Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο-Ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη

Βίντεο-Ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη




"Προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο. Θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί όπου η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας όμως ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο, ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία εργοδοτών οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη, περίπτωση  η οποία έχει ιδιαιτερότητες όπως τόνισε.


"Ταυτόχρονα να δίνει θετικά κίνητρα και χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς εργαζομένων που αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία", επεσήμανε.

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουν φτάσει οι άνεργοι το ενάμιση εκατομμύριο και σε μια κατάσταση που το θεσμικό πλαίσιο, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να παίρνει τα συσσωρευμένα κέρδη όλων των προηγούμενων ετών, να τα βγάζει έξω από τις επιχειρήσεις και να φορτώνει τα χρέη στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κι αυτό δεν έχει γίνει μονάχα σε μια και δυο περιπτώσεις. Είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές και το άρθρο 44, εκμεταλλευόμενοι δηλαδή τους νόμους που τους δίνουν τη δυνατότητα να παίρνουν τα κέρδη και να τα βγάζουν από την παραγωγή, αφήνοντας στον άσο τους εργαζόμενους", υπογράμμισε.

"Επίσης, στο δικό μας σχεδιασμό - ξέρετε ότι έχουμε στο πρόγραμμά μας δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Απ΄ αυτή λοιπόν τη δημόσια τράπεζα, αντιγράφοντας ενδεχομένως και μοντέλα που έχουν «περπατήσει» σε άλλες χώρες, θα εκπονήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών συνεταιρισμών εργαζομένων που προχωράνε με αυτοδιαχείριση, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

"Και βεβαίως δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, ιδιαίτερη σημασία σ΄ αυτό που ονομάζεται κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Δηλαδή στα δίκτυα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Οι συνεταιρισμοί σαν το δικό σας να έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνονται από την πολιτεία, να είναι το υπουργείο Εργασίας αρωγός στις προσπάθειές τους, προκειμένου να μπορούν να βρίσκουν πιο εύκολα πρόσβαση στην αγορά για να πουλάνε  τα προϊόντα τους".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι εδώ αρνούνται, σε εσάς εδώ να δώσουν τα στοιχειώδη. "Δηλαδή τι; Να απαλλάξουν το συνεταιρισμό σας από τα  χρέη που δημιούργησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και να δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε, ένα άτοκο δάνειο δηλαδή προκειμένου να μπορέσετε να προχωρήσετε τις δραστηριότητές σας", είπε και

Στηρίζουμε την προσπάθειά σας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας άμεσα να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας, κατέληξε.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου