Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Επανεξετάζεται η συμφωνία με τη Siemens


 

Όπως γράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ, σύμφωνα με έγγραφα που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε απάντηση ερωτήσεων του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, «είναι δεδομένο ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας
με τη Siemens τον Αύγουστου του 2012 θα επανεξεταστεί όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει: «Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στο πιο υψηλό επίπεδο ότι θα διερευνήσει κάθε πτυχή του σκανδάλου της Siemens» και συμπληρώνει ότι «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή περί «σκανδάλου Siemens στην Υγεία», ο υπουργός τονίζει: «Κατά την επανεξέταση, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, το πρώτο έγγραφο του κ. Βαρουφάκη κοινοποιείται και στην πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Σύμβασης και διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών κυρία Πηνελόπη Παγώνη, στην οποία έχει ασκηθεί έντονη κριτική για τον χειρισμό της εφαρμογής της Σύμβασης από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης.Μέχρι τις αρχές Μαρτίου η Siemens είχε διαγράψει 74 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του όρου της συμφωνίας περί διαγραφής εισπρακτέων απαιτήσεων της εταιρείας σε βάρος φορέων του Δημοσίου, ύψους 80 εκατ. ευρώ.


 EMEIΣ ΕΔΩ ....ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απέκλεισε για 5 χρόνια τη Siemens από διαγωνισμούς ανάθεσης έργων, με την υποψία της διαφθοράς. Ο γερμανικός όμιλος απορρίπτει τις κατηγορίες και θα εφεσιβάλει την απόφαση.
Ο λόγος για την αναγκαστική 5ετή εξαίρεση του γερμανικού τεχνολογικού ομίλου από τις δημόσιες αναθέσεις έργων έχει τις ρίζες του σε μια παλαιότερη διαμάχη, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε σημερινό της ρεπορτάζ. «Μεταξύ του 1999 και 2004 υποστηρίζεται ότι προέκυψαν παρατυπίες όσον αφορά έναν διαγωνισμό ανάθεσης έργου, στον οποίο συμμετείχε το τμήμα δικτύων της Siemens», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι ο γερμανικός τεχνολογικός όμιλος αρνείται τις κατηγορίες.
Η διεύθυνση της Siemens δηλώνει ότι δεν ανησυχεί με τις εξελίξεις, καθώς όπως εξήγησε εκπρόσωπος της, πλήττεται σε μικρό βαθμό (έκανε λόγο για μονοψήφιο ποσοστό) ο τζίρος του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών της Siemens στη Βραζιλία άγγιξε τα δύο δισ. ευρώ.
Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι ο γερμανικός όμιλος είναι εδώ και μήνες στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων του βραζιλιάνικου τύπου. Το κύμα διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών κατά της διαφθοράς έχει στο στόχαστρο του και τη Siemens, η οποία είχε γίνει σημείο αντιπαράθεσης και των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.
Όλα άρχισαν με κατηγορίες για καταβολή μιζών ύψους εκατομμυρίων που αφορούσαν την κατασκευή και συντήρηση γραμμών μετρό και προαστιακού σιδηροδρόμου στο Σάο Πάολο και στη Μπραζίλια. Ένα πρώην συνεργάτης επέρριψε στον τότε εργοδότη του ότι «λάδωσε» πολιτικούς «στο πλαίσιο υπερτιμημένων συμβολαίων». Η Siemens μάλιστα φέρεται να απέλυσε το 2011, στα συμφραζόμενα παραβιάσεων του εσωτερικού κανονισμού τον Άντιλσον Πρίμο που ήταν ο επικεφαλής του ομίλου στη Βραζιλία. Η υπόθεση αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ενός «μαύρου τραπεζικού λογαριασμού» στο Λουξεμβούργο με 6 εκατομμύρια ευρώ.
«Σε περίπτωση δωροδοκιών το mea culpa της Siemens θα ήταν νομικά άχρηστο»
Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη εξετάζει τώρα εάν με τα χρήματα αυτά δωροδοκήθηκαν βραζιλιάνοι αξιωματούχοι και τι γνώριζε για όλα αυτά η κεντρική διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος, στο μεταξύ, προχώρησε σε αυτοκαταγγελία για συγκρότηση καρτέλ για τον διαγωνισμό ανάθεσης της κατασκευής του εν λόγω δικτύου μετρό στο Σάο Πάολο, κατά το διάστημα 1998-2008.
Πέραν της Siemens θεωρούνται και άλλες εταιρείες ύποπτες για συμμετοχή στο καρτέλ: η Alstrom από τη Γαλλία, η Bombardier από τον Καναδά, η CAF από την Ισπανία και η ιαπωνική Mitsui. Οι εταιρείες αυτές φέρονται να είχαν συμφωνήσει αύξηση της προσφοράς κατά 30%. Με την υπόθεση ασχολούνται τώρα η εισαγγελία, η επιτροπή ανταγωνισμού, ακόμη και μια εξεταστική επιτροπή της βουλής, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι η Siemens επιδιώκει δια της συνεργασίας της με τις Αρχές να αποφύγει την επιβολή ποινής. Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές φέρονται στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης να έχουν εντοπίσει τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη της Ελβετίας, από τον οποίο –σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ- είχαν διοχετευθεί 20 εκατομμύρια ευρώ για βραζιλιάνους πολιτικούς. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «μάρτυρες ισχυρίζονται ότι το καρτέλ δεν εκτόξευσε στα ύψη μόνο τις τιμές, αλλά ότι προχώρησε επίσης σε δωροδοκίες. Σε περίπτωση δωροδοκιών το mea culpa της Siemens θα ήταν νομικά άχρηστο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.


Πηγή: Deutsche Welle





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου