Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ: ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ Ή ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ;ΒΙΝΤΕΟ

knin263lΤο να «μιλάς τη γλώσσα του λαού» και να στοχεύεις στο συναίσθημα, δηλαδή στην καρδιά του, είναι, καταρχήν, λαϊκότητα. Το να μιλάς τη γλώσσα που ξέρεις ότι θα ήθελε να ακούσει ο λαός, ακόμα και αν ξέρεις ότι δεν είναι η γλώσσα της αλήθειας, είναι πάντα λαϊκισμός (τον οποίο, για να είμαστε δίκαιοι, λίγοι ηγέτες παγκοσμίως αποφεύγουν, και όσοι το κάνουν, δύσκολα ξανακερδίζουν τη λαϊκή ψήφο).

Το να τονίζεις τις εθνικές ανησυχίες, επιδιώξεις και προβλήματα, ακόμα και σε ένα πλήρως διεθνοποιημένο περιβάλλον, είναι λαϊκισμός –αρκεί να μην εκπίπτει στον εθνικισμό. Η έκπτωση όμως στον εθνικισμό είναι σχεδόν αυτόματη, όταν ο λόγος είναι «πύρινος», συναισθηματικός, ιδεολογικοποιημένος, δηλαδή λαϊκιστικός (αυτού δε του είδους ο λαϊκισμός, οδηγεί με βεβαιότητα σε πλήγμα κατά των λαϊκών συμφερόντων, αφού καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να κερδίσει σήμερα κάτι μέσα από τη διεθνή απομόνωση).
Το να αλλάζεις θεσμούς, κανόνες, ακόμα και Συντάγματα, για να απεικονίσεις ένα νέο, υπέρ του γενικού συμφέροντος, συσχετισμό δυνάμεων, θα μπορούσε να ενδυναμώσει τη Δημοκρατία –αρκεί να μη γίνεται σε βάρος του Κράτους Δικαίου. Το να τα αλλάζεις όλα αυτά, επειδή σε διευκολύνουν, ώστε να συνεχίσεις να υπηρετείς, όπως εσύ νομίζεις, τα συμφέροντα του λαού, είναι εξ ορισμού παραβίαση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου (πόσο μάλλον που, για να το πετύχεις, συνήθως αναγκάζεσαι να κάνεις να σιωπήσουν, με διάφορους τρόπους, εκείνοι που αντιστέκονται στην κάμψη αυτών των κανόνων).Όλοι σήμερα μιλούν για τον λαϊκισμό. Ούτε μέρα δεν περνά χωρίς να διαβάσουμε κάτι γι' αυτήν την τρομερή αρρώστια της πολιτικής που κατατρώει τη δημοκρατία, κατέστρεψε την οικονομία και απειλεί την ελληνική κοινωνία.

- Πώς μπορούμε να αποτιμήσουμε την κυρίαρχη αντι-λαϊκιστική ρητορεία;

- Μήπως η εύκολη καταδίκη του λαϊκισμού υποκρύπτει και μια διάθεση παραμερισμού του ίδιου του λαού;

- Ποιά είναι η σχέση λαϊκισμού και δημοκρατίας;

- Ταυτίζεται ο λαϊκισμός με το πελατειακό σύστημα;

- Και τέλος, πέρα από τις γνωστές προβληματικές εκφάνσεις του φαινομένου, μπορεί να υπάρξει και ένας προοδευτικός λαϊκισμός;









Στα ερωτήματα της Βίκης Ιακώβου, του Γιάννη Σταυρακάκη και του Γιώργου Κατσαμπέκη απαντούν σημαντικοί μελετητές του λαϊκισμού και συγκεκριμένα οι Ernesto Laclau, Νίκος Μουζέλης, Etiene Balibar, Jacques Ranciere, Νικόλας Σεβαστάκης και Oliver Marchart.
Συντάχθηκε από τόν/τήν ΚΟΜΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου