Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η EasyJet θα ψεκάσει την ατμόσφαιρα με ηφαιστειακή στάχτη δήθεν για τεστ ασφάλειας!

Έναν ολόκληρο τόνο ηφαιστειακής στάχτης ετοιμάζεται να ξαμολύσει στον αέρα η αεροπορική εταιρεία Easy Jet!
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet σχεδιάζει να περάσει τα νέα αεροσκάφη της από έλεγχο του συστήματος AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector) για να τεστάρει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να αποφεύγουν τη στάχτη από τυχόν εκρήξεις ηφαιστείων - έτσι λένε, δηλαδή.
Δοχεία με πούδρα ηφαιστεικής στάχτης
Το όλο τεστ, που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο Λούτον, θα έχει ως εξής: δύο αεροπλάνα της Airbus θα σκορπίσουν στάχτη από ύψος 9.000 μέτρων δημιουργώντας ένα τεχνητό ηφαιστειακό νέφος. Τα αεροσκάφη της EasyJet θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την τέφρα από απόσταση 100km και να συνεχίσουν την πτήση τους.

Για την όλη αυτή επιχείρηση θα συνεργαστεί με την Nicarnia Aviation. Έχει ήδη συλλέξει στάχτη από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιουκούλ της Νότιας Ισλανδίας, του οποίου η έκρηξη το 2010 είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ηφαιστειακής τέφρας για πολλές μέρες στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την καθήλωση της εναέριας κυκλοφορίας σε όλη τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Κι εφόσον, λένε, οι δοκιμές έχουν επιτυχία, το σύστημα AVOID μάλλον θα λάβει την έγκριση των εναέριων αρχών προκειμένου οι πτήσεις να πραγματοποιούνται με ασφάλεια σε περιπτώσεις ηφαιστειακών εκρήξεων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν και άλλες εταιρείες επαναλλάβουν τη δοκιμή, ή η δοκιμή χρειαστεί από μόνη της επανάλλειψη...
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Μόλις είδαμε την είδηση νιώσαμε όπως κάποιος ακούει ένα κακόγουστο ανέκδοτο και μάλιστα ειπωμένο με περίσσια επιστημονικοφάνεια.

Πρώτα απ' όλα η Easy Jet δεν είναι μια τυχαία, μα καθόλου τυχαία εταρεία! Είναι μια εταιρεία χαμηλού κόστους που ενοχοποιείται από πολλούς για συμμετοχή της στους χημικούς αεροψεκασμούς, αυτό που μερικοί θέλουν ντε και καλά να μας πείσουν ότι γίνεται για λόγους Γεωμηχανικής, δηλαδή για διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας!


Για περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου