Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο Ιρανός πρόεδρος “έφτυσε” το μαυσωλείο του σφαγέα Κεμάλ την ώρα που οι Έλληνες τουρκολάγνοι τον…προσκυνούν!

tourkiko-dimosieuma

Για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια Ιρανός πρόεδρος σε επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα δείχνει την μεγάλη του περιφρόνηση στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας,
τον Μουσταφά Κεμάλ, καθώς αρνήθηκε επιδεικτικά να επισκεφτεί το μαυσωλείο του όπως προβλέπει με αυστηρό τρόπο το τουρκικό πρωτόκολλο για κάθε ξένο ηγέτη που επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα. Την γνωστοποίηση της στάσης αυτής του Ιρανού πρόεδρου να αρνηθεί να επιστεφτεί το μαυσωλείο, την έκανε ο ίδιος ο υπεύθυνος του πρωτοκόλλου της τουρκικής προεδρίας, Ahmet Sener.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όλα τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί στην Τουρκία και ενώ το τουρκικό πρωτόκολλο προέβλεπε την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του, ο Ιρανός πρόεδρος έδειξε την μεγάλη του περιφρόνηση καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά να επισκεφτεί το μαυσωλείο παρά τις έντονες τουρκικές ενστάσεις για την στάση του. Να θυμηθούμε ότι η επίσκεψη αυτή Ιρανού προέδρου στην Τουρκία είναι η δεύτερη μετά από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια αλλά και τότε ο Ιρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί επιδεικτικά να επιστεφτεί το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ. Στην τωρινή αυτή επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Άγκυρα θα συζητηθούν, όπως έγινε γνωστό από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στην Συρία όπου όπως είναι γνωστό οι δυο χώρες έχουν αντίθετες θέσεις αλλά και οι σχέσεις των δυο χωρών με τις ΗΠΑ. Και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων Patriot στο τουρκικό έδαφος, εξέλιξη στην οποία έχουμε έντονες ιρανικές αντιδράσεις. Πέραν τούτου τις επαφές θα απασχολήσουν και οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας Ιράν και κυρίως το ιρανικό φυσικό αέριο που παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις και το εμπάργκο των ΗΠΑ προς το Ιράν, οι Τούρκοι απτόητοι εξακολουθούν να προμηθεύονται ιρανικό φυσικό αέριο.
Εκείνο όμως που εμάς θα πρέπει να μας παραδειγματίσει είναι ότι ενώ ο Ιρανός πρόεδρος για δεύτερη φορά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία περιφρονεί με χαρακτηριστικό τρόπο το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ και δεν πηγαίνει να καταθέσει στεφάνι, οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες, όσοι επισκεφτήκαν τα τελευταία χρόνια την Άγκυρα, έσπευσαν να τιμήσουν τον ίδιο τον πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας, τον σφαγέα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Αράβων χριστιανών στην Ανατολή, καταθέτοντας ελληνικό στεφάνι στο μαυσωλείο του. Να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεώτερο ; Βλέπετε οι ηγέτες αυτής της χώρας ξέρουν να «τιμούν» τους σφαγείς και γεννοτκόνους των Ελλήνων και όχι μόνο χριστιανών και της Μικράς Ασίας. Αλλά να μην πάμε μακριά. Ο γνωστός μας τουρκολάγνος δήμαρχος της υποτιθεμένης γενέτειρας του Μουσταφά Κεμάλ, της Θεσσαλονίκης, επανειλημμένα έπλεξε το εγκώμιο του μεγάλου αυτού σφαγέα στα τουρκικά ΜΜΕ. Εύγε μας!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου