Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΑΦΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΝ 111 Π.Μ ΣΤΗΝ ΑΓΧΙΑΛΟ! ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΘΑ. ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΡΕ;


Η πληροφορία που ήρθε στα γραφεία του ΜΑΚΕΛΕΙΟ είναι συγκεκριμένη: Άφησαν χωρίς καύσιμα λόγω ΔΝΤ την ιστορική αεροπορική βάση της χώρας. Πιο αναλυτικά:....
Σύμφωνα με πηγές την Πέμπτη από τις 10 προγραμματισμένες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνον οι τρείς ενώ σήμερα Δευτέρα μόνον μία. Ερωτάται το ΥΠΕΘΑ: Είναι αλήθεια αυτά που καταγγέλλονται; Γιατί η βάση έμεινε-όπως αναφέρεται στις καταγγελίες-χωρίς καύσιμα; Δεν υπάρχουν λεφτά; Ή γίνεται εσκεμμένα;

111 ΠΜ

330 Μ Thunderbolt / Κεραυνός F-16 C/D Block 30

341 M (HARM) Ace / Άσσος F-16 C/D Block 50

347 M (LANTIRN) Perseus / Περσέας F-16 C/D Block 50

Ιστορικό της 330 Μοίρας

Στις 1-4-88, το ΓΕΑ έχοντας υπόψιν του την απόφαση του ΑΑΣ "Περί συγκρότησης Μοιρών Μ-2000 και F-16 C/D Block 30 C/D" έδωσε εντολή στο ΑΤΑ να δημιουργηθεί η 330Μ, με χαρακτηριστικό κλήσης "ΚΕΡΑΥΝΟΣ".

Στις 9-1-89 ξεκίνησε η λειτουργία της νεοσύστατης Μοίρας στην 111ΠΜ, με έμβλημα το γεράκι και τον κεραυνό. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η παραλαβή των νέων μαχητικών F-16 C/D BLK 30 της ΠΑ, η οποία και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 1990. Ο αρχικός πυρήνας της Μοίρας απαρτίστηκε από Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του και σε συνεργασία με Ιπτάμενους Αμερικανούς εκπαιδευτές ανέλαβε την εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού. Η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της Μοίρας από το ΑΤΑ στις 29-4-90, οπότε και η Μοίρα τέθηκε πλήρως επιχειρησιακή με πρωτεύοντα ρόλο αναχαίτιση και δευτερεύοντα δίωξη-βομβαρδισμό.

Από την ημέρα ένταξης της στις πολεμικές μοίρες του ΑΤΑ, η Μοίρα συμμετείχε σε πλήθος εθνικών, πολυεθνικών και Νατοϊκών ασκήσεων. Η 330Μ συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εθνικές αεροπορικές και διακλαδικές ασκήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η 330Μ ήταν η πρώτη Μοίρα που συμμετείχε σε άσκηση Τοξότης-Νικηφόρος επιχειρώντας από την 115ΠΜ.

Σε Νατοϊκά πλαίσια η Μοίρα έχει μετασταθμεύσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχοντας σε ασκήσεις όπως η Destined Glory, η Clean Hunter, η NAM, η Ample Train, η Dynamic Mix, η Able Gain, η Spring Flag και άλλες. Επίσης η Μοίρα, το 2006, αξιολογήθηκε επιτυχώς στην αξιολόγηση IPF (In Place Forces) της 111ΠΜ. Στα ίδια πλαίσια έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Μοίρας πολλές ασκήσεις σε συνεργασία με αεροπορίες του εξωτερικού όπως της RAF, RNAF, USAF, GAF, RBAF, RSAF, TUAF και άλλες.

Πέρα από τις συμμετοχές της σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, η 330Μ από ιδρύσεώς της διατηρεί επιχειρησιακές ετοιμότητες εθνικές και Νατοϊκές με βάση τις απαιτήσεις του ΑΤΑ και του CAOC-7. Ήταν η πρώτη Μοίρα που ανέλαβε ετοιμότητα από την 133 ΣΜ, ενώ επί σειρά ετών διατηρεί ετοιμότητα από την 130 ΣΜ στη Λήμνο.

Αυτή την ιστορία δεν θα αφήσουμε να την παραγράψετε όλοι εσείς εκεί στο ΥΠΕΘΑ. Εαν αληθεύουν έστω και στο ελάχιστο όσα μας είπαν θα πρέπει να ντρέπεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου