Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 22-12


 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 22-12

Share
Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 22-12
Γενική οδηγία επιβίωσης 8-11
Προετοιμασία για επιβίωση σε
Εξαιρετικά Αντίξοες Συνθήκες (Ε.Α.Σ.),
φυσικές και κοινωνικές.
Αύγουστος 2011.
Πρόλογος.
Το ΕΕ 22-12 είναι μια καταγραφή και συστηματοποίηση οδηγιών με θέμα την προετοιμασία και την επιβίωση σε Εξαιρετικά Αντίξοες Συνθήκες. Το εγχειρίδιο χωρίζεται σε δύο μέρη: τη Γενική οδηγία επιβίωσης 8-11 και τις Συμπληρωματικές και Ειδικές οδηγίες επιβίωσης. Αυτό γίνεται γιατί θεωρείται απαραίτητο να κυκλοφορήσει και να γίνει καταλληπτό το περιεχόμενο της Γενικής οδηγίας επιβίωσης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το εγχειρίδιο αυτό δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένο προσωπικό: απευθύνεται κυρίως σε ανειδίκευτους πολίτες. Η Γενική οδηγία όμως, δεν έιναι ένα είδος περίληψης, ανιθέτως είναι μια ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας, την οποία βάζοντας σε εφαρμογή, μπορεί κανείς να προετοιμαστεί για επιβίωση και τελικά να επιβιώσει κάτω από πρωτόγνωρες κι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι Συμπληρωματικές και Ειδικές οδηγίες, απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή όσων αναφέρονται στη Γενική οδηγία.
Υπάρχουν πέντε (5) πράγματα που πρέπει να γίνουν,
για να ολοκληρωθεί η βασική προετοιμασία:
  1. συγκέντρωση προμηθειών κι εξοπλισμού.
  2. σύσταση και συμμετοχή σε Ομάδα Επιβίωσης (Ο.Ε.).
  3. οργάνωση και σχεδιασμός επιχειρήσεων.
  4. χαρακτηριστικά καταφυγίου, τοποθεσία και προετοιμασία.
  5. επικοινωνία με άλλες ΟΕ, γενικός συντονισμός.
  1. Συγκέντρωση προμηθειών κι εξοπλισμού.
Αυτός που ενδιαφέρεται να επιβιώσει στις αναμενόμενες ΕΑΣ, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι ατομικό κι αφορά αρχικά τον ίδιο: αφού έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη που θα προκύψει κι έχει τη θέληση να επιβιώσει, θα πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνει προμήθειες. Αυτό σημαίνει οτι θα χρειαστεί να αποθηκεύσει τρόφιμα, να εφοδιαστεί με φαρμακευτικό υλικό, εργαλεία και γενικό ορειβατικό και κατασκηνωτικό εξοπλισμό. Αυτή η συγκέντρωση προμηθειών γίνεται ατομικά στην αρχή κι έπειτα ομαδικά κατά την προετοιμασία του καταφυγίου. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει ήδη ορειβατικός εξοπλισμός κι εμπειρία τότε τα πράγματα θα είναι πιο απλά. Ο εξοπλισμός και οι προμήθειες θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα, προσβάσιμα, εύκολα στη μεταφορά κι εύχρηστα.
Τρόφιμα.
Η συγκέντρωση τροφίμων γίνεται σε κιβώτια (χάρτινα ή ξύλινα) ή σε πλαστικά βαρέλια αποθήκευσης. Οι κούτες από χαρτόνι θα πρέπει να έχουν μια επεξεργασία βαφής με μονωτικό κι ενίσχυσής τους με κολλητική (καφέ) ταινία. Τα κιβώτια, χάρτινα ή ξύλινα, θα πρέπει να είναι κλειστά (ακόμη και σφραγισμένα) ασφαλή και σταθερά στη μεταφορά. Σε κάθε κούτα να υπάρχει καταγραφή του περιεχομένου της με ημερομηνίες λήξης.
Τα τρόφιμα που αναγράφονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικά. Οι πίνακες χρησιμεύουν για να δώσουν μια οργάνωση των τροφίμων σε τρείς (3) κατηγορίες. Πάνω σ’ αυτή τη βάση/συστηματοποίηση, μπορούν να προστεθούν κι άλλες τροφές ή τρόφιμα σε κάθε κατηγορία, αρκεί να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα τρόφιμα εκστρατείας/πορείας, δηλαδή τρόφιμα που μπορούν να μεταφέρονται εύκολα, είναι μακράς διαρκείας (λήγουν μετά το 2014) και δε χρειάζονται σχεδόν καμία επεξεργασία για να καταναλωθούν. Είναι το πρώτο σύνολο που πρέπει να συγκεντρωθεί: τα απολύτως αναγκαία. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα τρόφιμα που μπορούν να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν σε πρόχειρο καταφύγιο, χωρίς να χρειάζονται μαγείρεμα. Στη Τρίτη βρίσκονται τα τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα ή συντήρηση σε προετοιμασμένο καταφύγιο, με κατάλληλα υλικά κι εξοπλισμό. Επίσης στη τρίτη κατηγορία βρίσκουμε τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα ή πιο εύκολα απ’ τις άλλες.
Μεγάλη χρησιμότητα έχουν οι βιταμίνες, η σπιρουλίνα και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η καθαρή πρωτεϊνη που χρησιμοποιείται στα γυμναστήρια ή οι βιταμινούχες σκόνες για το γάλα. Να θυμίσουμε εδώ τη χρησιμότητα που έχουν οι σπόροι λαχανικών για την παραγωγή τροφίμων και η ικανότητα στο ψάρεμα, στο κυνήγι και στις παγίδες θηραμάτων. Επίσης, έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι μέθοδοι εύρεσης, αφαλάτωσης, φιλτραρίσματος, αποστείρωσης, εξοικονόμησης κι αποθήκευσης του νερού: πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε νερό.
Τρόφιμα εκστρατείας:
Είδος:Κατα προσέγγιση και συνήθης ημερομηνία λήξης:
(για τρόφιμα απ’ το καλοκαίρι του 2011 περίπου)
Κουάκερ (Quaker, νιφάδες βρώμης
σε κονσέρβα)
2014
Κρέμα βρεφική (σε σκόνη)2014
Καρποί
(ξηροί, αποξηραμένα φρούτα, παστέλι)
2012 (συσκευασμένοι, χωρίς το φυσικό τους κέλυφος)
Κονσέρβες,
πολυβιταμίνες και σπιρουλίνα
2015
Πίνακας 1
Τρόφιμα πρόχειρου καταφυγίου:
Είδος:Ημερομηνία λήξης:
Μέλι (κανονικό ή φτηνό ανθέων, για τη γλυκόζη)Πρακτικά δε λήγει
Ταχίνι, φυστικοβούτυρο.2013 +
Ζάχαρη
(κατα προτίμηση με τη μελάσσα της)
Πρακτικά δε λήγει
Λάδι
(ελαιόλαδο, κατα προτίμηση φετινό)
Πρακτικά δε λήγει
Πίνακας 2
Τρόφιμα προετοιμασμένου καταφυγίου: 
Είδος:Ημερομηνία λήξης:
Ρύζι, κεχρί, όσπρια, ξυνόχοντρος (τραχανάς)2013 +
Ζυμαρικά2013
Αποξηραμένες τροφές (πουρές, σούπες)2012
Τυριά, αλλαντικά και παστά
Πίνακας 3
Φαρμακευτικό υλικό.
Τα φάρμακα καλό θα είναι να χωριστούν σε φάρμακα που να μπορούν να μεταφέρονται εύκολα σε ένα σακίδιο πορείας, τα απολύτως αναγκαία δηλαδή ενός ατομικού φαρμακείου, και σε φάρμακευτικό υλικό που μπορεί να αποθηκευτεί σε πρόχειρο ή προετοιμασμένο καταφύγιο. Ατομικό φαρμακείο μπορεί κανείς εύκολα να βρεί έτοιμο και συσκευασμένο, σε καταστήματα με είδη επιβίωσης κι ορειβασίας. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να βρεί κανείς μεγαλύτερα μεγέθη έτοιμων και συσκευασμένων φαρμακείων. Εδώ προτείνουμε κάποιο στοιχειώδες φαρμακευτικό υλικό και φάρμακα, που μπορούν να βρεθούν στα φαρμακεία και να συγκεντρωθούν στο καταφύγιο.
Μέσα στα φάρμακα μπορεί να καταχωρηθεί και η ‘βιταμίνη C των 1000mg’ με την οποία μπορεί ο πάσχων οργανισμός να ξεφύγει από απλό κρυολόγημα ή να ανταπαξέλθει καλύτερα σε γενικές καταστάσεις ασθένειας και στρές. Επίσης καλό θα είναι να υπάρχουν και βότανα στο φαρμακευτικό υλικό του καταφυγίου. Ακολουθεί μια στοιχειώδης καταγραφή.
Πρώτες βοήθειες:
Οινόπνευμα, ιώδιο
Betadin (ντούς, ιώδιο)
γάντια εξέτασης
μάσκες χειρουργικές
ψαλίδι ρούχων
γάζες fucidin, γάζες βαζελινούχες
ξηρά αποστειρωμένα επιθέματα εγκαυμάτων
ψυκτικό σπρέυ
γαζοεπίδεσμοι, επίδεσμοι σε διάφορα μεγέθη
φυσιολογικός ορός για πλύση τραυμάτων
αντισηπτικό διάλυμμα
κομπρέσες
ράμματα αυτοκόλλητα, βελόνα, κλωστή
αντιισταμινική αλοιφή
αντιμικροβιακό σπρέυ, αντιμικροβιακή αλοιφή
σύριγγες, μορφίνη, ενέσεις αδρεναλίνης
Φάρμακα και διάφορα αντιβιοτικά:
movitec
niflamol
claricid
vibramicin
zadac
malox, για το στομάχι
immodium
Lisopaine, απλή αντισηψία για τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα
depon – ασπιρίνη
Σιρόπι για το βήχα
αντιβίωση για ουρολοιμώξεις
υπογλώσσια για καρδιακά
αντιβίωση για το νευρικό (για επιληπτικά φαινόμενα)
Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις (ζάχαρο πχ.)
Για δερματικές παθήσεις γενικά:
Fucidin leo
Aquasol
Αντιηλιακή κρέμα (και για το χιόνι)
Για το νερό:
αλμόρες (εμπλουτίζουν το νερό σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία,
για αφυδατώσεις κτλ)
χάπια χαλαζόλης (κάνουν το νερό πόσιμο)
Εξοπλισμός.
Ο εξοπλισμός, επίσης χωρίζεται σε ατομικό κι ομαδικό. Ατομικός εξοπλισμός, είναι όλα τα χρηστικά αντικείμενα, ενδύματα και υποδήματα που χρειάζεται να έχει κανείς, κυρίως για να πορευτεί σε ορεινές διαδρομές και να κατασκηνώσει στην ύπαιθρο. Ομαδικός είναι ο εξοπλισμός, τα υλικά και τα εργαλεία που αποθηκεύονται στο καταφύγιο.
Ο ατομικός κι ομαδικός εξοπλισμός χωρίζεται στα ‘απολύτως αναγκαία’ και στα ‘πολύ χρήσιμα’, στα οποία βέβαια μπορούν να προστεθούν περισσότερα, ανάλογα με την εμπειρία και τη γνώση πάνω στο θέμα. Αυτό γίνεται γιατί χρειάζεται να υπολογίζουμε το βάρος του εξοπλισμού που μεταφέρουμε. Αυτοί που δεν έχουν εμπειρία και αντοχή στην ορεινή πεζοπορεία, θα πρέπει να φροντίσουν μόνο για τα ‘απολύτως αναγκαία’ και να έχουν μόνο ένα πολύ ελαφρύ σακίδιο μαζί τους. Οι πίνακες που ακολουθούν, χρησιμεύουν για να δώσουν μια γενική κατεύθυνση κι οργάνωση του τρόπου σκέψης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Για το λόγο αυτό, καταγράφεται ο βασικός εξοπλισμός χωρίς λεπτομέρειες.
Στον εξοπλισμό καταφυγίου περιλαμβάνονται συσκευές κι εργαλεία που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα για παραπάνω δραστηριότητες όπως μαγείρεμα και μικροκατασκευές. Οι σκηνές καλύτερα να είναι αποθηκευμένες μέσα στο καταφύγιο.
Ατομικός εξοπλισμός:
τα απολύτως αναγκαίατα πολύ χρήσιμα
ένδυσηυπόδησηκατασκήνωση
πορεία
συμπληρωματικάείδη
επιβίωσης
Γενική
ένδυση βουνού
Θερμοεσώρουχα
Αρβύλες
αδιάβροχες
ΣακίδιοΣκεύη διατροφής
Σουγιάς
Πετονιά
είδη
ψαρέματος
ΑδιάβροχοΓκέτεςΥδροδοχείο
Παγούρι
Προσανάματα
Κερί
Μάσκες
Άνθρακα
Σκούφος, καπέλο,
γάντια
ΚάλτσεςΤροφές,
ξηρή τροφή
Είδη υγιεινής
Φαρμακείο
Όργανα
όπως
πυξίδα,
αλτίμετρο
Γυαλιά ηλίουΕλαφρύ
υπόδημα
Υπνόσακος
Υπόστρωμα,
Σκηνή
ΑντιηλιακόΦωτοβολίδα
Πεζοπορικοί
χάρτες
ΦακόςΑρτάνη,
σκοινί
Πίνακας 4
Ομαδικός εξοπλισμός:
τα απολύτως αναγκαίατα πολύ χρήσιμα
Πρόχειρο
Καταφύγιο
ΔιατροφήΔιαμονήΥγείαΕργαλεία Συμπλη
ρωματικά
Τρόφιμα
του πίνακα
1 και 2
Κουβέρτες
fleece
ΦαρμακείοΣύρμα,
σπάγκος
Βιβλία
Σκεύη
διατροφής
Λάμπες
πετρελαίου
Είδη
υγιεινής
Γκαζάκια,
κάρβουνα
Επιπλέον
εξοπλισμός για
Προετοιμασμένο
Καταφύγιο
Τρόφιμα
του πίνακα 3
ΚουβέρτεςΕργαλεία
γενικά
Επιτραπέζια
σκάκι κτλ
Μαγειρικά
σκεύη
Πτυσόμενα
Κρεβάτια
κτλ
Εργαλεία
φύτευσης
Φορητή
συσκευή
μουσικής
Εστίες γκαζιούΣκηνέςΟπλισμός
για κυνηγι
Φίλτρα νερούΕίδη
κάμπινγκ
Γεννήτρια
ηλεκτρικου
Πίνακας 5
2. Σύσταση και συμμετοχή σε Ομάδα Επιβίωσης (Ο.Ε).
Αυτός που έχει αποφασίσει να επιβιώσει στις αναμενόμενες ΕΑΣ θα πρέπει είτε να ενταχθεί ως μέλος σε μια ήδη υπάρχουσα τοπική ΟΕ, είτε να φροντίσει ο ίδιος να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα. Η σύσταση ή συμμετοχή σε ΟΕ όμως, είναι κάτι που ακολουθεί την πρώτη φάση της συγκέντρωσης ατομικών προμηθειών. Αυτό έχει σημασία, γιατί αν κάποιος επιθυμεί να γίνει μέλος μιας ΟΕ, θα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει την έμπρακτη πραγματοποίηση των προετοιμασιών που απαιτούνται, για να μην επιβαρύνει υλικά και ηθικά τους υπόλοιπους. Αν πρόκειται για την περίπτωση δημιουργίας ΟΕ, επίσης θα πρέπει πρώτα να έχει αρχίσει η συγκέντρωση προμηθειών, για να μην προκληθεί έλλειψη εμπιστοσύνης και μειωθεί η σοβαρότητα του εγχειρήματος. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί μια πιθανή υποτίμηση της κατάστασης, εξαιτίας λάνθασμένων κινήσεων και συμπεριφορών, μπορεί να προκαλέσει ένα κλίμα επιπολαιότητας ή αδιαφορίας στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το εγχείρημα και θέλουν να επιβιώσουν. Αυτό πάλι, μπορεί είτε να δυσκολέψει την επιβίωση τους, είτε να τους απομακρύνει εντελώς.
Μια ΟΕ αποτελείται από έναν ‘πυρήνα’ δέκα περίπου ατόμων. Αυτή είναι η βάση για κάθε άλλη οργανωτική δομή. Ο πυρήνας αυτός λειτουργεί μέσω της συνέλευσης των μελών του κι είναι υπεύθυνος για τα πέντε πράγματα που πρέπει να εκπληρωθούν. Η συνέλευση αναθέτει σε κάποια από τα μέλη της τρείς απαραίτητες εργασίες: τη Γραμματεία, το Ταμείο και την Επικοινωνία. Οι εργασίες και οι ευθύνες που έχουν αναλάβει αυτά τα τρία μέλη αναλύονται παρακάτω, στο κεφάλαιο για την οργάνωση. Γύρω απ’ αυτό το βασικό πυρήνα βρίσκεται ένας ‘φιλικός κύκλος’ ενημερωμένων ανθρώπων, οι οποίοι διαθέτουν στοιχειώδη ατομικό εξοπλισμό και συγκεντρώνουν ατομικές προμήθειες, αλλά μόνο τα απαραίτητα. Επιπλέον δεν μπορούν ή δεν έχουν τη διάθεση και το χρόνο να προετοιμαστούν περισσότερο. Γύρω απ’ αυτό τον κύκλο, προκύπτει ένας ‘εξωτερικός κύκλος’ που αποτελείται από άτομα που έχουν πληροφορηθεί για τις αναμενόμενες ΕΑΣ και για την προσπάθεια της ΟΕ, κατανοούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την επερχόμενη κατάσταση κι επιπλέον ενδιαφέρονται να επιβιώσουν, πλην όμως δεν συγκεντρώνουν προμήθειες, ούτε ενδιαφέρονται για την προετοιμασία. Τέλος θα προκύψει κι ένας κύκλος ανθρώπων που λέγεται ‘γενικό κάλεσμα’ και αποτελείται από ανθρώπους, που είτε είναι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί (χωρίς όμως πληροφόρηση και κατανόηση για τις αναμενόμενες ΕΑΣ) είτε μαθαίνουν για το εγχείρημα κατα τύχη ή την τελευταία στιγμή.
Ομάδα
Επιβίωσης
Θέληση
για επιβίωση
Πληροφόρηση
για τις
επερχόμενες ΕΑΣ
Συγκέντρωση
ατομικών
προμηθειών
Προετοιμασία
Καταφυγίου
Αρχικός
Πυρήνας
++++
Φιλικός
κύκλος
+++
Εξωτερικός
κύκλος
++
Γενικό
κάλεσμα
+
Πίνακας 6
στρατηγικήΕιδικό
καταφύγιο
Πληροφόρηση
κινήσεων
Γνώση
τοποθεσίας
καταφυγίου
Αποφάσεις
σχεδιασμός
επικοινωνία
κινητοποίηση
Δημόσιο
κάλεσμα
Τηλέφωνα,
e-mail 
Τηλεφωνα,
ονόματα
δέσμευση
στο σχεδιασμό
Στενή επαφή
συνέλευση
Αρχικός
Πυρήνας
+++
Φιλικός
κύκλος
++
Εξωτερικός
κύκλος
++
Γενικό
κάλεσμα
+
Πίνακας 7
  1. οργάνωση και σχεδιασμός επιχειρήσεων.
Τα πρώτα πράγματα που έχει να κάνει η ΟΕ, είναι μια πολύπλευρη καταγραφή της κατάστασης και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΟΕ και δεν είναι δυνατόν παρά τις προσπάθειες να συσταθεί, τότε οι καταγραφές θα πρέπει να γίνουν ατομικά, όπου αυτό χρειάζεται κι όπου είναι δυνατόν.
Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που θα πρέπει να καταγράψει η ΟΕ. Πρώτα χρειάζεται να καταγραφούν τα μέλη του αρχικού πυρήνα της ΟΕ κι ένα ιδρυτικό καταστατικό. ίδρυση σημαίνει οτι θα πρέπει να καταγραφεί η ονομασία, οι αρχές, τα χαρακτηριστικά και οι αντικειμενικοί σκοποί (Α.ΣΚ.) της Ομάδας. Η ονομασία της ΟΕ χρησιμεύει τόσο στην εξωτερική επικοινωνία όσο και στην εσωτερική συνοχή, οργάνωση και ψυχολογία της Ομάδας. Η έμπνευση για την ονομασία, μπορεί να προέρχεται από ιστορικά ή μυθολογικά πρόσωπα, απ’ το ζωικό βασίλειο ή απ’ την τοπική γεωγραφία. Οι αρχές της ΟΕ, είναι η προσέγγιση και τοποθέτηση πάνω σε συγκεκριμένα ηθικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν σε  καταστάσεις ΕΑΣ: είναι οι ηθικές αρχές της Ομάδας. Αυτές οι αρχές, θα είναι η ασφαλής ‘γραμμή πλεύσης’ για τη λήψη αποφάσεων σε δύσκολες καταστάσεις και θα πρέπει να ακολουθούνται απ’ όλα τα μέλη κι απ’ το φιλικό κύκλο. Τα χαρακτηριστικά της ΟΕ είναι ο τρόπος οργάνωσης και η δομή της, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται κι ανακοινώνονται οι αποφάσεις, το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών και του φιλικού κύκλου, το κοινωνικό μοντέλο της Ομάδας και η δικτύωσή της. Οι αντικειμενικοί σκοποί (ΑΣΚ) είναι αυτά που θα πρέπει να επιτύχει η ΟΕ μέσα στις αναμενόμενες ΕΑΣ.
Οι ηθικές αρχές, τα χαρακτηριστικά και οι ΑΣΚ, είναι τρία πράγματα που θα πρέπει να καθοριστούν, να καταγραφούν και να βρίσκονται σε ισοροπία μεταξύ τους δηλαδή να θεωρούνται ισότιμα. Το καταστατικό στο οποίο καταγράφονται αυτά τα τρία πράγματα, ανακοινώνεται μόνο στα μέλη και στο φιλικό κύκλο, οι οποίοι οφείλουν να το σέβονται και να το τηρούν.
Το δεύτερο πράγμα που έχει να καταγράψει η ΟΕ, είναι η κατάσταση της υγείας των μελών της μέσα από εξετάσεις αίματος και αναφορές για τυχόν χρόνια ή κληρονομικά προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη διατροφή και το φαρμακευτικό υλικό αυτών των μελών.
Το τρίτο πράγμα που θα πρέπει να καταγραφεί, είναι οι ειδικές γνώσεις, οι επαγγελματικές γνώσεις, οι ικανότητες, καθώς κι οι συσκευές κι ο εξοπλισμός που μπορεί να διαθέσει κάθε μέλος. Η καταγραφή εξοπλισμού περιλαμβάνει και τον ατομικό εξοπλισμό και αυτόν που μπορεί να διαθέσει το κάθε μέλος στην ομάδα και στην προετοιμασία του καταφυγίου.
Το τέταρτο πράγμα που μένει να καταγραφεί, είναι ο αριθμός και τα email των ανθρώπων που ανήκουν στο φιλικό και στον εξωτερικό κύκλο, καθώς και τα ονόματα, τα τηλέφωνα κι οι διευθύνσεις των ανθρώπων του φιλικού κύκλου.
Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να γίνει, είναι η οργάνωση της προετοιμασίας κι η οργάνωση των κινήσεων στις αναμενόμενες ΕΑΣ, μέσω ενός σχεδίου δράσης. Αυτή η οργάνωση της προετοιμασίας και των κινήσεων θα πρέπει να γίνει σε ατομικό επίπεδο, στα ζητήματα που αυτό είναι εφικτό, αν παρ’ ελπίδα δε σχηματιστεί η ΟΕ.
Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν σαν κινήσεις προετοιμασίας. Το πρώτο είναι η οργάνωση εβδομαδιαίας συγκέντρωσης-αγοράς τροφίμων κι εφοδίων κι η αποθήκευσή τους, αρχικά σε κατάλληλο χώρο και μετέπειτα σε καταφύγιο. Η αγορά τροφίμων είναι πιο πρακτικό να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αφ’ ενός για να μην προκαλεί εντυπώσεις και προβλήματα κι αφ’ ετέρου για τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας.
Το δεύτερο είναι η οργάνωση μηνιαίας συνάθροισης- συνέλευσης των μελών του αρχικού πυρήνα της ΟΕ και η κατανομή εργασιών κι ευθυνών σε τρία μέλη που θα αναλάβουν τη Γραμματεία, το Ταμείο και την Επικοινωνία. Η Γραμματεία αναλαμβάνει κάθε είδους καταγραφή, τη σύνταξη κειμένων, σχεδίων, αποφάσεων και τη γενική οργάνωση. Το Ταμείο αναλαμβάνει τις αγορές τροφίμων, προμηθειών, φαρμάκων κι εξοπλισμού, οπότε και τη ρύθμιση εσόδων κι εξόδων. Το μοίρασμα και η γενική διαχείριση των προμηθειών, καθώς και η οργάνωση εύρεσης τροφίμων σε καταστάσεις ΕΑΣ, είναι επίσης δουλειά του ταμείου. Η Επικοινωνία αναλαμβάνει την ενημέρωση του φιλικού κι εξωτερικού κύκλου με συστηματική αποστολή ενημερωτικών συνδέσμων (link) μέσω e-mail. Επίσης, όλη η δικτύωση είναι δουλειά της επικοινωνίας. Συνοψίζοντας, είναι προφανές οτι οι τρείς αυτές αρμοδιότητες χρειάζεται να συνεργάζονται μεταξύ τους. Για το καταστατικό, τη λήψη αποφάσεων και το σχεδιασμό της δράσης είναι υπεύθυνη η συνέλευση στο σύνολό της.
Το τρίτο είναι η εκπαίδευση, η οργάνωση δηλαδή των γνώσεων και ικανοτήτων που χρειάζεται η Ομάδα. Αυτό σημαίνει οτι κάθε ένα από τα μέλη του αρχικού πυρήνα αναλαμβάνει την ευθύνη να αποκτήσει γνώση και ικανότητα σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα σχετικό με τις ανάγκες της επιβίωσης. Κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει και να έχει ικανότητα στο κυνήγι και στις παγίδες και κάποιος άλλος στις πρώτες βοήθειες. Οι γενικοί τομείς γνώσης και ικανότητας που χρειάζεται η ΟΕ είναι οι εξής τρείς: ορεινή διαβίωση, επισιτισμός και κατασκευές.
Το τέταρτο είναι ο σχεδιασμός επιχειρήσεων επιβίωσης οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν και να εκπονηθούν απ’ όλα τα μέλη κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων συνελεύσεων. Επειδή δε μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε, δεν αρκεί ένα μόνο σχέδιο δράσης: θα χρειαστούν περισσότερα. Η συνέλευση θα πρέπει να συζητήσει κάθε πιθανό σενάριο ΕΑΣ φυσικών και κοινωνικών, καθώς και να οργανώσει ασκήσεις επιβίωσης σε ορεινές περιοχές.
  1. χαρακτηριστικά καταφυγίου, τοποθεσία και προετοιμασία.
Το καταφύγιο μπορεί να είναι:
  1. τοποθεσία κατασκήνωσης (ορεινό πλάτωμα ή οροπέδιο).
  2. κτίριο (βλ. αναλυτικά πινακα 8 παρακάτω).
  3. σπηλιά.
Σχετικά με το καταφύγιο, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη:
  1. η ιστορία και αρχαιολογία του τόπου.
  2. αν είναι γνωστό ή αν χρησιμοποιείται από τους ντόπιους.
  3. η απόστασή του από τον τόπο κατοικίας των μελών της ΟΕ.
Είναι αδιάφορο αν έχει:
  1. καλή θέα.
  2. παροχή ηλεκτρικού.
  3. υποδομή, ανέσεις, έπιπλα κτλ.
Το καταφύγιο πρέπει να βρίσκεται:
  1. σε υψόμετρο.
  2. κοντά σε πόσιμο νερό (ή να έχει παροχή νερού).
  3. όσο γίνεται κοντά σε δρόμο.
Τα πιθανά πλεονεκτήματα της περιοχής του καταφυγίου είναι:
  1. η ύπαρξη τοποθεσίας δεύτερου καταφυγίου εκεί κοντά (για εξ. Κύκλο).
  2. το κυνήγι, η καλλιέργεια κι οι πρώτες ύλες.
  3. η εναλλακτική διέξοδος.
Πριν γίνει οποιαδήποτε προετοιμασία, θα πρέπει:
  1. να το επισκεφτούν τουλάχιστον μία φορά, όλα τα μέλη.
  2. να το δοκιμάσουν διαμένοντας σ’ αυτό, κάποια μέλη.
  3. να σημειωθεί σε πεζοπορικό χάρτη (στο Google earth κτλ) να φωτογραφηθεί.
Το καταφύγιο διαμορφώνεται ως:
  1. χώρος απλής συγκέντρωσης- κατασκήνωσης (για σκηνές και οχήματα).
  2. πρόχειρο καταφύγιο (βλ. πίνακες 2 και 5).
  3. προετοιμασμένο καταφύγιο (βλ. πίνακες 3 και 5).
Το καταφύγιο μπορεί να είναι:
κτίριο.               Ή κτιριακό συγκρότημα.
1.      ορειβατικό καταφύγιο1.      ορεινός οικισμός
2.      (ακόμη κι εγκατελειμένος)
2.      δασικό φυλάκιο
και σχετικές κατασκευές,
3.      αρχαιολογικός χώρος, ερείπια κτλ
3.      ορεινή κατοικία4.      ιστορικός χώρος
5.      (φρούριο, οχυρό, φυλάκιο κτλ)
4.      μιτάτο, κτηνοτροφική μονάδα κτλ6.      αστεροσκοπείο, παρατηρητήριο
5.      ξωκλήσι7.      ραντάρ, στρατιωτικό φυλάκιο
6.  κατασκευή της ΟΕ8.      μοναστήρι (ακόμη κι εγκατελειμένο)
Πίνακας 8
  1. επικοινωνία μεταξύ των ΟΕ.
Η επικοινωνία μεταξύ διαφόρων ΟΕ σημαίνει, αφ’ ενός επικοινωνία μεταξύ ΟΕ από διαφορετικές περιφέρειες κι αφ’ ετέρου οτι σε μια δεδομένη περιφέρεια, λειτουργούν παραπάνω από μια ΟΕ. Στην πρώτη περίπτωση η επικοινωνία είναι θέμα ανταλαγής πληροφοριών, εμπειρίας και ηθικής υποστήριξης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η επικοινωνία γίνεται σε τοπικό επίπεδο, οπότε μπορεί να προκύψουν κι επιπλέον πρακτικά ζητήματα οργάνωσης κι αλληλεγγύης. Επιπλέον δεν αποκλείεται και η περίπτωση της επικοινωνίας με κάποιο συνεργείο διάσωσης.
Η δημιουργία περισσότερων ΟΕ σε μια δεδομένη επαρχία ή περιφέρεια είναι στρατηγικός στόχος. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι μια αναγκαιότητα. Αν σε μια περιοχή ή επαρχία δημιουργηθούν περισσότερες ΟΕ, τότε μπορούν να οργανωθούν σε πιο σύνθετους κι ευρύτερους σχηματισμούς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό οργανωτικό ζήτημα, το οποίο όμως έχει να κάνει κυρίως με το θέμα του συντονισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των Ομάδων. Τα μεγαλύτερα σύνολα, σε σχηματισμούς  ανώτερου οργανωτικού επιπέδου, μπορούν να αποκτήσουν νόημα και να λειτουργήσουν μόνο μέσα από την καλή επικοινωνία και το συντονισμό. Η οργάνωση σε πιο σύνθετα σχήματα μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία για τη δράση Διάσωσης κι Επιβίωσης των Ομάδων και των ανθρώπων γύρω απ’ αυτές.
Επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε και συνεπώς δε μπορούμε να προβλέψουμε τις δυνατότητες επικοινωνίας που θα έχουμε, θα πρέπει να προνοήσουμε κάποια πράγματα. Η επικοινωνία πρέπει να μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τα συμβατικά δίκτυα αν χρειαστεί.
Αυτό σημαίνει οτι οι ΟΕ πρέπει:
  1. να είναι εξοπλισμένη με δική της ασύρματη επικοινωνία,
  2. να έχει γνώση των καταφυγίων και θέσεων των άλλων ΟΕ και των μονοπατιών που οδηγούν εκεί,
  3. να διαθέτει οπτικά μέσα όπως καθρέφτάκι σημάτων, φωτοβολίδες και καπνογόνα.
Ειδικότερα:
  1. Για να μπορέσει να είναι χρήσιμος ο ασύρματος χρειάζεται μια στοιχειώδης γνώση κι εμπειρία.
  2. Για να μπορέσει να είναι χρήσιμη σε έναν αγγελιαφόρο η γνώση της θέσης άλλων ΟΕ, χρειάζεται να υπάρχει συνενόηση και σχεδιασμός από πριν.
  3. Για να μπορέσουν να είναι χρήσιμα τα οπτικά μέσα, χρειάζεται να υπάρχει γνώση ειδικών μη-λεκτικών κωδικών, όπως πχ. ο ‘κώδικας Μόρς’.
survivalfm22-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου