Η αντεπίθεση της Μόσχας για ΔΕΠΑ και η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το τίμημα Τι σηματοδοτεί η έλευση Λαβρώφ τον Απρίλιο 29 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ Τελεσίγραφο του Κρεμλίνου μετέφερε.....
ο Αλεξέι Μίλερ Το «φάντασμα» του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη πλανάται πάνω από το Μαξίμου Οι Ρώσοι θέλουν να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στον ενεργειακό «χάρτη», όπως διαμορφώνεται από την ανακάλυψη των νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
Το παιχνίδι γύρω από τη ΔΕΠΑ χοντραίνει. Στην τελική ευθεία, οι πιέσεις από όλες τις πλευρές εντείνονται και οι Ρώσοι μπαίνουν πια δυναμικά, σχεδιάζοντας μία πραγματική αντεπίθεση προκειμένου να βγουν νικητές.
Κομβικό ρόλο παίζει η επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Λαβρώφ τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ρητορικές διαβεβαιώσεις, παραμένει εγκλωβισμένη στο αρχικό δίλημμα «με τους Ρώσους ή απέναντι» και στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα.
Στο μέγαρο Μαξίμου γίνεται αντιληπτό ότι ο εύκολος δρόμος δεν υπάρχει πλέον και η όποια απόφαση θα έχει το αντίστοιχο «τίμημα». Ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται δέκτης εισηγήσεων στενών του συνεργατών που τον συμβουλεύουν να προσέξει το «ρωσικό άνοιγμα», θυμίζοντάς του την τύχη και τις συνέπειες τόσο του αντίστοιχου ανοίγματος του Κ. Καραμανλή, όσο και το ναυάγιο ακόμη και του εμβληματικού project του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που παρά την έντονη πολιτική υποστήριξη από Μόσχα και Αθήνα κατέρρευσε τελικά μέσω Βουλγαρίας, αποδεικνύοντας την αμείωτη δύναμη του αμερικανικού παράγοντα.
Αλλαγή στρατηγικής
Όλα αυτά είναι σε γνώση του Κρεμλίνου, που προχωρά σε πιο επιθετική στρατηγική. Οι Ρώσοι, πέρα από την τακτική προβολής των πλεονεκτημάτων για την Ελλάδα, στην περίπτωση που πάρουν τη ΔΕΠΑ (ευνοϊκή σύμβαση προμήθειας αερίου, επανεξέταση του Ελληνικού σκέλους του South Stream, ενεργειακές επενδύσεις) περνούν σε ασφυκτικό πρέσινγκ.
Η επιδίωξή τους ξεφεύγει από τα όρια της κατοχύρωσης και ενίσχυσης της δεσπόζουσας θέσης τους στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό και εκτείνεται στην ενεργό παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, μετά την «απώλεια» της Συρίας, όσον αφορά τον μελλοντικό «χάρτη» με την προοπτική που ανοίγουν τα νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (Κύπρος, Ισραήλ) και τα πιθανολογούμενα νέα κοιτάσματα στο Ιόνιο και στην Κρήτη, όπως φάνηκε καθαρά από την πρόθεση ρωσικών εταιρειών να εμπλακούν στις έρευνες, που συζήτησε ο Α. Μίλερ με τον Α. Σαμαρά. Ο επικεφαλής της Gazprom είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα του τη ΔΕΠΑ, αλλά το γεγονός ότι είχε στείλει από το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα τον γενικό διευθυντή ερευνών του ρωσικού κολοσσού Αντρέι Κριλόφ, λέει πολλά.
Ο Μίλερ, στενότατος συνεργάτης του Πούτιν, μετέφερε τα αυστηρά μηνύματα του Κρεμλίνου. Πέρα από την απαίτηση για «καθαρούς όρους στο παιχνίδι» το συμπέρασμα όσων είχαν το τελευταίο διάστημα επαφές με τη Μόσχα είναι ότι η ρωσική πλευρά, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ πάρει «ανορθόδοξη» τροπή θα αντιδράσει έντονα, όχι μόνο σχετικά με τις υπόλοιπες ρωσικές επενδύσει, αλλά φτάνοντας μέχρι και σε προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, η αξίωση για αλλαγή των όρων π0ου αφορούν την απώλεια της εγγυητικής επιστολής 180 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση που η Gazprom πάρει τον διαγωνισμό, αλλά κοπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν σαφής απάντηση στο αμερικανόπνευστο σχέδιο αποκλεισμού της.
Η παρουσία τους όμως είχε και το στόχο να επικαιροποιήσει τις συμμαχίες σε πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο, προλειαίνοντας το έδαφος για την επίσκεψη Λαβρώφ.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει στην Αθήνα πριν το τέλος Απριλίου που θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ, θέλοντας να δείξει την βαρύτητα που έχει η υπόθεση για τη Μόσχα. Από το κλίμα που θα συναντήσει θα εξαρτηθεί και η επίσκεψη Σαμαρά στη Ρωσία, ο οποίος αναμένει ίσως και πριν τη Μόσχα το «πράσινο φως» για να περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου.
Κόκκινη γραμμή
Παρά την αμηχανία που επικρατεί στο κυβερνητική επιτελείο, το μέγαρο Μαξίμου στέλνει μηνύματα ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κανονικά. Η ανησυχία του Αντώνη Σαμαρά, όμως, είναι πολύ-επίπεδη, με το μπαράζ πιέσεων Αμερικανών και Ευρωπαίων για να μην περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια να συνεχίζεται. Οι διαβεβαιώσεις, ωστόσο, που είχαν δοθεί στο παρασκήνιο για «ισχυρή δυτική υποψηφιότητα», μέχρι τώρα πέφτουν στο κενό.
Παρά τις έντονες διεργασίες που υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων μνηστήρων και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, όπως της ΕΝΙ ή των Γάλλων, ακόμη δεν φαίνεται «φως», ενώ το ενδιαφέρον του Κατάρ επικεντρώνεται στα projects για υποδομές που αφορούν LNG.
Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις Σαμαρά ότι η ΔΕΠΑ θα πάει σε όποιον δώσει το υψηλότερο τίμημα ερμηνεύεται ως μήνυμα διπλής κατεύθυνσης. Από τη μία καθησυχαστικό προς τη Μόσχα και από την άλλη «εγρήγορσης» προς τη Δύση, ως «ύστατη ευκαιρία» για τη συγκρότηση ενισχυμένης υποψηφιότητας, βάζοντας όμως και για μία «κόκκινη γραμμή», που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει παρασκηνιακά τόσο σε Βρυξέλλες, όσο και σε Ουάσινγκτον, όσον αφορά το τίμημα. Δηλαδή, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τελική προσφορά να είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες ρωσικές, γιατί τότε προκύπτουν μεγάλοι κίνδυνοι για τον ίδιο τον διαγωνισμό, αν οι Ρώσοι προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω νόθευσης του ανταγωνισμού.
Τότε τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά αφού ο φετινός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ που επιτακτικά ζητά η τρόικα θα καθίστατο ανέφικτος, ενώ και όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα.
«Κάνουν νερά» οι Αζέροι
Σε παιχνίδι στρατηγικής προχωρούν και οι Αζέροι της Socar, αφήνοντας να διαφανεί ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Πριν λίγες ημέρες εκπρόσωποι της Αζερικής κυβέρνησης είχαν τονίσει τη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα τους η απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ και τον έλεγχο του νότιου διαδρόμου.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, όμως, ως άσκηση πίεσης στην Ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν δυσαρέσκεια για το «το ισχυρό στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της προσφοράς τους δεν φαίνεται να συνεκτιμάται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του διαγωνισμού», ενώ καλλιεργούν αμφιβολίες για το αν μπορούν να ανταγωνιστούν την ρωσική πλειοδοσία, αν οι υπερπροσφορές των ρωσικών εταιρειών επιβεβαιωθούν και στην τελική φάση.
Κι αυτό έχει ως αποδέκτη και την Ουάσινγκτον, καθώς, παρά την αμέριστη υποστήριξή της στους Αζέρους ως βασικό ανάχωμα στη «ρωσική επέλαση», δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα τρόπος να ενισχυθεί η υποψηφιότητά τους. Αν τελικά οι Αζέροι δεν συνεχίσουν τον διαγωνισμό, τότε τον ΔΕΣΦΑ θα μείνουν να διεκδικούν μόνο η Sintez (Negusneft) και το σχήμα Τέρνα – PPF.
εφημ. «Deal News»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου