Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο ρωσικός στόλος θα ενισχύσει τον έλεγχο στη Μεσόγειο θάλασσα

 
Σχέδια να επαναλάβει την έντονη παρουσία του στη Μεσόγειο, προκειμένου «να συμβάλλει στην πολιτική και στρατιωτική σταθερότητα στην περιοχή», έχει το ρωσικό ναυαρχείο.

Ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου θα αποτελείται από πλοία που σχηματίζουν σήμερα τους στόλους της Βαλτικής, της Μαύρης και της Βόρειας Θάλασσας, καθώς και από σκάφη από τον στόλο του Ειρηνικού.


Στον συγκεκριμένο σχεδιασμό εντάσσεται η επαναλειτουργία του στόλου της Μεσογείου, που είχε διαλυθεί πριν από είκοσι χρόνια. Τα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «η παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή».

«...Έχουμε σκοπό να διαθέσουμε πέντε-έξι πολεμικά πλοία, καθώς και πλοία υποστήριξης μαζί με μερικά υποβρύχια, ανάμεσά τους και πυρηνοκίνητα...» υποστήριξε ο διοικητής του στόλου, ναύαρχος Βικτόρ Τσιρκόφ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Eksport Vooruzheny» («Εξαγωγή Όπλων») Andrei Frolov, «η παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο αποτελεί σύμβολο αναβίωσης της ρωσικής ναυτικής ισχύος».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Irina Melkumyan, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, «η επανεμφάνιση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σε μερικές χώρες της περιοχής».

«Ο ρωσικός φονιάς αεροπλανοφόρων»

Το Ηovercraft της κλάσης 1239 Bora, το πλοίο-φορέας πυραύλων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών του αμυντικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στην έκθεση οπλικών συστημάτων, IDEF-2013, στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πλοία κλάσης 1239 - έχουν κατασκευαστεί μόνο δύο - χαρακτηρίστηκαν ως αληθινή επανάσταση της στρατιωτικής ναυπηγικής. Σχεδιάστηκαν ως πυραυλοφόρα, ικανά να διασπάσουν τον κλοιό προστασίας ενός αεροπλανοφόρου και να το βυθίσουν.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που στάθηκε εφικτό να τοποθετηθούν οκτώ μεγάλοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι σε αερόστρωμνο σκάφος, καθώς τα πλοία αυτού του τύπου είναι μικρά και, ως εκ τούτου, όχι πολύ σταθερά. Επομένως, η εκτόξευση ενός ισχυρού πυραύλου θα μπορούσε εύκολα να τα αναποδογυρίσει.



Μοναδικό καταμαράν!

Το πυραυλοφόρο Hovercraft κλάσης 1239 Bora στηρίζεται σε δύο λεπτές καρίνες, οι οποίες καλύπτονται από μια πλατφόρμα, έχοντας μήκος περίπου 64 μέτρα και πλάτος 17,2μ.. Το κυρίως σκάφος είναι κατασκευασμένο από ειδικό ελαφρύ και πολύ ανθεκτικό κράμα αλουμινίου. Η φουσκωτή ποδιά δημιουργείται από έναν ελαστικό αεροθάλαμο που καταλαμβάνει τον χώρο ανάμεσα στις δύο καρίνες και φουσκώνει με αέρα.

Το 1239 Bora διαθέτει μοναδικές δυνατότητες

Από τη μια πλευρά πρόκειται για ένα σταθερό και ανθεκτικό καταμαράν που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 20 κόμβους και από την άλλη είναι ταχύ αερόστρωμνο που μπορεί να πλεύσει με ταχύτητα άνω των 50 κόμβων. Έχει εκτόπισμα μόλις 1.050 τόνους, ενώ η συνολική ισχύς των κινητήρων του είναι 56.000 ίπποι. Παράλληλα έχει δύο diesel κινητήρες των 10.000 ίππων ο καθένας για την κίνηση ως καταμαράν και δύο αεροτουρμπίνες για πλεύση ως αερόστρωμνο, συνολικής ισχύος 36.000 ίππων!

Επίσης, διαθέτει δύο ξεχωριστούς κινητήρες-πρόωσης για μέση και πλήρη ταχύτητα, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα.

Βασικό οπλικό του σύστημα είναι οι αντιπλοϊκοί υπερηχητικοί πύραυλοι Moskit. Μια ομοβροντία οκτώ πυραύλων Moskit μπορεί να καταστρέψει οποιοδήποτε σύγχρονο πολεμικό πλοίο, ακόμη και ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Πηγή: Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, Kommersant, RIA Novosti, BBC Russian Service


Τα σχέδια της Μόσχας να δημιουργήσει στην περιοχή έναν σχηματισμό του Πολεμικού Ναυτικού προς το παρόν δεν δημιουργούν κίνδυνο να παρασύρουν τη χώρα σε κάποια τοπική ένοπλη σύγκρουση, καθώς η παρουσία ή η απουσία εκεί της ομάδας του στόλου δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις αποφάσεις στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, η ομάδα των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο θάλασσα, προφανώς μπορεί να εξεταστεί ως ένα στοιχείο διεθνούς προσπάθειας ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.


Εν τω μεταξύ, στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο δεν κρύβουν το γεγονός, ότι πρότυπο για τον σχηματισμό της σημερινής μαχητικής ομάδας στη Μεσόγειο θάλασσα θα αποτελέσει η διάσημη Πέμπτη Μοίρα του σοβιετικού στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Την ιδέα της δημιουργίας της είχε προτείνει από το 1965 ο τότε διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της ΕΣΣΔ ναύαρχος Σεργκέι Γκορσκόφ. Την παραμονή του αραβο-ισραηλινού εξαήμερου πολέμου το 1967 στη Μεσόγειο θάλασσα είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες σοβιετικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πλοία υποστήριξης. Εκείνη τη χρονική στιγμή ήδη υπήρχε η πρακτική της δημιουργίας παρόμοιων σχηματισμών και της διαχείρισής τους: από τους τέσσερεις σοβιετικούς στόλους στην περιοχή κατευθύνονταν τρία-τέσσερα πλοία, όπου ενώνονταν στη μοίρα, η οποία λάμβανε την κατάλληλη ονομασία και τον αριθμό σειράς. Η βάση για τον σχηματισμό της Πέμπτης Μοίρας έγινε η 14η μικτή μοίρα. Όπως θυμούνται οι συμμετέχοντες εκείνων των γεγονότων, την ανάπτυξή της ακολουθούσε μία μεγάλης κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία στα ΜΜΕ, που πρακτικά διακήρυττε, ότι η ΕΣΣΔ ήταν μία Μεσογειακή δύναμη, έστω κι αν κάποιος με αυτό δε συμφωνούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου