Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Συρία: Ανοιχτές όλες οι επιλογές μετά την ισραηλινή επιδρομή

Η Μέση Ανατολή φλέγεται...

Ανοιχτές είναι όλες οι επιλογές μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσε η συριακή κυβέρνηση μετά τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή εντός δύο ημερών που φέρεται να πραγματοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ εναντίον της Συρίας...



«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει ευρέως την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τις διασυνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου μετά από έκτακτη συνεδρίασή του.

Η επίθεση συνιστά «κήρυξη πολέμου», δήλωσε εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ.

Ο κ. Μέκνταντ πρόσθεσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους σύρους αντάρτες. Η Συρία, υπογράμμισε ο ίδιος, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στη χρονική στιγμή και με τον τρόπο που θελήσει η ίδια.

Όπως μεταδίδουν συριακά μέσα ενημέρωσης, στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν ερευνητικό κέντρο του στρατού στην περιοχή Τζαμράγια, το οποίο είχε χτυπηθεί σε ισραηλινή επιδρομή και τον περασμένο Ιανουάριο. Στο κέντρο αυτό, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, διενεργούνται έρευνες για χημικά όπλα.

«Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων.

Η επιδρομή ακολούθησε τις δηλώσεις ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ισραηλινό αεροσκάφος την Παρασκευή έπληξε πυραύλους σε συριακό έδαφος που προορίζονταν για τη λιβανική Χεζμπολάχ.

Δυτική πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται το Reuters επισημαίνει ότι στόχος της επίθεσης ήταν και πάλι πύραυλοι ιρανικής προέλευσης που επρόκειτο να παραθοθούν στη Χεζμπολάχ.

«Η επίθεση τη νύχτα, όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε επιστολή του που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «η επίθεση (αυτή) επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της Αλ Νόσρα, μιας από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα, μετά την αποτυχία τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη».

«Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι αυτό που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στην Συρία κατά του κράτους και του λαού», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για μεταφορές από την Συρία εκτός των συνόρων της (όπλων προς την Χεζμπολάχ), τους οποίους προβάλει την τελευταία περίοδο το Ισραήλ για να αιτιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες», προστίθεται στην επιστολή προς τον ΟΗΕ.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι το Ισραήλ έπληξε σήμερα τρεις στρατιωτικούς στόχους στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με πυραύλους που ερρίφθησαν από αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ και το νότιο Λίβανο.

«Η επίθεση προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι», κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει πόσα ήταν τα θύματα.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει «τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη» στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους σύρους αντάρτες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιδρομές και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα» για να τις σταματήσει. Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας».

Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε «την επίθεση» του Ισραήλ κατά της Συρίας.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου