Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

 
 Στην ανάγκη να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για μεταφορά φυσικού αέριο μέσω του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αναφέρθηκε ο τέως Υπουργός Εμπορίου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις προτάσεις για συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ.

«Η μια αφορούσε τη σύνδεση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου με καλώδιο, η δεύτερη αφορούσε τον αγωγό που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα -τέτοια πρόταση κατέθεσε και η Ελλάδα - και η τρίτη ήταν ο διάδρομος της νοτιοανατολικής Μεσογείου που αφορούσε την εγκαθίδρυση της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου», είπε.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων είχε γίνει συνάντηση εδώ στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο των Υπουργών Ενέργειας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου και είχε αποφασιστεί ο καταρτισμός δύο τεχνικών Επιτροπών για επεξεργασία αυτών των προτάσεων.
«Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται πλέον και από το ανώτατο θεσμικό όργανο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ρόλος της περιοχής και η συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε.
Ο κ. Συλικιώτης είπε πως η αναφορά δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αγωγούς γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, όπως προωθούν κύκλοι της ΕΕ αλλά και η Τρόικα, για μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού που να περνά από την Τουρκία.
«Ο αγωγός προς την Ελλάδα ενδεχομένως να έχει τεχνικές δυσκολίες λόγω μορφολογίας του βυθού και απόστασης, άρα, εμείς εκείνο που πρέπει να προβάλλουμε περισσότερο είναι την ανάγκη την υπάρξει ένας διάδρομος μεταφοράς του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω του άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα. Και εδώ είναι που χρειάζεται να γίνει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι η απαραίτητη υποδομή για να μεταφέρει το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή μέσω Κύπρου στην Ευρώπη».Εν τω μεταξύ,


πλήρως ικανοποιημένος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε πολύ σημαντικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Το γεγονός που ξεχώρισε από τις επαφές που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι η επίδοση από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χάρτη ο οποίος παρουσιάζει ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας. Επίσης, μεγάλη είναι η ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, από την αναγνώριση της ανάγκης για αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

ΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Στη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τα θέματα της ενέργειας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. «Τόνισα ότι ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση, και όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρώπης», είπε. Μάλιστα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χάρτη που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο οποίος δείχνει τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και κατά προέκταση της υπόλοιπης Ευρώπης, μέσω αγωγού φυσικού αερίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου