Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

''ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ'' Στο στόχαστρο της τρόικας οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί

 

Εγκαταλείφθηκαν οι αριθμητικοί στόχοι, που είχαν τεθεί για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων με σκοπό την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μετά τις επαφές κλιμακίου της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης και με μέλη δικαστικών ενώσεων.

Ειδικότερα, τα μέλη της τρόικας είχαν θέσει αριθμητικούς και ημερολογιακούς στόχους για την επίσπευση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και ειδικά των Διοικητικών Δικαστηρίων, που χειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών υποθέσεων και μπορούν να επιφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σημείωναν, για παράδειγμα, ότι έως το Α χρονικό σημείο θα έχουν εκδοθεί 50% των εκκρεμών υποθέσεων και έως το Β, 70% των υποθέσεων.
Στην τελευταία συνάντηση, τα μέλη της τρόικας ζήτησαν από τους επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου, αφενός για την επίσπευση έκδοσης αποφάσεων επί των εκκρεμών υποθέσεων, αφετέρου την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, από τους εκπροσώπους των δανειστών ζητήθηκε να εξεταστούν και να αξιολογηθούν όλα εκείνα τα νομοθετικά μέτρα (νόμοι), που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης. Μετά την αξιολόγηση όλων των νομοθετικών δεδομένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε να καθορίσει τη δράση του με αναβαθμισμένους ποιοτικούς στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να επεκτείνει το μέτρο της διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών) και στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως και στις αστικές μικροδιαφορές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.
Επιπλέον, να καθιερώσει τον θεσμό των ενδικοφανών προσφυγών. Δηλαδή, θα συγκροτηθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από συνταξιούχους δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έχουν συνταξιοδοτηθεί, καθηγητές πανεπιστημίων, μέλη δικηγορικών συλλόγων και Επιμελητηρίων, κ.λπ, οι οποίες θα αποφασίσουν ποιες υποθέσεις θα μπορούν να εισάγονται στα Διοικητικά Δικαστήρια και ποιες θα απορρίπτονται.
Ακόμη, αναμένεται η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής κατάθεσης προσφυγών, δικογραφιών, κ.λπ. και στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις πολιτικές υποθέσεις.
Τέλος, πρόκειται να γίνει ανακατανομή των διοικητικών δικαστών κατά δικαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ η ανακατανομή θα πραγματοποιείται στο μέλλον εφόσον μεταβάλλονται τα δεδομένα στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
(Πηγή: ΑΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου