Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ραγδαίες οι εξελίξεις

http://thesalaminians.files.wordpress.com/2013/03/gazprombank.jpg 
 Η φημολογούμενη εδώ και μέρες πρόταση από τη Ρωσική Gazprom για δανεισμό του Κυπριακού κράτους προκειμένου να μην μπει σε διαδικασίες μνημονίου και καταστροφή του χρηματοπιστωτικού του συστήματος, αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται, την ίδια στιγμή που οι αντιδράσεις των Κυπρίων είναι τέτοιες που δημιουργούν συνθήκες τεράστας πολιτικής κρίσης στο νησί.


Η αποκάλυψη-βόμβα έρχεται από το ρωσικό ενημερωτικό δίκτυο Itar–tass, σύμφωνα με το οποίο την πρόταση δεν την έκανε η εταιρεία Gazprom, αλλά η GazpromBank ενώ ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την απέρριψε, προκαλώντας αντιδράσεις απο την πλευρά της Ρωσίας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο: “Mπορεί η ρωσική Gazprom να μην προσέφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση των τραπεζών με αντάλαγμα δικαιωμάτων πραγωγής φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά αυτό το έκανε μία άλλη εταιρεία του ομίλου, η Gazprombank ανέφερε στο Itar-Tass εκπρόσωπος του γίγαντα φυσικού αερίου “. Και συνεχίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων: ”Αυτό το σενάριο θα επιτρέψει στην Κύπρο να μην βάλει εφάπαξ τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και 9,9% συμφωνα με την δανειακή συμφωνία με την Ε.Ε.”
Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού Gazprom επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κύπρου σε μια εξέλιξη που δείχνει ικανή να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη καταστροφή. Η πρόταση των Ρώσων αφορούσε την ανάληψη των οικονομικών βαρών από την ρωσική εταιρεία με την αγορά μίας ή και δύο κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξει δανειοδότηση από την τρόικα και Μνημόνιο για την Κύπρο. Ως αντάλλαγμα η Κύπρος θα παραχωρούσε αριθμό βυθοτεμαχίων στην ΑΟΖ και θα ανέθετε στην Gazprom την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου στο Μαρί, ένα ρωσικό αίτημα στο οποίο η Gazprom επιμένει.
germaniki_proklisi_kyprosΔιαστάσεις σκανδάλου εν τω μεταξύ έχει λάβει το γεγονός ότι πολλές Κυπριακές επιχειρήσεις και ιδιώτες λαμβάνουν επιστολές από Γερμανικά συμβουλευτικά γραφεία για μεταφορά των καταθέσεών τους στη Γερμανία, ξεγυμνώνοντας εντελώς τα κίνητρα των Γερμανών στην επιβολή του επαχθούς μνημνονίου και “κουρέματος” των καταθέσεων που επχειρείται.
Τα “καμπανάκια¨ ηχούν ακόμα και εντός Γερμανίας. Ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ (μέλος της επιτροπής “”σοφών”" που συμβουλεύει την κα Μέρκελ) δήλωσε σχετικά: «Οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν για τα χρήματά τους» και χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο» το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Μπόφινγκερ επισημαίνει ότι ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν αύριο στις τράπεζες προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. «Αν όμως», προσθέτει ο ίδιος, «η κρίση οξυνθεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου».
Ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι αν οι καταθέτες σε όλη την Ευρώπη σπεύσουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, «το κόστος της διάσωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να δοθούν στην Κύπρο τα οικονομικά μέσα προκειμένου να διασώσει τους μικροκαταθέτες της». Τάσσεται δε υπέρ της πρότασης για μεγαλύτερη φορολόγηση στους μεγαλοκαταθέτες και στους καταθέτες που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει  ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστεί μετάδοση της κρίσης σε τέτοια έκταση, υπενθυμίζοντας την έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και τις απώλειες που υπέστη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.  Ακόμη όμως και για τα γερμανικά συμφέροντα, επιμένει ο κ. Μπόφινγκερ, το ζήτημα είναι η σταθερότητα του ευρώ και όχι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το πώς θα εξηγούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο την παροχή βοήθειας σε μια χώρα η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Ειδικά τώρα για τις δηλώσεις Σόϊμπλε περί “μαύρου χρήματος”, αναπτύσσεται με πολεμική εναντίον του ως ατζέντη γερμανικών συμφερόντων: δεν είναι δυνατό να κατηγορείς μια χώρα της Ε.Ε. για κάτι τέτοιο την ίδια ώρα που διατηρείς σχέσεις… στοργής με άλλες όπως το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και το… Λίχτενστάϊν οι οποίες θεωρούνται “μάστορες” σε τέτοιου είδους δραστηριότητα. Και, βέβαια, αποδεικνύεται η πνευματική ανεπάρκεια όλων των πολιτικών παραγόντων της Γερμανίας, αφ’ής στιγμής προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και την ηγεμονική τους επιρροή καταστρέφουν τις θεμελιώδεις δομές αυτού που ακριβώς τους τα δίνει…
Αλλά όπως είπε και ο Νίτσε: “η γερμανική σκέψη είναι δυσπεπτική: δεν μπορεί να χωνέψει οτιδήποτε…”




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου