Aποχαιρέτισε τις 1.000 μονάδες που με τόσο κόπο έπιασε μετά από μία αγωνιώδη πορεία και προσπάθεια μηνών. Χειρότερα και τα δημοσιονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου 2013, συγκρινόμενα με τα δημοσιονομικά στοιχεία 2012.
Συγκεκριμένα και για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, μιας και με βάση αυτά γίνεται η αποτίμηση της προόδου των μνημονιακών προγραμμάτων, έχουμε:
1. Πρωτογενές Πλεόνασμα. Ιανουάριος 2012-2,474 δις ευρώ. Ιανουάριος 2013-1,645 δις ευρώ
2. Πλεόνασμα (Μετά δηλαδή την πληρωμή των τόκων). Ιανουάριος 2012-1,993 δις ευρώ. Ιανουάριος 2013-1,376 δις ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πολυδιαφημισμένη επιτυχία του...
οικονομικού προγράμματος της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι ακόμη μία επικοινωνιακή εφεύρεση των βλαχοτάγαρων του Μαξίμου.
Τι εννοούμε;
Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι πέτυχε πλεόνασμα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο (2013) 415 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2012. Όμως αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμα επικοινωνιακή φούσκα. Και αυτό το λέμε γιατί όλα μα όλα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα κρίνονται βάσει της μνημονιακής λογικής πάντα και αποκλειστικά σε επίπεδο Γενικής και όχι Κεντρικής Κυβέρνησης, όπως είναι ο κρατικός προϋπολογισμός στον οποίο επιτεύχθηκε πλεόνασμα 415 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή σε απλά Ελληνικά... Στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης βάσει των οποίων κρίνεται αποκλειστικά η πρόοδος του μνημονιακού προγράμματος, έχουμε αποτυχία στο κύριο και βασικό ζητούμενο του πλεονάσματος (πρωτογενούς και μετά την πληρωμή των τόκων). Άρα δεν πρέπει να απορεί κανείς γιατί έχουμε γκρέμισμα των Χρηματιστηριακών Δεικτών.
Να είστε σίγουροι ότι σε λίγο καιρό και όσο προχωρά η χρονιά θα έχουμε και άλλες δημόσιες ανακοινώσεις που θα αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι ότι το μνημονιακό πρόγραμμα αποτυγχάνει. Και ευνόητα θα έχουμε και...
άλλα γκρεμοτσακίσματα στο Χρηματιστήριο κ.ο.κ.
Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η οικονομία έχει εισέλθει στο σπιράλ του θανάτου χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ύφεσης που τροφοδοτεί την ανεργία και της ανεργίας που τροφοδοτεί την ύφεση. Τώρα βλέπουμε ακόμα ένα παρόμοιο παράδειγμα. Το προβληματικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάνει κακό στο Χρηματιστήριο. Σε λίγο καιρό θα δούμε και την αντίθετη συνεπαγωγή. Το Χρηματιστήριο θα επιδεινώνει προς το χειρότερο το οποιοδήποτε δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Πως θα γίνει αυτό; Οι αξίες των αποθεμάτων των ΝΠΔΔ σε μετοχές (π.χ. Ασφαλιστικά Ταμεία) θα μειώνονται συνεχώς, αφού το Χρηματιστήριο θα πέφτει. Έτσι σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης θα αυξάνεται το έλλειμμα, αφού ως γνωστό στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης συνυπολογίζονται και τα αποθέματα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Πιθανότατα πολλοί από τους αναγνώστες θα την έχουν διαβάσει με τον όρο «άσπρη τρύπα των Ασφαλιστικών Ταμείων».
Όταν λοιπόν έχουμε «άσπρη τρύπα», δηλαδή θετικό αποτέλεσμα-κέρδος, τότε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μειώνεται αφού προσθέτονται έσοδα.
Όταν έχουμε «μαύρη τρύπα», δηλαδή αρνητικό αποτέλεσμα-ζημιά, τότε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αυξάνεται αφού προσθέτονται στο έλλειμμα και άλλες ζημιές.
Σε απλά Ελληνικά.. Η Μαύρη Τρύπα θα τους καταπιεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου