Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Τελευταία εξέλιξη: Eτοιμάζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας

benizelos samaras


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι εκτιμούν ως πιθανή την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της συγκυβέρνησης σε επικείμενη ψηφοφορία για το νέο «Μνημόνιο» και κάνουν λόγο για ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι στην κριτική τους προς την κυβέρνηση και ως στις επιδιώξεις τους.
«Προτείναμε τη μεγάλη συνεννόηση για να αλλάξει η χώρα πολιτική και να υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την ανάκαμψη που με τόσο κόπο πετύχαμε… Δεν επιτρέπονται ούτε ιδεοληψίες ούτε κομματικά προτάγματα, παρά μόνο το καλό του τόπου», σημείωσε η Συγγρού.
«Δυστυχώς δεν αρκεί τώρα κάποια συμφωνία… Χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή όχι απλά και μόνο να συνάψει αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατεθειμένη να στηρίξει την εθνική προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.
"Με την επιφύλαξη μιας “τερατώδους” συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς θα πει “όχι” μόνον εάν θέλει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο». Αυτή είναι μία από τις ισχυρότερες εκδοχές στη... γαλάζια Ιερουσαλήμ, μια εκδοχή που θέλει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να επιλέγει την επί της αρχής στήριξη της συμφωνίας και την, εν συνεχεία, απόρριψη μέτρων που αυτή θα περιλαμβάνει.
Σε αυτή τη γραμμή είναι πιθανόν ότι θα συντάσσονταν οι περισσότεροι εκ των βουλευτών της Ν.Δ., η πλειονότητα των οποίων -είναι η αλήθεια- δεν εμφανίζεται πρόθυμη ή αποφασισμένη να αναλάβει το βάρος υπερψήφισης νέων μέτρων. Ο κ. Σαμαράς δέχεται πίεση ώστε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να είναι αποφασιστικής σημασίας και δεσμευτική για ηγεσία και στελέχη. Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις υπέρ του «όχι», δεν αποκλείεται το πεδίο της Κ.Ο. να είναι ευνοϊκό για τον πρόεδρο του κόμματος. Και αυτό, διότι οι υποστηρικτές του «ναι» είτε θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την πλειοψηφία (ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει ανάλογη θέση) ή -λιγότεροι- να διαφοροποιηθούν. Με τον κ. Σαμαρά να καταγγέλλει υπονόμευση της Ν.Δ. από τους δελφίνους, η διαγραφή όσων βρεθούν εκτός γραμμής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Κρίσιμη για τις ισορροπίες θα είναι και η στάση του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι σήμερα -ακόμη κι όταν διαφωνούσε- ουδέποτε διαφοροποιήθηκε. Η καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών, εσχάτως, περισσεύει, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει επαφή πριν από τη σύγκληση των οργάνων και την ψηφοφορία στη Βουλή" ανέφερε το δημοσίευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου