Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Ρουκετοπόλεμος 2013: πρώτη βολή από το Μητροπολίτη Χίου και μείωση αριθμού ρουκετών

 
Μείωση του αριθμού των ρουκετών περί το 40% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Νίκος Νύκτας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε παρουσία του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό κατάστημα Βροντάδου.

Μάλιστα ο Σεβασμιότατος έριξε και μια ρουκέτα από το μπαλκόνι του δημοτικού καταστήματος, ενώ νωρίτερα είχε προχωρήσει στα εγκαίνια έκθεσης για το ρουκετοπόλεμο, δίνοντας και τη δική του ευχή για την ασφαλή διεξαγωγή και φέτος του εθίμου. (VIDEO)



Ο Μητροπολίτης Χίου, γεννημένος στην ενορία του Αγίου Μάρκου –που μαζί με την Παναγιά Ερειθανή λαμβάνουν μέρος σε αυτό τον ξεχωριστό πόλεμο- μίλησε θερμά για το έθιμο, έδωσε την ευλογία του και ανακοίνωσε ότι φέτος θα τελέσει την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου, που δεσπόζει σε λόφο πάνω από τις δύο ενορίες που συμμετέχουν στο ρουκετοπόλεμο. Σημαντικό στοιχείο όμως ότι όχι μόνο θιγόμενοι κάτοικοι, αλλά και ρουκετατζήδες επισήμαναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την ανάγκη δραστικής μείωσης των ρουκετών που πέρυσι έφθασαν στις 120.000. Ο πρώην Δήμαρχος Ομηρούπολης Αριστείδης Ζαννίκος, μίλησε για την πορεία του εθίμου, ενώ επισήμανε την ανάγκη να μπει σε λογικά πλαίσια. Στη συνέντευξη τύπου διαβάστηκε ο χαιρετισμός του βρονταδούση αστροφυσικού- ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, που επισήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να οργανώσει μαθήματα τεχνικής και ασφαλής και κατασκευής ρουκετών και μέτρων ασφαλείας για να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Την προσοχή όλων επισήμανε και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, που συνόδευε το Μητροπολίτη Χίου. Στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Χίου Κώστας Μούνδρος αναφέρθηκε στην προβολή του εθίμου και στην προσπάθεια ώστε φέτος να υπάρχει ζωντανή εικόνα μέσω διαδικτύου του εθίμου. Τέλος η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βροντάδου, Δέσποινα Ψώρα αναφέρθηκε στα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, καθώς και τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η έκθεση για την ιστορία του ρουκετοπόλεμου θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου μέχρι τη Νέα Τετάρτη. πηγή chiosnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου