Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Απόρρητο χρονοδιάγραμμα για τερματισμό των ενόπλων συγκρούσεων Τουρκίας -PKK!

Σε απόρρητο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν καταλήξει οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία
που μαίνεται από το 1974, έχοντας προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

«Σύμφωνα με το διαθέσιμο χρονοδιάγραμμα, το PKK θα ανακοινώσει την απόφασή του να διακόψει τις εχθροπραξίες τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά από επίσημο κάλεσμα από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν», τον φυλακισμένο ηγέτη της παράταξης που παραμένει κρατούμενος στο νησί Ιμραλί της θάλασσας του Μαρμαρά, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Ωστόσο, το PKK για την ώρα διαψεύδει την ύπαρξη οιασδήποτε συμφωνίας, με εκπρόσωπο της οργάνωσης να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως η παράταξη «δεν έχει τέτοιες πληροφορίες στα χέρια της», ούτε έχει προβεί «σε μία τέτοια ανακοίνωση».

Στο πλαίσιο των συνομιλιών που εκτυλίσσονται μεταξύ της Άγκυρας και του Οτσαλάν, συνεχίζει η Hurriyet, όλοι οι αντάρτες του PKK θα αφοπλιστούν και θα αποχωρήσουν από την Τουρκία. Ως αντάλλαγμα, η τουρκική κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας που κατοικεί στη χώρα, όπου αποτελεί περίπου το 20% ενός συνολικού πληθυσμού που αριθμεί 76 εκατομμύρια ψυχές.

Ως μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων, την προηγούμενη εβδομάδα το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που επιτρέπει σε κατηγορούμενους να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα ενώπιον των δικαστηρίων, μία κίνηση που θεωρήθηκε ως «άνοιγμα» προς την κουρδική πλευρά.

Παράλληλα, ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από την πλευρά του PKK, περίπου 100 κούρδοι μαχητές θα παραδώσουν άμεσα τον οπλισμό τους και θα εγκαταλείψουν τα τουρκικά εδάφη.
 Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου