Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πιο κοντά αγρότες και ξενοδόχοι με τη βοήθεια των τραπεζών

«Γέφυρα» σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τα ξενοδοχεία «ρίχνουν» οι συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης που δημιούργησαν ένα νέο τραπεζικό προϊόν για την άμεση πληρωμή των αγροτών: Αξιολογούν και πιστοποιούν τις ξενοδοχειακές μονάδες για να προεξοφλούν τις επιταγές τους όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τους παραγωγούς για τα προϊόντα τα οποία παραδίδουν.
Tο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Χανίων, ενώ στο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα αναμένεται να μπουν και άλλες τράπεζες.Tο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Χανίων, ενώ στο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα αναμένεται να μπουν και άλλες τράπεζες.

Έτσι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις καλλιέργειες τους για να εξακολουθήσουν να προμηθεύουν τα ξενοδοχεία και βέβαια να καλύπτουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους. Ήδη το νέο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Πιθανότατα στο μεγάλο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα της Κρήτης να μπουν και άλλες τράπεζες. Αν πράγματι λειτουργήσει το νέο τραπεζικό προϊόν, τότε θα λυθεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουριστικό. Μέχρι τώρα το μεγάλο «αγκάθι» είναι η πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές που δεν «δένει τα χέρια» των παραγωγών.

Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων από τα προεδρεία των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης  και της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ενόψει του παγκρήτιου forum προώθησης των κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία που θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Το forum θα περιλαμβάνει:
•             Απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
•             Έκθεση προϊόντων στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
•             Γευστική δοκιμή των προϊόντων
•             Παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του Κρητικού πρωινού.

« Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους  και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  Μανώλης Αλιφιεράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Την προεξόφληση των επιταγών των ξενοδοχειακών μονάδων προς τους παραγωγούς που εφοδιάζουν με τα προϊόντα τους τα ξενοδοχεία στοχεύει το νέο τραπεζικό προϊόν που δημιούργησαν οι δύο συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες αξιολογούν και πιστοποιούν τις ξενοδοχειακές μονάδες για να προεξοφλούν τις επιταγές τους όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τους παραγωγούς για τα προϊόντα τα οποία παραδίδουν. Έτσι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις καλλιέργειες τους για να εξακολουθήσουν να προμηθεύουν τα ξενοδοχεία και βέβαια να καλύπτουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους.
Πιθανότατα στο μεγάλο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα της Κρήτης να μπουν και άλλες τράπεζες. Αν πράγματι λειτουργήσει το νέο τραπεζικό προϊόν, τότε θα λυθεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουριστικό. Μέχρι τώρα το μεγάλο «αγκάθι» είναι η πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές που δεν «δένει τα χέρια» των παραγωγών.
www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου