Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Μυστήριο με το πότε έφτασε η πρόταση του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού στα χέρια του Νίκου Αναστασιάδη

http://www.pygmi.gr/wp-content/uploads/2013/05/anastasiadis.jpg 
 Μια περίεργη υπόθεση εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο με έγγραφο 70 σελίδες που απέστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη στην κυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για άμεση λύση του Κυπριακού.


Η είδηση βγήκε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από δηλώσεις του ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζιάν, ο οποίος, ανέφερε ότι το έγγραφο έχει αποσταλεί στον κ. Ερογλου, αλλά δεν γνωρίζει εάν το κατέχει και ο κ. Αναστασιάδης.
Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, με γραπτή ανακοίνωσή του τόνιζε ότι το έγγραφο παραδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σύμφωνα με το sigmalive, το κείμενο αναμένεται να κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το περιεχόμενο και τις προτάσεις του.
Νωρίτερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ιζέτ Ιτζιάν, είχε αποκαλύψει, μετά από συνάντησή του με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ότι το έγγραφο 70 σελίδων βρίσκεται ήδη στα χέρια του Ντερβίς Ερογλου.
Ο κ. Ιτζιάν ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή το έγγραφο βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης και «δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο κατατέθηκε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ή έστω αν το θέμα αυτό είναι γνωστό στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Όπως είπε, πρόκειται για έγγραφο εργασίας και πρέπει να είναι ενήμερος και ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο επιδόθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο θα επικοινωνήσει προκειμένου να τον ρωτήσει. Όπως ανέφερε, είναι προφανές ότι ξεκινά σιγά-σιγά μία προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως στόχος του ΑΚΕΛ είναι να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστή προετοιμασία και θα έχει αίσια κατάληξη, με επανένωση του τόπου πάνω στη συμφωνημένη βάση.
Ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για το Κυπριακό, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη ακόμη και το ΝΑΤΟ, αλλά ο ίδιος ο κυπριακός λαός είναι εκτός. Γι αυτό, πρόσθεσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που είναι υπέρ της λύσης, της ειρήνης, της επανένωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού.
«Χωρίς διερεύνηση, δεν θα ήταν σοβαρό η κυβέρνηση να προβεί σε σχόλιο για το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζιάν, ανέφερε ότι υποβλήθηκε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. (iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου