Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

”Νεκροθάφτη” αποκάλεσαν τον Ντάισελμπλουμ ξένοι ευρωβουλευτές πού επέκριναν τους χειρισμούς για την Κύπρο

 
Έντονη κριτική για τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, άσκησαν  ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής για την Κύπρο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές κατηγόρησαν το Eurogroup για «φρικτή επικοινωνία» , την Επιτροπή για το γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε τους ασφαλισμένους καταθέτες και τους πολιτικούς ως προς την τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί τα κράτη μέλη δεσμεύονταν μόνο για €10 δις ευρώ.
Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι ήταν καιρός να σταματήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο έτυχε χειρισμού το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας S&D, Hannes Swoboda επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για το ότι συμπεριφέρθηκε με ένα “σχεδόν αποικιακό τρόπο”. Κάλεσε, επίσης, την Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα, η οποία επιβλέπει την εφαρμογή των πακέτων διάσωσης.
Το μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) από τη Τσεχία Jan Zahradil είπε ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος, είπε, χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να επιτεθούν ενάντια στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.


Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Jean-Paul Gauzès δήλωσε ότι η φρικτή επικοινωνία από πλευράς Eurogroup ήταν στο επίκεντρο του φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για το γεγονός ότι δεν βρίσκονταν σε πλήρη εγρήγορση και τις κυπριακές τράπεζες για την έκθεση τους σε πολύ μεγάλους κινδύνους.
 Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Πολ Γκοζές, αμφισβήτησε τις αποφάσεις που λήφθηκαν, υποδεικνύοντας ότι προκάλεσαν έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ΕΕ ενώ η εκπρόσωπος της ομάδας των Φιλελευθέρων, Σιλβί Γκουλάρ, χαρακτήρισε τον επικεφαλής του Eurogroup ως «τον πιο αισιόδοξο νεκροθάφτη» που έχει συναντήσει.
Ο Laurence Stassen, Ολλανδός ευρωβουλευτής που δεν ανήκει σε καμία από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρηση της από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Ολλανδία δεν θα πρέπει να συμβάλλει περαιτέρω στο πακέτο διάσωσης.
Ο Nigel Farage, ο βρετανός συμπρόεδρος της Ομάδας της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD), κατηγόρησε την Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά και ότι λήστεψε τους ανθρώπους για να στηρίξει το ευρώ. Κατέληξε λέγοντας ότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Ο Guy Verhofstadt, ηγέτης της φιλελεύθερης ομάδας ALDE είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει γνωστό το τί ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup είχαν δύσκολες ερωτήσεις για να απαντήσουν.
Είπε ότι εάν αυτές οι απαντήσεις δεν δοθούν προσεχώς, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συστήσει διερευνητική επιτροπή.
Ο Γάλλος συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων /EFA Daniel Cohn-Bendit είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο είναι η επανένωση του νησιού προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.




Σ.υντάχθηκε από τόν / τήν ΚΟΜΠΡΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου