Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ανακαλύφθηκε ελληνικό βυζαντινό ψηφιδωτό στο Ισραήλ

ψηφιδωτο-ισραηλ
Ελληνικό  ψηφιδωτό από την εποχή του Βυζαντίου ανακαλύφθηκε στο Κιμπούτζ Μπετ Κάμα στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ).
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πάτωμα δημόσιου κτιρίου ηλικίας περίπου 1.500 ετών, το οποίο έχει εμβαδόν 12 x 7 μέτρα.

Το μωσαϊκό ανακαλύφθηκε όταν το Ισραήλ σχεδίαζε την επέκταση της εθνικής οδού. Μια έρευνα της προτεινόμενης διαδρομής έφερε στο φως τα ερείπια ενός βυζαντινού χωριού, στα ευρήματα του οποίου συγκαταλέγεται και το ψηφιδωτό δάπεδο.
Το μωσαϊκό αποτελείται από τρεις κύκλους εγγεγραμμένους σε τετράγωνα και γεμάτους με γεωμετρικά σχήματα. Τα άκρα από αυτά τα σχήματα διακοσμημένα με περιστέρια, πέρδικες, εσπεριδοειδή και αμφορείς κρασιού.
«Η ανακάλυψη αυτού του ψηφιδωτού είναι εξαιρετική. Το μέγεθος και η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το καθιστούν μοναδικό» δήλωσε η Νταβίντα Εϊζενμπεργκ Ντέγκεν αρχαιολόγος του ΙΑΑ.
Η περιοχή του σύγχρονου Ισραήλ, όπου το ψηφιδωτό βρέθηκε ήταν υπό βυζαντινή διοίκηση από τα μέσα του 4ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 7ου αι. «Κατά την Βυζαντινή περίοδο, η Παλαιστίνη βίωσε την μεγαλύτερη ευημερία και την πιο εκτεταμένη αστικοποίηση μέχρι τον εικοστό αιώνα» δήλωσε ο Κλάιτον Μάιλς Λέχμαν, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου