Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΟΦΗΣΑΝ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Τόνους νεκρών ψαριών «ξέβρασε» η Ισμαρίδα



Έκκληση στις στρατιωτικές αρχές της περιοχής μας απεύθυνε ο αλιευτικός συνεταιρισμός για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών  

Πλήρης αιτιολόγηση, αλλά και ερμηνεία του φαινομένου αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες των υπηρεσιών αλλά και του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας
 
Η μειωμένη περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο, φαίνεται πως είναι η αιτία θανάτου τόνων ψαριών που «ξέβρασε» η λίμνη Ισμαρίδα. Αυτό εκτιμούν σε πρώτη φάση από τον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν στη λίμνη τα στελέχη του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας και κυρίως στο καταφύγιο του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας. Η έντονη μυρωδιά της αποσύνθεσης και τα ψάρια που ανέβηκαν νεκρά πλέον στην επιφάνεια της λίμνης τράβηξαν την προσοχή των ψαράδων του συνεταιρισμού.  Μόλις τη Δευτέρα αντιλήφθηκαν το κακό, ενώ τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες πριν,  άρχισαν να πεθαίνουν μέσα στο νερό τα ψάρια από την έλλειψη του οξυγόνου.  Η ποσότητα που «ξέβρασε» η λίμνη μόνο κοντά στις εγκαταστάσεις του αλιευτικού συνεταιρισμού εκτιμάται κοντά στον 1,5 τόνο ίσως και παραπάνω. 
ΨΟΦΗΣΑΝ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΧΕΛΙΑ 

Πλήρης αιτιολόγηση, αλλά και ερμηνεία του φαινομένου αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες των υπηρεσιών αλλά και του φορέα διαχείρισης. Πάντως από τους ίδιους τους αλιείς εκτιμάται ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα περιμένουν να δουν περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια στην επιφάνεια των νερών της λίμνης. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο «Χ», το μέλος του αλιευτικού συνεταιρισμού Μαρώνειας Ευστράτιος Μαρκόπουλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Συνολικά 10 αλιείς έχει ο συνεταιρισμός και δραστηριοποιείται επί δεκαετίες. Κεφαλόπουλα και ορισμένα χέλια βγήκαν νεκρά στην επιφάνεια της λίμνης, είπε κάνοντας γνωστό, ότι η οικονομική ζημιά είναι τεράστια, καθώς η τιμή κιλού στα κεφαλόπουλα διαμορφώνεται στον συνεταιρισμό στα 3-4 ευρώ.  Η τιμή στην αγορά για τον καταναλωτή μπορεί να ξεκινά στα 5 με 6 ευρώ το κιλό. 
«Η ζημιά προήλθε από έλλειψη οξυγόνου, όπως μας είπαν οι υπηρεσίες. Τώρα βγήκαν μόνο κεφαλόπουλα και μερικά χέλια. Τα χοντρά ψάρια θα βγουν αργότερα αν πειράχθηκαν. Αυτά τα ψάρια που ψόφησαν είναι εμπορεύσιμα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.  Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στο παρελθόν, όμως η ζημιά ήταν μικρότερης έκτασης, σύμφωνα με τον αλιέα. Αυτή η φορά είναι ανυπολόγιστη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από ένα τετραγωνικό της λίμνης τα στελέχη του φορέα διαχείρισης ανέσυραν 7,5 κιλά ψάρια. Η συνολική ποσότητα των νεκρών ψαριών θα είναι γνωστή όταν μετρηθεί η επιφάνεια. 
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ

Τις επόμενες ημέρες και εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι τα νεκρά ψάρια θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη λίμνη. Μάλιστα οι υπηρεσίες ανέλαβαν να ενημερώσουν τη διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ. Πάντως ο κ. Μαρκόπουλος απεύθυνε έκκληση στους τοπικούς φορείς, αλλά και στις στρατιωτικές αρχές να βοηθήσουν στο έργο του καθαρισμού της λίμνης από τα νεκρά ψάρια. «Αν είναι δυνατόν να κατεβεί ο στρατός και να βοηθήσουμε και εμείς. Οι υπηρεσίες μας απαγόρευσαν να τα πετάξουμε στη θάλασσα, να ανοίξουμε τα τελάρα να φύγουν. Πρέπει να έρθει κάποιος να σκάψει και να τα θάψουμε. Η μυρωδιά είναι έντονη και από εδώ και πέρα όσο περνάνε οι μέρες η κατάσταση θα χειροτερέψει». 
 
ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 

Προς το τμήμα Αλιείας θα κινηθούν τα στελέχη του φορέα διαχείρισης, είπε το στέλεχος του φορέα διαχείρισης  Θεόδωρος Μπερμπερίδης. «Το άμεσο μέτρο που κρίνουμε όλοι είναι ότι θα πρέπει να καθαριστούν όλα αυτά, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση όσο γίνεται. Δεν είναι τόσο ο κίνδυνος μόλυνσης, αλλά όσο το ότι η κατάσταση οξυγόνωσης επιδεινώνεται, δηλαδή αρχίζει και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», ανέφερε.  Σύμφωνα με τον κ. Μπερμπερίδη, ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε ανοξικές συνθήκες, δηλαδή σε έλλειψη οξυγόνου στο νερό και μάλιστα, «από μετρήσεις που κάναμε και με το τμήμα Αλιείας έδειξαν ότι  υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό, οπότε ενδεχομένως η κατάσταση να επιδεινωθεί κιόλας». 

Πού μπορεί να οφείλεται η έλλειψη οξυγόνου;  Σε μη σωστή ανταλλαγή του νερού και οξυγόνωσή τους, αλλά και σε έλλειψη βροχοπτώσεων και σε μη κακή είσοδο της θάλασσας μέσα στη λίμνη, είπε ο κ. Μπερμπερίδης. Ο ίδιος τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποφανθούν εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή, δήλωσε, «προληπτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει η συνεχής μέτρηση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό που θα έδειχνε κάποια δείγματα». 

Ο φορέας διαχείρισης έχει ήδη έναν τηλεμετρικό σταθμό, ο οποίος δεν μετράει διαλυμένο οξυγόνο. Μετράει την αγωγιμότητα, το βάθος του νερού και τα διαλυμένα στερεά.

Όλγα Τσιούλφα
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου