Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Ο νέος '' φονέας'' -δορυφόρων της Ρωσίας; Συναγερμός στη NORADΗ ρωσία εκτόξευσε σήμερα διαστημικό όχημα που φέρει το όνομα Object 2014-28E θέτοντας σε συναγερμό το σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ. Σήμερα το πρωί εθεάθη πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική. Αρκετοί πιστεύουν ότι η αποστολή του είναι βοηθητική καθώς μπορεί να μαζεύει διαστημικά απόβλητα. Άλλοι πιστεύουν πως προμηθεύει με καύσιμα ή κομμάτια για επισκευή δορυφόρων.
 
Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που πιστεύουν πως μπορεί να αποτελεί δορυφόρο-όπλο, που έχει ως αποστολή να καταστρέψει δορυφόρους που έχουν σταλεί στο διάστημα από ανταγωνιστές των Ρώσων. Πάντως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να το παρακολουθούν μέσω της Norad και τον κωδικό 39765.
 
«Ό,τι κι αν είναι, δείχνει να είναι πειραματικό» ισχυρίζεται η Πατρίσια Λιούις, υπεύθυνη έρευνας του Τσάταμ Χάους και ειδική στη διαστημική ασφάλεια, και συμπληρώνει: «Μπορεί να έχει έναν αριθμό λειτουργιών, κάποιες συμβατικές και κάποιες στρατιωτικές».
 
«Μια πιθανότητα είναι να μπορεί να συλλέγει αντικείμενα. Άλλη, να φέρει σφαιρίδια που στοχεύουν άλλους δορυφόρους. Ή πιθανώς, να πρόκειται για επίθεση μέσω υπολογιστών σε άλλο δορυφόρο ή εμπλοκή συχνοτήτων».
 
Αρχικά, τον περασμένο Μάη, η Ρωσία ανακοίνωσε την εκτόξευση σκάφους που μετέφερε τρία πακέτα, χωρίς να ανακοινώσει την εκτόξευση του συγκεκριμένου δορυφόρου. Οι ΗΠΑ το εξέλαβαν ως σκουπίδια. Μετά όμως, από κάποιες περίπλοκες αλλαγές πορείας, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να το αναγνωρίσουν ως δορυφόρο, ενώ παράλληλα η Ρωσία αύξησε ξαφνικά τον δηλωμένο αριθμό δορυφόρων σε λειτουργία που κατέχει.
 
Μετά από κάποιες περίεργες κινήσεις, στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, το εν λόγω σκέφος, κινήθηκε εναντίον άλλου αντικειμένου το περασμένο σαββατοκύριακο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τελικά βρήκε το στόχο του και η αποστολή έφτασε στο τέλος της, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν την πορεία του.
 
Αντί-δορυφορικά όπλα άρχισαν να αναπτύσσονται τη δεκαετία του '50, ενώ η Ρωσία ανέπτυξε το δικό της πολεμικό δορυφόρο ονόματι Istrebitel Sputnik στις αρχές του 1960. Ο συγκεκριμένος είχε ως αποστολή, να φτάνει κοντά σε στοχευόμενους δορυφόρους και να πυροδοτεί πολεμικές κεφαλές που θα τους κατέρριπταν.
 
Επισήμως, η Ρωσία, εγκατέλειψε αυτό το πρόγραμμα, όμως οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν όταν αποκαλύφθηκε πως η Ρωσία σχεδιάζει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με στόχο να δημιουργήσει δικό της από το 2017, με τη δικαιολογία πως ο ήδη υπάρχων βλέπει μόνο το 5% της ρωσικής χώρας, ενώ ο νέος θα μπορεί να βλέπει, περισσότερο από το 90%.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Εάν ναι  κοινοποιήστε το!
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
ΚΟΜΠΡΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου