Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΣΥΡΙΑ Ο Ολάντ “υπάκουσε” στον Πούτιν

Η κρίση στη Συρία κυριαρχεί στη συνάντηση Ολάντ - Πούτιν   


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Γαλλία συμφώνησαν σήμερα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η διάλυση της Συρίας, αλλά διαφώνησαν σε άλλες πτυχές όσον αφορά την σύγκρουση στη χώρα αυτή.
"Παρά τις υπάρχουσες διαφορές στις θέσεις της Ρωσίας και της Γαλλίας (για την Συρία), τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης της Συρίας ως ένα ακέραιο, δημοκρατικό κράτος", δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν στην ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να διευρυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Συρία ώστε να περιληφθούν πλευρές οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως διαπραγματευτές ανάμεσα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι ένας πιο ανοιχτός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσει η επίλυση της κρίσης.
"Θέλουμε έναν πολιτικό διάλογο. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να βρει μια νέα μορφή ώστε να μιλάει σε όλες τις πλευρές", σημείωσε ο Ολάντ, αφού συζήτησε για την κρίση με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα.
"Πρέπει να φανταστούμε έναν πολιτικό διάλογο, ο οποίος επιτρέπει στην αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με μία πλευρά που θα κρίνει αποδεκτή. Θα δούμε τις ερχόμενες ημέρες πως θα το κάνουμε να γίνει αυτό", πρόσθεσε.
Ο Ολάντ σημείωσε και αυτός ότι μολονότι η Γαλλία και η Ρωσία επιθυμούν και οι δύο να αποτραπεί η διάλυση της Συρίας, έχουν διαφορετικές ιδέες για το πως θα επιτευχθεί αυτό. "Έχουμε τον ίδιο σκοπό, μολονότι διαφέρουμε ως προς τον τρόπο επίτευξής του. Εξακολουθούμε να διαφωνούμε, αλλά μπορούμε να βρούμε έναν κοινό δρόμο", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τέλος κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Μόσχα.
"Δεν πιστεύω ότι είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012", σημείωσε ο Πούτιν κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υπογράμμιζε στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε στις αρχές αυτού του μήνα ότι το 2012 ήταν "η χειρότερη χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρόσφατη ιστορία στην Ρωσία", από την διάλυση της ΕΣΣΔ πριν από 21 χρόνια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου