Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ! ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΛΙΜΑΝΙ/ΜΑΡΙΝΑ



ΚΙΝΔΥΝΟΣ! ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ ΛΙΜΑΝΙ/ΜΑΡΙΝΑ
.
Οι απόψεις δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν σε διάφορα ΜΜΕ αλλά δεδομένου της κρισιμότητος του θέματος τες επαναδημοσιεύουμε ίδιες ή σχεδόν ίδεες. Πρόκειται περί του σκαφολίμανου (μαρίνας από το λατινικό mare = θάλασσα = μαρίνα/marina) το οποίον τροχιοδρομείται στην Αγία Νάπα. Για να μην σας κουράσουμε αν και μπορούμε να παραθέσουμε πολλές λεπτομέρειες θα αναφέρθουμε στο πρόβλημα υπερλακωνικά και ο έχων νουν ας επεκτείνει ο ίδιος την σκέψη του στις σοβαρές λεπτομέρειες.
.
Πρώτον, δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης αλλά η άφρενη ανάπτυξη πάντοτε πρόξενος κακού, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Αιτίες της άφρενης ανάπτυξης είναι η απληστία, η φιλοδοξία, η ματαιοδοξία, το ιδιοτελικόν συμφέρον, ο χρηματισμός. Η κόπα καμπάνα όπως και άλλες περιοχές καταστράφηκε από αυτήν την αιτία.
.
Η ανάπτυξη δεν πρέπει να δρα σε βάρος του περιβάλλοντος και δη εκείνου όπου προσελκύει από μόνον του τουρισμό. Στην περίπτωση μας οι παραλίες οι οποίες Θεός φυλάξοι και μακάρι να ΥΠΕΡΔΙΑΨΕΥΣΤΩ οι παραλίες θα γεμίσουν με λάσπες, σκόνες, έλαια, καταλοίπων πετρελαίου. Θέλετε αποδείξεις, ακολουθούν!
.
Α. Στην Αγία Νάπα φυσάει νότιος άνεμος συν πλην πέραν των 300 ημερών από τις 365 ανά έτος, κατά συνέπεια ό,τι πετάνε τα πλοία στην θάλασσα προσβάλλουν τις παραλίες από την Αγία Νάπα έως την Πάφο.
.
Β. Σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδος από δυστύχημα το πετρέλαιον θα καταλήξεις στις ακτές, αλλά πιο ύπουλα είναι τα καυσαέρια από τα θαλάσσια σκάφη κάθε μεγέθους τα οποία ενσωματώνονται στον άμμο επί της παραλίας στην αποστέρα/ξηρά αλλά και εντός του ύδατος υποθαλασσίως, σχηματίζοντας βόρβορον ήτοι βρώμικη λάσπη μυρίζουσα βόθρους και πετρέλαια η οποία διαβρώνει τις παραλίες. Θέλετε αποδείξεις; Από το Ψαρολίμανο της Αγίας Νάπας όπου τα σκάφη είναι ελάχιστα και κυρίως ψαρόβαρκες το έδαφος διαβρώθηκε και έφθασε έως το κέντρον Καρούσος και τώρα έως το κέντρον Χριστάτσος, η διάβρωση επιμηκύνεται. Είδα παιδιά να παίζουν ουκ ολίγες φορές στην περιοχή αυτή και σκάβωντας να αρπάσσουν φαία/γκρίζα αμμολάσπη στην κιτρινόλευκη παραλία Πανταχού! Κάποιοι Αγιαναπίτες μ’ ερωτούν γιατί τα λες; Γιατί πάεις εναντίον των συμφερόντων σου; Η απάντηση μου είναι ότι είμαι απεναντίας υπέρ των συμφερόντων μου, τι αξία θα έχουν όταν τα ειπώ μετά όπου η καταστροφή θα είναι απόλύτη; Όταν θα έρχεται ο τουρίστας και θα βλέπει δαντέλα με βορβορόλασπη στις αγιαναπήτικες παραλίες; Τότε τετέλεσθαι! Φαίνεται όμως πως οι πλείστοι σκέπτοντε την ΑΡΠΑΚΤΗΝ!!!!
.
Γ. Σε όποια παραλία της Αγίας Νάπας και αν πάτε στον πυθμένα υπάρχει εντός του άμμου βόρβορος με την χρήση της ελάχιστης ιπποδύναμης θαλάσσιων βαρκίδιων και δεν είμαι εναντίον τους να εξηγούμαστε, απλά κάνω σύγκριση με τα χίλια ή πεντακόσια σκάφη στην περιοχή Ζυάτζιην/Λούμαν όπου προορίζεται το Σκαφολίμανο! Ο λόγος όπου κάθε αγιαναπήτικη παραλία μαστίζεται από καυσιμοβόρβορο είναι επειδή όπως είπαμε στην αρχήν ο νότιος/γαρπής άνεμος δεν αφήνει τίποτε να προχωρήσει προς τα βαθειά μέρη της θάλασσας και ξεβράζεται στις ακτές, δεν συμβαίνει το ίδιον στον Πρωταρά διότι αντιθέτως ο νότιος άνεμος διώχνει τα πάντα μακρυά από την ακτογραμμή Παραλιμνίου! Το φαινόμενο αυτό παρατήρησα ιδίοις ομμάσι, εκεί όπου συνάγεται βόρβορος στο Παραλίμνι είναι σε μικροκολπίδια όπου το φυσικόν τους περιβάλλον έχει σχήμα φυσικού λιμένος ώστε τα πάντα να λιμνάζουν εντός και να μην επηρεάζοντε από τον άνεμον, συν επίσης και του γεγονότος το υψόμετρον της παραλίας να είναι χαμηλόν προστατευόμενον από τον άνεμον εν προκειμένω αρνητικά.
.
Δ. Έχω εκθέσει τις απόψεις μου Άρχοντες της Αγίας Νάπας αλλά δεν έδωσαν καμμία σημασία και δεν έδειξαν καμμία ανησυχία!!!! Τους είπα, βεβαίως ότι κινδυνεύουν από την οικοδόμιση του Σκαφολίμανου οι παραλίες Αγίας Θέκλης, Μακρόνησος, Λάντα του Μακρόνησου, Λατσιήν, Νησί, Βαθειά Γωνιά και αφού είστε τόσον βέβαιοι ότι δεν θα επηρεαστούν σε τρία με πέντε έτη από τα κατάλοιπα των πετρελαίων των σκαφών ή από κάποιον δυστύχημα, αν μη γένοιτο διαψευστούν, είναι διαθέσιμοι να καθαρίσουν τις παραλίες αυτές από τις βορβοροδαντέλες με την γλώσσες τους;;;; Ή θα λέμε και θα λένε κάποιοι πταίνει όπως και άλλωτε αλλά κανείς δεν θα δείχνει ποίοι ή γιατί. Στην χώρα μας πάντοτε κάποιοι πταίνε αλλά δεν γνωρίζουμε ποίοι διότι είμαστε εμείς ή φοβόμαστε να τους εκθέσουμε λόγω διαφόρων απειλών, εκδικήσεων και μνησικακιών όπου θα δημιουργηθούν, βλέπετε οι Κυπραίοι όχι μόνον ζουν στον Μεσαίωνα αλλά τον ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ!!!! Μπορώ να αναφέρω κάθε καταστροφή όπου έγινε στην φύση και στα μνημεία της Αγίας Νάπας και από ποίον τις έσχατες δεκαετίες και ειδικά από την εποχή όπου άρχισε ο τουρισμός και πάντοτε αυτοί και άλλοι λένε πως πρέπει να σταματήσει ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ αλλά συνεχίζεται από όσους το λένε και όσους δεν το λένε.
.
Ε. Γιατί δεν πρέπει να γίνει το Σκαφολίμανο στην θέση όπου ορίστηκε; Διότι θα επηρεαστούν οι παραλίες όπου εξεθέσαμε ανωτέρω και όχι μόνον ίσως, λόγω της γειτνίασης και της ροής των ρευμάτων από τους νότιους ανέμους! Μάλιστα συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος μου είπε προφορικά ότι υπάρχουν οικολογιές έρευνες ότι οι παραλίες θα επηρεαστούν αλλά αποκρύβεται επιμελώς!!!!
.
Ζ. Η Αγία Νάπα και το Παραλίμνι πρέπει να πάψουν να βλέπουν φασιστικά την υπόθεση τουρισμός στην περιοχή τους θέλοντας να οικοδομήσουν λιμάνια, γκολφς κ.α. όλα εντός των μικρών σε μέγεθος περιοχών και δήμων τους και δεν είναι μόνον θέμα μικρών αποστάσεων αλλά και θέμα ΩΡΑΙΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝ+ΠΕΡΙΟΧΗΣ (συμπεριοχής) αυτής όπου οι κατοίκοι της ως επί τω πλείστον δεν το αισθάνοντε! Αγία Νάπα και Παραλίμνι θα έπρεπε να είναι ήδη στο πρόγραμμα ΝΑΤΟΥΡΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ λόγω ιδιαίτερου εύκαλλου και μοναδικού τοπίου. Έχω ταξειδέψει σε πάμπολλα μέρη και εντρέπομαι όταν βλέπω με πόσον ζήλον προστατεύουν περιβάλλοντα και μνημεία, αναθυμώμενος τι συμβαίνει στην χώρα μας. Επίσης, το ό,τι κτίζουν και πού το κτίζουν και το πως το κτίζουν συνάδει με το περιβάλλον και τα πέριξ μνημεία ή κτήρια ενώ εδώ γελάς που τα βλέπεις!!!! Καταστρέφουν έναν περιβάλλον που είναι ήδη από μόνον του μοναδικόν μνημείον για να να τοποθετήσουν άλλα μνημεία ως επί τω πλείστον αν όχι πάντοτε υποδιαίστερα, ή χαλούν μνημεία για να κάνουν άλλα επί τόπου αντί να κάνουν με τις ίδιες δαπάνες μνημεία κάπου αλλού όπου να συνάδουν και να μην χαλούν περιβάλλοντα. Παράδειγμα, το χάλασμα της πλατείας Ελευθερίας στην Λευκωσία, υπάρχουν και άλλα και εδώ κι’ αλλού!!!!
.
Η. Παράλληλη υπερβαρβαρότητα σε Αγία Νάπα και Παραλίμνι είναι η αλλοίωση της φυσικότητος του τοπίου σε παραλίες. Κάποιος μου είπε θυμωτά: «...γιατί εν δικές σου οι παραλίες;;;;» και διαμαρτύρεσαι τάχατες. Η απάντηση μου ήταν όπως Του Χριστού έμπροσθεν του Ποντίου Πιλάτου στην ερώτηση «και ποία είναι η αλήθεια;». Γνωρίζετε διατί; Διότι ο κύριος αυτός θα έπρεπε να διερωτηθεί αν είναι δικές του εκείνου οι παραλίες και τις χαλάει ή συμφωνεί ν’ αλλοιωθούν!!!! Βεβαίως οι παραλίες δεν είναι ούτε δικές μου ούτε δικές του αλλά Του Θεού!!!! Χαχαχαχα!!!! Η φασιστοδιακριτική (δεν αναφέρομαι σε κόμματα να εξηγούμαστε) συμπεριφορά πηγάζει από την καρδιά.
.
Θ. Πού να γίνει το Σκαφολίμανο; Λακωνικά σας λέγω ότι η απόσταση Πάφου Πόλις Χρυσοχούς είναι 4 φορές ή και περισσότερον της αποστάσεως Αγίας Νάπας Λάρνακος, τότε διατί δεν μεγαλώνει το Σκαφολίμανο Λάρνακος; Είπα δε πριν να μην θέλουμε να γίνουν όλα εντός των δήμων Αγίας Νάπας Παραλιμνίου λόγω ιδιαίτερου Κάλλους. Όταν λέμε έγινε γκολφ στην Πάφο δεν γίνεται στην πόλη της Πάφου αλλά στο Πισσούρι είδε Αφροδίτης Χίλλ κ.α. ή στην Μουτταγυιάκκαν ως προς την Λεμεσσόν δήμοι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας και όμως ανέχοντε και την ανάπτυξη αλλού. Γιατί να μην γίνει το γκώλφ Αμμοχώστου από το Ξυλοφάγου έως την Σωτήρα με ενδιάμεσον χωριόν το Λιοπέτρι βόρρεια του υπεραστικού δρόμου και εφαπτώμενου αυτού ώστε να αυτοδιαφημίζεται συνάμα και ν’ αναπτυχθούν και άλλες κοινότητες διά αναδασμού των γεωργικών κτημάτων τους; Το χώμα είναι εκεί, στοιβάζεται σε λοφίσκους, γίνεται λακκούβες και αν παρακμάσει το γκωλφ επαναφέρεται στην πρότερα κατάσταση για να γεωργηθεί!!!! Ενώ στην περιοχή Κόννος όπου θέλουν να κάνουν το γκωλφ σε Αγία Νάπα Παραλίμνι η περιοχή είναι εύμορφη όπως ο Ακάμας και αν ξυλωθεί και το γκωλφ παρακμάσει θα παραμείνουν τα μπάζα (μελετείστε το διεξοδικώς). Σημείωση θα γκωλφς παρακμάζουν παγκοσμίως όπως παράκμασε η μόδας της μουσικής ντίσκο κ.α.. Το γνωρίζετε; Προτείνουμε το σκαφολίμανον αν δεν θα είναι προέκταση του υφιστάμενου της Λάρνακος να γίνει στον ορμίσκον της Ορμήδειας ή το πλησιέστερον προς την Αγία Νάπα όπου και πάλαι μάλλον προσωπικώς διαφωνώ στον υφιστάμενον θαλάσσιον αύλακα όπου έσκαψε κάποτε ο αείμνηστος ποιητής Αρτούρος Ρεμπώ του Ποταμού Λιοπετρίου με προσθέσεις εσκαφών. Πάντως, είθε να διαψευστώ, φυλάξετε το άρθρον και θα κάνουμε γλέντι αν όλα ρεύσουσι κατ’ ευχήν!!!!
.
Δεύτερον, με πολύ ολίγα λόγια Αγιαναπίτες, αναφέρω πως όλοι σας λέτε και λέγατε ότι έφυγεν ο τουρισμός από την Πάνω Αγιάναπα και ήρθεν στην Κάτω Αγιάναπα θα την ειπώ Βόρρεια στην Νότια Αγιάναπα. Τώρα που στο Σκαφολίμανο θα γίνουν όλα εκείνα τα έργα ο κόσμος θα πάει στην Δυτική Αγιάναπα και θα μείνετε χάσκωντας!!!! Χαχαχαχα, και ενώ χειροκροτείτε!!!! Είπα επανελειμμένως περί τούτου του ζητήματος ότι όσοι υποστηρίζουν πως είναι προς το συμφέρον της επιβίωσης τους το σκαφολίμανο ομοιάζουν με τις συναγρίδες που τρώνε οψαρίδια και πανηγυρίζουν που ήρθαν οι καρχαρίες στην περιοχή των συναγρίδων, μη καταλώντας πως ήρθαν να φάνε τις συναγρίδες και όχι τα οψαρίδια, χαχαχαχα!!!! Εκεί στην Δυτική Αγία Νάπα θα γίνουν δύο/τρεις ψαροταβέρνες και καφετερίες, ένα κινέζικο, ινδιάνικο, μεξικάνικο, θαϋλανδέζικο και θα ελκύσουν τους πάντες, ακόμη και εσείς εκεί θα καταλύετε και ύστερα θα κατακλείσετε τις επιχειρήσεις σας γινόμενοι υπαλλήλοι. Στην Δυτική Αγία Νάπα θα έπρεπε να γίνουν ξενοδοχεία 30 ορόφων τίποτε άλλον.
.
Μπορούμε να ειπούμε και άλλα πολλά με δεκάδες άλλες προτάσεις, αλλά πρώτα προστατεύεις ό,τι έχεις και ύστερα ξανοίγεσαι χωρίς να ενοχλείς τα υφιστάμενα διαμάντια, διότι αγαπητοί μου φίλοι, δεν άκουσα κανένα τουρίστα να πηγαίνει διακοπές για να ιδεί λιμάνια και δη μικρά σκαφολίμανα. Πάει διακοπές για να απολαύσει παραλίες και αν υπάρχει σκαφολίμανο ή γκωλφ και άλλα πράγματα είναι παρεμφερή τα οποία δεν πρέπει να ενοχλούν τα πρωτεμφερή ήτοι τις ΠΑΡΑΛΙΕΣ!!!! Αν καταστραφούν οι παραλίες της Αγίας Νάπας δεν θα έρχοντε για τα σκαφολίμανα και τα άλλα δευτερεύοντα αξιοθέατα, τραγωδίες ωσαυτές έγιναν αλλού ερευνήστε διεξοδικώς. Και όταν λέμε παραλίες εννοούμε και αυτές του Παραλιμνίου διότι ο ένας δήμος συμπληρώνει τον άλλον και να καταστραφούν οι παραλίες του οιουνδήποτε μεν δήμου ο τουρισμός του θα σωθεί από τις διαθέσιμες παραλίες του άλλου δήμου, καπίτο; 
.
Ακόμη και αν υπάρχει 1,000,000,000,000,000%  (και υπάρχει!!!!) να καταστραφούν οι παραλίες της Αγίας Νάπας από την προτεινόμενη θέση θα έπρεπε να ματαιωθεί η οικοδόμηση της στην θέση αυτήν, διότι αν καταστραφούν οι παραλίες τίποτε δεν φέρνει τον τουρισμό με την συχνότητα όπου βλέπουμε στην Αγία Νάπα. Αλλά ποίος εγνοιάζεται, ποίος;;;; Η αρπακτή και η ματαιοδοξία να είναι «καλά». Και μην μου ειπείτε πως έχω συμφέροντα στην συγκεκριμένη περιοχή διότι παραπλήσια έχω πολλά κτήματα άρα τε θα μου σύμφερε η οικοδόμηση του σκαφολίμανου εκεί..
.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου