητων» χρήσεων, όπως συστήματα ανακύκλωσης μπάζων, κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, ακόμα και οι σκαπτικές εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού.
• Καταργούνται, ως μη αποτελεσματικές, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δασικών αμφισβητήσεων.
• Απαλείφονται οι Κυκλάδες από τις περιοχές στις οποίες δεν ίσχυε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (όπως υπέδειξε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου).
• Δίνεται η δυνατότητα άρσης μιας αναδάσωσης, όταν κριθεί ότι ο σκοπός της έχει επιτευχθεί, προκειμένου η δασική έκταση να μπορεί να «αξιοποιηθεί».
• Καθιερώνεται μια προσωρινή διαδικασία για την επίλυση διαφορών και αμφισβητήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
• Δεν θα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες οι δασικές περιοχές για τις οποίες είχε δοθεί έγκριση επέμβασης πριν καούν από πυρκαγιά. Έτσι θα τερματιστεί ένας συνηθισμένος τρόπος «μπλοκαρίσματος» ενός έργου σε δασική περιοχή.
• Με μια μάλλον ατυχή ρύθμιση, το υπουργείο «κλείνει το μάτι» σε πολίτες που έλαβαν ως κληροτεμάχια ακίνητα δασικού χαρακτήρα μετά το 1975 και δεν μπορούσαν να τα οικοδομήσουν. Όπως αναφέρεται, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εφόσον δεν καλύπτονται από δασική βλάστηση... κατά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή το νωρίτερο σε ένα μήνα από σήμερα.
Προς άμεση κατεδάφιση ορίζονται τέλος όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν αναγερθεί από το 2007 και έπειτα σε δάση και δασικές εκτάσεις μετά την κήρυξή τους ως αναδασωτέα λόγω καταστροφής τους από πυρκαγιά όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για τα μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων.
Προκειμένου να ξεκαθαριστεί ο χρόνος ανέγερσής τους το υπουργείο προειδοποιεί ότι θα κάνει χρήση αεροφωτογραφιών βάσει των οποίων κηρύσσονται αναδασωτέες οι δασικές εκτάσεις. Για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων αυτών συντάσσονται «πρωτόκολλα κατεδάφισης», από τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται από τους κατά τόπους περιφερειάρχες.
Τα εν λόγω πρωτόκολλα εκτελούνται, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ανεγειρόμενο κτίσμα, ενώ οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να παράσχουν τη συνδρομή τους για την πραγματοποίηση της κατεδάφισης εφόσον τους ζητηθεί. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και οι λοιπές κρατικές αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το σχέδιο νόμου δίδεται η δυνατότητα ανταλλαγής εκτάσεων ιδιοκτησίας Οικοδομικών Συνεταιρισμών, οι οποίες δεν μπορούν να δομηθούν, λόγω του δασικού τους χαρακτήρα, με εκτάσεις της «Τράπεζας Γης» που μπορούν να δομηθούν. Επιλύεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα σημαντικής μερίδας πολιτών, που ενώ αγόρασαν καλόπιστα τις εκτάσεις αυτές, όταν δεν υπήρχε απαγόρευση δόμησής τους, δεν μπορούν να τις δομήσουν μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου